2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics: A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó
Cser-Palkovics: A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó

Székesfehérvár polgármestere szerint vannak jó elemei a módosítástervezetnek, de jelen formájában a koncepció nem elfogadható.

Böröcz László fideszes képviselő kedden éjszaka adta be a lakástörvény módosítását. Az új szabályozás szerint, ha a vételi jog szempontjából alapul vett bérleti jogviszony legalább 2020. december 31-től fennáll, az önkormányzati és az állami tulajdonú, az ingatlannyilvántartásban önálló ingatlanként nyilvántartott lakásra vételi jog illeti meg a bérlőt, így szinte mindenki jól jár, aki 2020. december 31. előtt önkormányzati lakásra bérleti szerződést kötött.

Ha a módosítást elfogadja a Parlament, a lakás forgalmi értékének 30 százalékában állapítják meg a vételárat. Évenként 1 százalékkal csökken a vételár. Ez a lakás értékének 15 százalékáig csökkenthető, ha legalább 15 éve bérli a lakó a lakást, és egy összegben fizet, abban az esetben a kedvezményes vételár 70 százalékát kell állni.

Közösségi oldalán ma részletesen is kifejtette véleményét Cser-Palkovics András, ebben úgy fogalmaz, hogy a lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó. A polgármester szerint a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni.

"Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről. Az önkormányzati lakáspolitika fontos része az adott település működtetésének, a lakások pedig a település vagyonának.

A benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbe adott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja. A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható.

Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna.

A következő napokban ezért szakpolitikai javaslatokat fogalmazunk meg a kezdeményező képviselő felé. Olyan megoldásokon kell dolgoznunk, melyek együttesen szolgálják a város és a bérlők hosszútávú érdekeit is. Bízunk abban, hogy ezek a jogszabály véglegesítése során meghallgatásra kerülnek" - olvasható a posztban. 

A Fehérvár Televízió Köztér című műsorában kérdeztük Cser-Palkovics Andrást. A polgármester elmondta, hogy 800-900 bérlakást érinthet Fehérváron. Részletek a videóban:

Borítókép: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek