2 évnél régebbi cikk

Benkő Tibor: „A NATO mi vagyunk!”
·Hírekhonvédség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Benkő Tibor: „A NATO mi vagyunk!”
·Hírekhonvédség·Utolsó frissítés: undefined

„Az erődemonstráció és párbeszéd egysége teremtheti meg a békét az orosz–ukrán-helyzetben.” – erről beszélt Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen, melyre szerkesztőségünk is meghívást kapott. Erről és a várost érintő fejlesztésekről is kérdeztük a honvédelmi minisztert.

Az orosz–ukrán-helyzetről

Benkő Tibor kiemelte, hogy a magyarországi hírszerzési információk nem támasztották alá, és a célját sem látták annak, hogy a NATO pluszerőket telepítsen az országba. A honvédelmi miniszter elmondta: „A NATO mi vagyunk, Magyarországon jelenleg is két NATO vezetési elem működik, az egyik Fehérváron."

A beszélgetésen arról is szó esett, hogy a régióban – Magyarország szomszédságában – nyugtalanságra adnak okot az elmúlt időszak történései. A mostani orosz–ukrán-konfliktus is rövid idő alatt eszkalálódott.

További kihívásokról is szó esett: ezek között az észak-afrikai, közel-keleti instabil államokat, a terrorizmust, a migrációt, a hibrid hadviselést és a kibertámadások veszélyét is említette a miniszter.

Székesfehérvár és a NATO

Hogy milyen változások voltak a Magyar Honvédség életében, illetve Székesfehérvár számára mit hoz a jövő, arról Benkő Tibor az alábbiakat osztotta meg az fmc.hu-val: „Egyrészt a Magyar Honvédség Parancsnoksága hoz bővülést, másrészt a Többnemzeti Hadosztály-parancsokság és még két másik NATO-elem bővítése, erősítése jelent Székesfehérváron plusz katonai jelenlétet. Mindez hatással lesz a város működésére, fejlesztésére egyaránt”.

A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a különböző nemzetekből ide érkező katonák családjai számára az oktatási intézmények így például az anyanyelvi oktatás, nemzetközi iskola megteremtése előremutató lehet. De szükség lesz a katonacsaládok elhelyezésére és a foglalkoztatás megteremtésére is. 

Bízom benne, hogy a börgöndi repülőtér fejlesztésére is hatással tudunk lenni. Ha ilyen nemzetközi vezetési elemeket működtetünk Székesfehérváron, akkor nyilván kellenek ehhez a kisgépes terminálok és repülőtér, ahová ezek kisgépek le tudnak szállni – fogalmazott Benkő Tibor. 

"Ne felejtsük el, hogy Székesfehérvár mellett ott van Pákozd is. A Pákozdi Katonai Emlékhely egy újabb vonzerőt jelenthet, és mi nagyon szeretnénk, ha ez a park ugyanúgy megbecsült helyszíne lenne a jelen és a jövő katonáinak egyaránt!" - tette hozzá Benkő Tibor.

A honvédség átalakulásai

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy 1989 óta milyen változásokon ment keresztül a magyar haderő. Volt átszervezés, reform, felülvizsgálat, amelyek következtében csökkent a Magyar Honvédség képessége: „2015-ben tudtunk elindulni a lejtő aljáról. Az első lépések között valósulhatott meg az illetmények emelése, ami 2002 óta volt változatlan. Ezzel tudtuk stabilizálni, később pedig növelni a honvédség létszámát. 2016 óta sikerült vonzóvá tenni ezt az életpályát, és a honvédség meg is tudja tartani a katonákat.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek