2 évnél régebbi cikk

Élmezőnyben az Alba FKC a fiatalok szerepeltetésében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Peka Roland/Alba Fehérvár KC Facebook
Élmezőnyben az Alba FKC a fiatalok szerepeltetésében

Ha megvizsgáljuk a 21 év alatti játékosok szereplését a közelmúltban befejeződött női kézilabda NB I-ben, egyértelműen kijelenthető: Az Alba FKC a legjobbak között van a fiatal magyar tehetségek szerepeltetése kapcsán.

Ugyanakkor ezt sokkal erősebben is megfogalmazhatjuk. Ugyanis, ha sok fiatalt állítasz a csapatodba, akár le is mondhatsz az előkelőbb helyezésekről.

Összeállításunkban megvizsgáltuk, a nemrégiben befejeződött női kézilabda bajnokságban a csapatok góljai közül mennyit dobtak a 2000. január elseje után született fiatalok. Nos, ebben a speciális rangsorban a Boglári Akadémia-SZISE zárt az élen, ami nem meglepő, hiszen a nemzeti Kézilabda Akadémia legjobb, legügyesebb fiataljai szerepeltek a keretben. A speciális rangsorban a második a Békéscsaba lett.

És itt jön az aprónak cseppet sem nevezhető szépséghiba: a szezon végén ez a két csapat szépen ki is esett a legjobbak közül. A bogláriak keretében mindössze kettő olyan játékos volt, aki a fentebb említett dátum előtt született, így nem csoda, hogy a csapat szezonbeli 693 góljából 632 találatot a kétezres évek szülöttei lőttek. A Békéscsaba 642 alkalommal volt eredményes a 26 forduló alatt, 286 alkalommal a fiatalok voltak eredményesek. A lista harmadik helyén a pontvadászatot ötödikként záró DVSC áll, melyet 258 találattal segítették az ifjak.

kezilabda_alba_2.jpg

Az Alba Fehérvár KC a 10. pozícióban zárta a szezont, a fiatalok góljaiból összeállított speciális ranglistán azonban az előkelő negyedik lett az Alba. A csapat a 26 forduló alatt 676 alkalommal vette be a riválisok kapuját, e termésből a kétezres születésű játékosok 242 góllal vették ki részüket. Afentaler Sára 79, Gerháth Kincső 63, Utasi Linda 35, Varga Emőke 25, Háfra Luca 22, Besszer Borbála 14 alkalommal talált be, míg a felnőtt csapat ajtaján még épp csak halkan kopogtató Sulyok Réka, Gyöpös Szabina duó 2-2 gólt tett be a közösbe.

Ráadásul ez a termés lehetett volna jóval több is. Dubán Nikolett már a szezon elején kidőlt egy súlyos sérülés miatt, majd a bajnokság hajrájában Afentaler Sára is hosszú kihagyással járó sérülést szenvedett. Besszer Borbálának is sok meccset kellett kihagynia, ezek fényében még inkább megsüvegelendő a fehérvári fiatalok góltermése.

És hogy visszakanyarodjunk a fenti sikeres szereplés kontra fiatalok témakörre, érdemes megnézni, mely csapatok állnak a fiatalok góljaiból összeállított ranglista végén. Az európai kupainduló Siófoknál 10 gólt szereztek a 2000. január elseje után születettek, a bajnoki címet elhódító Ferencvárosnál 29, a Bajnokok Ligájában bronzérmes győrieknél pedig 22 alkalommal találtak be a fiatalok.

kezilabda_alba_3.jpg

Íme a teljes lista, melyet a 2000. január elseje után született játékosok góljai alapján állítottunk össze. A csapatok neve után zárójelben a bajnokságban elért helyezésük található.                               

  1. Boglári Akadémia-SZISE (13.) 632 gól
  2. EUbility Group-Békéscsaba (14.) 286 gól
  3. DVSC Shaeffler (5.) 258 gól
  4. Alba Fehérvár KC (10.) 242 gól
  5. MTK Budapest (6.) 179 gól
  6. Váci NKSE (4.) 161 gól
  7. Kisvárda Master Good (8.) 143 gól
  8. Hungast Szombathelyi KKA (12.) 140 gól
  9. Motherson Mosonmagyaróvár (3.) 133 gól
  10. Érd (11.) 84 gól
  11. Dunaújvárosi KKA (9.) 75 gól
  12. FTC-Rail Cargo Hungaria (1.) 29 gól
  13. Győri Audi ETO KC (2.) 22 gól
  14. Siófok KC (7.) 10 gól

A „fiatalok szerepeltetése” szlogen tehát igen jól hangzik, ám a helyezésekben és címekben mérhető eredményesség hajszolása teljesen egyértelműen ellehetetleníti ezt a tézist a női kézilabdában is a nagyobb költségvetésű klubok esetében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek