2 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: még nem oltják a gyerekeket
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor: még nem oltják a gyerekeket
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Még nem indítanak oltási kampányt a 12-15 évesek körében - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök az interjúban kifejtette, hogy az első oltások száma "zuhan", csütörtökön már csak 11 585 ember kapott első, 81 942 második oltást, azonban mellétette a napi adatokat is. Az elmúlt 24 órában  26 ember hunyt el, valamint  269 az új fertőzöttek száma.

Készenléti oltási rend

Orbán Viktor hozzátette, hogy majdnem 16,7 millió vakcinája lesz Magyarországnak az év végéig, tehát "oltásbiztonságban vagyunk", de rengetegen vannak, akik nem kérik az oltást. Változik az oltás menete. Megszűnnek az oltópontok, és csak néhány kijelölt helyen lehet oltakozni. Az új készenleti oltási rendszert hamarosan be fogják vezetni.

Még nem oltják a gyerekeket

A kormányfő kitért a 12-15 éves gyerekek oltására is.

"Én az óvatosság híve vagyok, de nem akarjuk elzárni azokat a szülőket a lehetőségtől, akik be szeretnék oltatni a gyermeküket" - nyilatkozta Orbán Viktor, aki szerint itthon a tudományos vita valószínűleg csak a nyár végére ér nyugvópontra. Most a kiskorú gyermekeket a szülők bárhová elvihetik magukkal.

Vakcinaútlevél

A vakcinaútlevéllel kapcsolatban elmondta, "az európai helyzet megértésében nem lehet a magyar helyzetből kiindulni", hisz számos országban nincs kártya, zárás van, de addig is gondoskodni kellett a nemzeti kártyáról, amelyet majd alkalmassá kell tenni az uniós közös használatra, ha eljön az idő. 

Június 15-ig be kell fejezni az uniós kártya kifejlesztését, és onnantól kezdve a magyar elektronikus digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek más uniós országok kártyáival.

Orbán Viktor hozzátette, az önkormányzatok rendes jogainak visszaadásáról még a pénteken döntenek, amelyről délután adnak tájékoztatást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek