2 évnél régebbi cikk

Indul a suli! - Zsebpénz vagy bankkártya a gyereknek?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Indul a suli! - Zsebpénz vagy bankkártya a gyereknek?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Itt a szeptember, a legtöbb iskolában már megszólaltak az első tanítási napot jelző csengők. Nekünk szülőknek pedig indul egy újabb, kihívásokkal teli tanév a gyerekek nagybetűs életre való terelgetésével. Ennek egyik kardinális kérdése a zsebpénz.

Az élet sok nagy kihívása közül az egyik a pénzügyi tudatosság. Sok évvel ezelőtt is komoly feladat volt ez szülőnek, gyereknek egyaránt, legfeljebb nem volt ilyen hangzatosan kiemelve, mint napjainkban. Én gyerekkoromban a nyakamba akasztott lakáskulcs tartójába kaptam egy kis aprópénzt és mehettem a fagyishoz. De ez már a múlt…

Világunk fejlődik, és a fintech cégek már nem csak ránk, hanem gyermekeinkre is gondolnak. Vagyis hát a valóság az, hogy gyermekeinkben potenciális ügyfelet látnak és a szülőkön keresztül úgy cserkészik be őket, hogy mi szülők ezt alig várjuk.

Azonban ennek ellenére nem kell a vizes lepedőt a fintech cégekre rántani, hiszen a klasszikus nagy bankok is hasonló módon cselekszenek, csak a megoldásaik közel sem olyan kifinomultak. Még.

Azt látnunk kell, hogy egy tizen-egynéhány éves gyerkőcnek már jár némi zsebpénz, hogy legrosszabb esetben a suli büféjében elszórhassa azt 100 százalékos gyümölcslére, müzlire, gyümölcsre… na jó, legyünk őszinték, chipsre és kólára, ha már egyszer otthon nem lehet.

De az egésznek a lényege nem is csak a suli büfé, hanem a pénzzel való együttélés, annak kezelése, a tudatosság. Ez nyilván nem alakul ki magától, ha csak mi, szülők nem teszünk érte. Így a zsebpénz - azon túl, hogy a gyerek gyűjtögeti és elszórja a sokadik Legóra - bizonyos szinten nevelési eszköz, már-már taneszköz.

Ezt ismerték fel a bankok és kezdtek neki több-kevesebb sikerrel a fiatal korosztálynak is számlacsomagokat kínálni. Ezek a csomagok jellemzően a 18-26 éves korosztályt célozzák. Azonban a Revolut, mely alapítása óta élen jár a klasszikustól teljesen eltérő pénzügyi megoldásaival, alig egy éve piacra dobta a Revolut Junior konstrukcióját.

Bankkártyát a kisiskolásnak?

Miért ne? A Revolut egyik legújabb és talán leginnovatívabb lehetősége, hogy már 7 éves kortól lehetőséget ad a gyerekek számára. Az, hogy miért pont 7 éves kortól és hogy egyáltalán kell-e már pont a 7 évesnek bankkártya, mindenki eldöntheti magának. A lényeg, hogy az éppen felsőbe lépő kisiskolás már bőven kaphat 11 évesen saját bankkártyát, természetesen komoly szülői felügyelettel és technikai korláttal.

A Revolut Junior ingyenesen nyitható, ami alapvetően valamely Revolut főszámlának az alszámlája. Az amúgy szintén ingyenes Revolut Standard számla esetében egy, a már fizetős Prémium és Metál díjcsomag esetében kettő, illetve akár öt Junior alszámlát is nyithatunk. Ahogy a Revolut főszámlához, úgy a Junior számlához is tartozik ingyenes bankkártya, melynek csupán a szállítási, postázási díját kell kifizetnünk, mely nagyjából 2500 forint.

A junior felhasználó lehetőségei korlátozottak: a klasszikus bolti vásárláson túl ugyan költhetnek a kártyáról akár online is, és készpénzt is felvehetnek bármely ATM-ből, ellenben tranzakciókat, mint például pénzküldést már nem hajthatnak végre. 

Szülői kontroll

A Revolut Junior jelentősége a szülői kontrollban rejlik, hiszen a Junior számla használója csak azt a pénzt tudja elkölteni, amit a főszámláról rendelkezésére bocsátanak, illetve szükség esetén a Junior bármely jogosultságát megvonhatja a szülő, mint a főszámla tulajdonosa. Ha gyermekünk fedezet hiányában kísérel meg pénzt költeni, akkor a Revolut automatikusan elutasítja a műveletet.

Azt pedig, hogy a kártyán mennyi pénz legyen, azt otthon a szülő kényelmesen megbeszélheti a gyermekkel, mely már alapjaiban is felkészíti a gyermeket a tudatos pénzköltésre. Szükség esetén pedig a szülő a Revolut alkalmazásból akár azonnal tud a gyerek bankkártyájára pénzt tölteni.

A Revolut Junior számla nyitása egyszerű, személyes jelenlét nélkül lehetséges online a Revolut applikáción keresztül. A Junior megnyitásához nincs szükség sem érvényes diákigazolvány bemutatására, sem hallgatói jogviszony igazolására.

Összességében a Revolut Junior számlája a felügyeleti lehetőségek és a kevesebb szolgáltatás miatt egy sokkal edukáció koncentráltabb lehetőség, mint a hazai bankok által kínált bármely diákszámla.

Borítókép: Revolut Junior
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek