2 évnél régebbi cikk

Kevesen ismerik az egészség fehérvári mozaikját
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Kevesen ismerik az egészség fehérvári mozaikját
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

Az egészségvédelem, az egészségügy dolgozói előtt tiszteleg Székesfehérvár egyik rejtett képzőművészeti alkotása. Paizs László munkája küllemében, méretében és összhatásában is a hatvanas évek Fehérvárjának egyik meghatározó alkotása.

Talán nem túlzás, ha azt mondom (pardon, jelen esetben írom), hogy Székesfehérvár köztéren vagy épp közösségi használatú épületekben fellelhető műalkotásai közül a leggyakoribbak a különböző stílusú és színvilágú, ám egységesen gyönyörű mozaikok. Csak az idei évben már részletesen foglalkoztunk a Jáky József Technikum különleges képzőművészeti remekeivel, melyek között találunk különleges mozaikokat is.

Kapcsolódó
Mozaik, szobor, kút: a Jáky műalkotásai

A székesfehérvári tanintézmények közül talán a Jáky József Technikum büszkélkedhet a legtöbb műalkotással. A Jáky épületén belül és az utcafronton is képzőművészeti remekművek sorakoznak.

Most egy másik mozaikot mutatunk be, mely a város egyik forgalmas utcájának ismert épületében található, az intézményben dolgozókon kívül azonban kevesen ismerik. Az épület nem más, mint a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Székesfehérvári Kistérségi Népegészségügyi Intézete, mely a Mátyás király körút 13. szám alatt található.

Ha most kedves olvasónk csak pislog, mint egyszeri béka a tavaszi éjszakában, nem csodálkozunk. Mi is így tettünk volna, ha nem tudnánk, hogy az egykori ÁNTSZ Laboratóriumáról van szó, melyet így nyilván már mindenki be tud azonosítani.

A Székesfehérvári Kistérségi Népegészségügyi Intézet ad otthont a gyönyörű mozaiknak

Szabó Péter

Az épület előadóterme egy gyönyörű mozaiknak ad otthon, mely 1967-ben készült és Paizs László festőművész keze munkáját dicséri. Paizs László 1935-ben született és 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas festő, szobrász, grafikus, akinek figyelme még fiatalon, főiskolai éve alatt a murális munkák felé fordult. Gazdag és tartalmas pályafutása során rengeteg hazai és külföldi önálló és táras kiállítása volt, emellett állandó megrendelésekkel is folyamatosan ellátták.

A Székesfehérvári Kistérségi Népegészségügyi Intézetben látható munkája nem meglepő módon az egészségügyben dolgozóknak állít emléket. Ahogy a fehérvári köztéri alkotások felkutatásában állandó partneremnek számító Szabó Péter, az alkotás Köztérképen elérhető műlapját jegyző fehérvári műkincskutató leírta:

„Az előadóterem hátsó falát teljes egészében beborító alkotáson tíz személyt véltem felfedezni, melyből nyolc felnőtt és kettő kisgyermek. A legtöbb felnőtt kezében az egészségvédelemmel kapcsolatos tárgy látható, szakirányú ismereteim hiányában nem is tudom mindegyiket beazonosítani. A murália 1967-ben készült, az intézmény által betöltött szerepkört, az egészségvédelmet szimbolizálja.”

Az alkotáson összesen tíz alak fedezhető fel

Szabó Péter

Az alkotás szerencsére kiváló állapotban maradt fent. A hosszú évek alatt mindössze egy fűtéskorszerűsítés alkalmával elvezetett cső rontott a látványát.

Paizs László további kiváló munkáival ide kattintva ismerkedhettek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek