1 évnél régebbi cikk

Jön a bővített buszmenetrend, nem emelkedik a közétkeztetés díja és iskolafelújításokról döntött a fehérvári képviselő-testület
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Jön a bővített buszmenetrend, nem emelkedik a közétkeztetés díja és iskolafelújításokról döntött a fehérvári képviselő-testület
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined

Augusztus 1-től változik és bővül a buszmenetrend Székesfehérváron. Idén sem emelkednek az óvodai és iskolai étkezési díjak a városban, illetve számos iskola energetikai felújításáról is határozott a székesfehérvári testület mai ülésén. 

Ülésezett Székesfehérvár közgyűlése a Városháza dísztermében. A tanácskozás kezdetén néma főhajtással emlékeztek a képviselők a 94 éves korában elhunyt Láng Hugónéra

A nyáron életbe lép a bővített buszmenetrend

Augusztus 1-től lép életbe a bővített buszmenetrend. A részletekkel kapcsolatban Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a menetrendbővítést úgy készítették elő, hogy az összhangban legyen a Vasútállomás mellett tervezett intermodális közlekedési központtal. Erről folyamatosan egyeztetett a város és a Volánbusz. 

Fontos tudni, hogy a jelenlegi menetrend szerint évente 3,2 millió kilométert tesznek meg a buszok Székesfehérváron. A bővítés során ez 3,6 millió kilométerre emelkedik majd. Néhány járat útvonala meghosszabbodik, illetve egybeolvad, így összességében 46 helyett 39 járat lesz majd.

"A hálózat és menetrendbővítés augusztus 1-től mintegy 12 százalékkal emeli meg a buszok futott kilométereit. Rengeteg javaslat érkezett a fehérváriaktól a bővített menetrend kapcsán. Az új menetrend egyébként számos városrészből jobb és több elérést is biztosít majd. Összességében pedig mindez 400 millió forintos többletköltséget jelent majd a városnak "– mondta el Cser-Palkovics András polgármester.

Az is elhangzott az ülésen, hogy lassan 3 milliárd forint fölé kúszik a városi finanszírozása a helyi közösségi közlekedésnek.

Kapcsolódó
Augusztus elsejétől léphet életbe a bővített székesfehérvári buszmenetrend

A korszerűsített buszhálózat tervezett változásai már egy hónapja elérhetőek, az ebben az időszakban beérkezett észrevételeket pedig folyamatosan értékelték a szakemberek.

Júliusban érkezik meg az első két elektromos busz Székesfehérvárra, az év végéig pedig további 10 ilyen busz várható. Mészáros Attila alpolgármester kifejtette, elkezdődött az elektromos buszok töltőinek kiépítése a Börgöndi úti Volán telephelyen.

Nem emelkedik a gyerekek étkeztetésének a díja

A testület elfogadta a Fidesz frakció javaslatát a közétkeztetéssel kapcsolatban. A döntés előtt elhangzott, hogy 2012 óta nem emelt étkezési díjakat Székesfehérvár. Ezek az árak idén sem fognak emelkedni. A fehérvári bölcsődékben és az óvodákban az étkezést igénybe vevő gyermekek több mint kétharmada ingyenesen étkezik.

Az is kiderült, hogy az iskolákban a gyermekek több mint egyharmada után a térítési díj 50 százalékát fizetik a szüleik. A befizetett térítési díjak és a központi költségvetésből biztosított állami támogatás nem fedezi a gyermekétkeztetés teljes költségét. Ezt pedig az önkormányzatnak saját forrása terhére ki kell egészítenie. 

Iskolai felújításokról is döntöttek

Cser-Palkovics András kérdésünkre azt is elmondta, hogy több iskolában indulhat el energetikai fejlesztés. Mindez  EU-s forrásból valósulhat meg. 2 iskolában nagyobb volumenű míg 15 iskola esetében pedig kisebb fejlesztések kezdődhetnek. Van, ahol homlokzatfelújítást végeznek, másutt napelemek kerülnek a tetőre.

"Az épületek üzemeltetése így olcsóbbá válik, és környezetvédelmi célokat is megvalósítunk" – hangsúlyozta a polgármester.

A 100  éve született festőművész tiszteletére, M. Tóth Istvánról nevezi el a város a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti teret. Erről is határoztak a képviselők. és arról is döntöttek, hogy ebben az évben is elengedi a belvárosi teraszdíjakat az önkormányzat.

Elfogadták a városi cégek éves beszámolóit  

Az éves beszámolók kapcsán Lehrner Zsolt alpolgármester arról beszélt, hogy a város gazdasági társaságai összesen 520 millió forint eredményt produkáltak, ami eredménytartalékba kerül. Elhangzott, hogy a cégek gazdaságilag stabilan működtek, nem volt fennakadás a szolgáltatásaikban. 

A Fejérvíz Zrt. 2022-es üzleti tervét zárt ülésen tárgyalta a testület. A villamosenergia-költségek drasztikus emelkedése miatt ez milliárdos veszteséget mutat, így itt biztosan szükség lesz majd állami segítségre és beavatkozásra - tett hozzá a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek