2 évnél régebbi cikk

Te miben hordod a notebookod? Táskaválasztási tippek nem csak kezdőknek
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Te miben hordod a notebookod? Táskaválasztási tippek nem csak kezdőknek
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A címben szereplő kérdés lehet, viccesnek tűnik és csípőből legyintetek, hogy notebooktáskában, de az igazat megvallva, ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Sőt, igazából még az sem biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen egy jó notebooktáska.

Biztos én vagyok szakmailag kicsit túlfűtött, mert én egy speckó, nem is túl olcsó, de annál praktikusabb hátizsákban hordom a notebookom. Ugyanakkor gyakran látom azt is, hogy az Excomba betérő ügyfelek cseppet sem notebooknak való, már-már a notebookot ledegradáló csíkos bevásárlótáskában hozzák azt javításra.

Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon milyen szerepben használják a felhasználók a notebookot? Csak egy otthoni, asztali számítógépet kiváltó eszközként, melyet csak akkor mozdítanak ki az asztalról, ha behozzák az Excomba javításra, vagy talán reggel munkába menet is ebben viszik magukkal? Jó, persze, túlzok. De legyünk őszinték, ha a notebook vásárláskor az értékesítő előhozakodik még azzal is, hogy ajánljon az új géphez egy közepes kategóriás (8 000 - 10 000 forintos) táskát, akkor már igen gyakran úgy néznek az emberre, mint aki le akarja húzni a vevőt, mert nem elég az üzletnek a notebook árából fakadó bevétel. Pedig egy jó táska, a notebook és gazdája életét egyaránt megkönnyíti.

Mikor kell egyáltalán egy notebook táska?

Teljesen egyértelmű, hogy az íróasztalra fixen “beágyazott” notebookhoz, melyet sosem mobilizálunk nem szükséges táska. Ha például a hétvégén elvisszük a nagyszülőkhöz a digitális fotókat megmutatni, akkor már jól jöhet. Ha ennél is többet hurcoljuk, akkor pedig már azt mondom, hogy szükséges is!

Miért kell?

Sokan nem gondolnak bele, de a notebook táska nem holmi úri huncutság! Még annak ellenére sem, ha az utóbbi években a gyártók felismervén fontosságát, komoly stílus eszközzé, már-már divatcikké tették és a legkülönfélébb kialakításban is gyártják.

A táska elsődleges célja, hogy védje a benne elhelyezett eszközt. Igaz, hogy a funkciója lehet az is, hogy szállítsuk benne, de ez csak a másodlagos. Ebből következik, hogy egy új táska vásárlása során az legyen a cél, hogy a benne lévő notebookot megvédje az ütéstől, az időjárás viszontagságaitól és más egyéb fizikai behatásoktól például egy utazás során. Egy nagyon vékony szövetből készült táska igazából ennek csak a látszatát adja, de védelmet semmiképp sem. Én az ilyen valóban pár ezer forintos “cekkerektől” óva inteném a felhasználókat.

Mekkora legyen a mérete?

Nyilván akkora, amekkora a laptop. Ez így nem is túl bonyolult. Nem érdemes egy kicsi 12 - 14” méretű notebookhoz megvenni egy 15,6” méretű táskát, mert annak az lesz a következménye, hogy lötyög a gép a táskában. Kitámasztani sem lehet, mert nem úgy lett tervezve. Persze, aki látott már belülről notebook táskát az tudja, hogy különböző kitámasztó kiegészítők szoktak lenni a belsejében, de az pont csak arra van, hogy a minimális kitámasztás a rázkódás ellen védje az eszközt.

Továbbá érdemes még azt is figyelembe venni, hogy mik lesznek azok a dolgok, melyeket még a notebook mellé szeretnék majd tenni. Nyilván a töltő és egy átlag füzet, toll, telefon, esetleg egy irattárca elfér mindegyikben. Azonban gyakran látni úgy megtömött notebook táskát, hogy csoda, ha nem ugrik ki belőle a laptop. Szóval el kell döntenünk, hogy csak a gépnek veszünk táskát, vagy irattáskaként is szeretnénk használni. Erre is van megfelelő kialakítás. Annál is inkább, mert egy nem erre a célra tervezett, ugyanakkor súlyos iratokkal túlterhelt táska nem lesz hosszú élettartamú. Ráadásul ha kiszakad vagy széthullik, mert ilyen is akad, akkor nem leszünk túl boldogok.

Táska vagy hátizsák?

Ez az egyik legszubjektívebb kérdés. Napjainkban a kényelem igen fontos, legalább annyira, mint a divat. Akár táska, akár hátizsák, mindegyikből akad elegáns, öltönyhöz, kis kosztümhöz illő és akad sportosabb, lezserebb kialakítás is. Az elegancia pedig maga a stílus. Szóval ha nem hosszú távon kell cipelnünk vagy inkább autóval közlekedünk, akkor a vállra akaszthatós táska lehet a jobb megoldás. Ha inkább tömegközlekedünk vagy sétálunk, akkor a hátizsák kialakítás lehet a jobb. Illetve az is egy szempont, hogy egy nehezebb, telepakolt táskát kényelmesebb háton vinni. De a hátizsákos megoldás akkor is praktikus, ha reggelente kisgyermekkel indulunk útnak és gyaníthatóan szükségünk lesz mindkét kezünkre.

Milyen anyagból?

Napjaink notebook táskái jellemzően sötét színű nylonból készülnek, melyek tökéletesen megfelelnek a feladatnak. Figyelni arra kell, hogy ne a legvékonyabb legyen az anyaga, illetve legyen kellőképpen a belső része kibélelve. Eredendően ugye a védelem a fő funkció!

Az elegánsabb, menőbb, divatosabb táskák már különféle erősített (akár színes vagy mintás) gyöngyvászonból, a drágább darabok pedig bőrből készülnek, melyek megjelenésükben, színükben, kialakításukban is magasabb minőséget hordoznak. Természetesen ezen a szinten az árak már meredeken emelkednek. De ha nem ragaszkodunk a nagyon elegáns márkák darabjához, akkor emberi árban is találhatunk megfelelő darabot.

Ne feledjük, ha egyszer veszünk egy komolyabb darabot, akkor az jó eséllyel hosszú éveken keresztül kiszolgálja majd notebookunkat és örömmel vesszük kézbe, akárcsak egy szép retikült vagy egy menő irattáskát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek