2 évnél régebbi cikk

Fehérváron is oltják a 12 éven felüli diákokat
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Rosta Tibor
Fehérváron is oltják a 12 éven felüli diákokat
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A megbetegedések 90 százalékát már a delta variáns okozza az országban, ami a gyermekekre is veszélyes lehet. Közben országszerte zajlik a 12 év felettiek iskolai oltása is. Fehérváron is 5 intézményben oltanak a tanév első napjaiban.

A diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével – közölte György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is. Az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további 48 ezren akarnak részt venni országszerte. 

Fehérváron 5 helyszínen oltják a diákokat

Fehérváron 5 helyszínen oltanak szeptember 2-án és harmadikán. A városban közel 800, 12 év feletti diák él a lehetőséggel.  

Az új megbetegedések több mint 90 százalékát már a delta variáns okozza Magyarországon, a koronavírus ezen verziója az eddigi adatok alapján nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok – így a gyermekorvosok szerint is érdemes regisztrálni az oltásra oltást 12 – 16 év között is.

"Az idősebb generáció nagyobbik részét már védik az oltások. Most viszont a fiatal generációk felé megy majd a vírus, őket fogja támadni, ezért érdemes most a fiatalokat is oltani." - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos.

Kapcsolódó
Koronavírus: 262 új fertőzött

Fejérben 13 új fertőzöttet regisztráltak.

A delta variáns jobban terjed a gyerekek körében

Szlávik János Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.hangsúlyozta: a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk, ezért fontos, hogy 12. év felett ők is vegyék fel az oltást.

Hozzátette, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások - ha nem is teljesen -, de megakadályozhatják - hívta fel a figyelmet.

Míg az eddigi variánsok esetében a fertőzött egy-két embernek adta tovább a betegséget, a delta esetében ez a szám három-öt, de ha szuperterjesztőről van szó, akkor akár több is lehet.

A szakember kitért arra is, hogy a kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott, 10 százalékuk pedig olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van. Hozzátette, hogy a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek