2 évnél régebbi cikk

Így süssünk gesztenyét!
·Gasztrogesztenye·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Így süssünk gesztenyét!
·Gasztrogesztenye·Utolsó frissítés: undefined

Itt a gesztenyeszezon! Hoztunk néhány tuti tippet otthoni gesztenyesütéshez!

A sült gesztenye utánozhatatlan illata hozzátartozik a hideg hónapokhoz. Hangulatosabbá teszi az egyre hosszabbra nyúló estéket. Ahhoz, hogy ezt az egyszerű csemegét kiélvezhessük, azért alaposan meg kell küzdeni.

Nem mindig egyszerű meghámozni, a sütés előtti bevagdosás pedig kifejezetten balesetveszélyes művelet. Néhány ötlettel igyekszünk megkönnyíteni az elkészítés folyamatát.

A víz a titka mindennek

Pontosabban az áztatás, gőzölés, párásítás. Csupa olyasmi, ami hidegben amúgy is jóleső forrósággal vesz körül.

Első lépésként, akár már a tervezett sütés előtt néhány órával, vegyünk elő egy nagy tálat, eresszük tele vízzel és tegyük bele a gesztenyét. Szép, fényes, friss szemeket igyekezzünk vásárolni, és amelyik fennmarad a víz tetején, jobb, ha ki is dobjuk, mert valószínűleg romlott.

Áztatás után nagyon óvatosan kereszt alakban vágjuk be a héját, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. Helyezzünk az aljába egy vízzel teli tepsit, hogy a gesztenyéket sütés közben is folyamatosan gőz vegye körül. Így még jobban felpuhul a héjuk, és könnyebb lesz megpucolni. Ha elég meleg a sütő, tegyük be a gesztenyéket. Körülbelül fél óra alatt elkészülnek, de hagyatkozzunk a szemünkre, és a sütőnk tulajdonságaira. Amikor már jól szétnyílt a héjük és kezd aranybarna lenni a tetejük, akkor fogyasztható.

Jöhet a konyharuha

Azon melegében, ahogy kivettük a sütőből, borítsuk egy tiszta konyharuhára, és bugyoláljuk be körülbelül tíz percre, hogy tovább puhuljon a héja. Ezt követően fogyasszuk el jóízűen!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek