1 évnél régebbi cikk

Hogyan lesz szép és egészséges a tulipánod?
Hogyan lesz szép és egészséges a tulipánod?

Miért kell pihentetni a tulipán hagymáját? Hogyan ültessük el e szépséges növényt? Másként kell-e bánni a cserépbe került hagymával, mint a kertben fejlődő társáéval? Kiderül az alábbi cikkből!

A múltkor (link az első részről) örömmel adtam hírül, hogy nagyon sok tulipánmező várja a látogatókat Magyarországon, melyekben épp most tündököl e bájos virág.

Kapcsolódó
Látogass el egy csodálatos tulipánmezőre – Magyarországon!

Nemcsak Hollandiában gyönyörködhetünk a piros, sárga, fehér tulipánokban, hanem Magyarországon is. Sorra nyílnak a tulipános kertek hazánkban, ahol kedvünkre sétálhatunk több ezer szépséges virág között.

A tulipános parkok meglátogatásával nem érdemes sokáig várni, hiszen a korai, 25-40 cm magas fajták áprilisban bontanak szirmot. A középkoraiakban is áprilisban gyönyörködhetünk, ám ezek jobban megnyúlnak, 40-60 cm-re. A kései tulipánok április-májusban virágoznak, magasságuk 40-60 cm. Van köztük rojtos, liliomvirágú, zöld virágú és papagáj tulipán is (ez utóbbi csipkés szélű lepelleveleiről ismerhető fel könnyedén).

Érdemes felkeresni tavasszal a tulipánmezőket

Pixabay/JillWellington

Származás szerint beszélhetünk botanikai tulipánokról: a vad és hibrid fajok 15-20 cm magasra nőnek, alacsony száron hozzák a virágot és korán nyílnak. A botanikai származású tulipánok közül a Greigii tulipán hibridek magasság 10-20 cm és március közepén virágoznak. A Kaufmanniana tulipán hibrideket február végén már láthatjuk pompázni 15-25 cm magasan. A harmadik csoport pedig a kerti tulipánokat foglalja magába.

A tulipánnak szinte bármilyen színe és mintázata lehet. (Egyedül kéket nem találunk a palettán.) A kereskedelemben legrégebb óta (1750) a piros változat kapható. Perzsiában a piros tulipán a szerelem szimbóluma. A Keizerskron és a lilás Couleur Cardinal elég népszerű, a sárgák közül pedig a Yokohama és a Bellona. A sárga tulipánra sokan a remény és a boldogság szimbólumaként tekintenek, a lilát pedig a hűséggel azonosítják.

Léteznek kétszínű virágok is, például a Princess Irene. A fehéret kedvelők főként a Dianát ültetik. A keresztény szimbolikában a fehér tulipán a testi-lelki tisztaságot jelképezi. Az utóbbi időben egyre gyakoribb a mélybordó-feketés Black Parrot és Queen of Night beszerzése is.

A fehér tulipán a testi-lelki tisztaságot jelképezi

Ternák Ferenc

A botanikai tulipánokat nemcsak a virágágyásba ültethetjük, hanem a gyepbe és a sziklakertbe is. A kerti tulipánok viszont csak a virágágyban érzik jól magukat.

Ha két évnél tovább tartjuk őket egy helyen, akkor besűrűsödnek és elaprózódik a hagymájuk, amitől gyérebbé válik a virágzásuk. Ezért ajánlott nyáron felszedni és ősszel újra elültetni. A tulipánhagymát akkor kell felszedni, amikor elvirágzott és a levelek is elszáradtak.

Miután kiemeltük a hagymát, szikkasszuk félárnyékos helyen. Távolítsuk el róla a könnyedén lemorzsolható pikkelyleveleket. (Vannak, akik hálóba teszik és gombaölőszeres oldatban áztatják a szikkasztás előtt, de mi még soha sem próbálkoztunk ezzel, és nem is volt gond soha a hagymákkal.) A hagymák tárolásánál figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet 10 fok körüli legyen, a környezet pedig száraz. (Egy kartondoboz is jól jöhet az altatáshoz.)

Perzsiában a piros tulipán a szerelem szimbóluma

Ternák Ferenc

A tulipán hagymája tobozszerű, oldalánál láthatók a tartalék- vagy fiókhagymák, az apró rügyhagymák. A hagymából emelkednek ki a húsos, sima, lapos vagy középen csatornás, elliptikus vagy hosszúkás levelek közül a virág – a tőkocsányon. A lepellevelek harangként borulnak össze. A hat lepellevél közül a külső három sokszor hegyesebb és keskenyebb, mint a belül lévők.

A tulipánt mindig jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, és a kert napos részét ajánljuk fel számára. A hagymákat (csúccsal felfele) ledughatjuk csoportosan (akár 5 hagymát is egy gödörbe) vagy egyesével. A hagymák között 5-6 cm távolságot tartsunk! A gödör mélysége optimálisan 10-15 cm legyen.  A szeptember végi-október eleji időpont optimális e művelethez.

Ha virágládát szemeltünk ki otthonául, akkor a láda aljára rétegezzünk kavicsot és homokot, az ültetőközeg pedig virágföld legyen (természetesen). A hagymákat 10 cm mélyre kell ledugni.

A lila tulipán a hűség szimboluma

Pixabay/Skitterphoto

Cserépbe is tehetjük, bár ilyenkor nagyobb odafigyelésre van szükség. Gondolok itt arra, hogy a lakásban hűvös, árnyékos helyet kell keresni neki és ősztől tél végéig vigyázni kell az öntözéssel, mert könnyen elrohadhat a túl sok nedvességtől. Télen láthatjuk majd az első hajtásokat, s ekkor költözhet át a melegre, napfényre.

A lakásban általában meleg van, így számoljunk azzal, hogy hamar lehullanak majd szirmai. Ha tovább akarunk gyönyörködni benne, akkor válasszuk ki számára otthonunk leghűvösebb részét. Miután elvirágzott, várjuk meg, míg elszáradnak a levelei, vágjuk le ezeket a részeket, majd a hagymát sötét, száraz helyen pihentessük az őszi (újra)ültetésig.

(A cikk szakmai lektora: Fülöp Attila kertészmérnök)

Borítókép: Pixabay/Skitterphoto
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek