1 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: a közvilágítás területén mindenképpen szükség van átmeneti segítségre!
·Gazdaságinterjú·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Cser-Palkovics András: a közvilágítás területén mindenképpen szükség van átmeneti segítségre!
·Gazdaságinterjú·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvárnak egymilliárdos többletköltséget jelent, hogy kikerülnek a rezsivédelemből.

Cser-Palkovics András polgármester a Szeretlek Magyarországnak adott interjút, amelyben többek között arról beszélt, hogy a közvilágítás jelenti most a legnagyobb gondot Székesfehérváron.

"Sokat jelentett nekünk, hogy az állam segített és egy időre „beengedett” bennünket a helyi közszolgáltatások érintett részével a rezsivédelem alá. Ez egy tavalyi kezdeményezés volt, és idén februártól élvezhettük. Amilyen jelentős megtakarítás volt eddig ez az önkormányzatoknak, ugyanannyira megterhelő lesz júliustól a megemelkedett energia számlákat fizetni" - kezdte a beszélgetés elején Cser-Palkovics András.

Majd hozzátette, Fehérvár esetében ez egymilliárd forint körüli összeget jelenthet, ami többletteherként nehezedik majd a költségvetésre. Döntő többségét a közvilágítás költsége jelenti, ami jelentősen emelkedik.

"Most, amikor a piaci árakat kell fizetni, nyilvánvaló, hogy át kell tervezni a kiadásainkat. Ha a bevételi oldalt nézzük, akkor a tervezéskor figyelembe vehetjük, hogy jövő évtől megszűnik a KKV-k iparűzési adókedvezménye, ezzel a plusz bevétellel remélhetőleg számolhatunk. Szerencsére még mindig érzékelhető gazdasági növekedés, ennek is meg kell jelennie az adóbevételekben is. Ez azonban nem lesz elég" - folytatta a polgármester.

Elmondta, nagy segítség lenne, ha egy átmeneti időszakban, legalább pár hónapig még a közvilágításra kaphatnának további védettséget.

"Az infláció mindenkire hat. Miközben az energiaárak emelkednek, a beszállítók is árakat emelnek, a vállalkozóknak meg kell védeni a munkahelyeket is. Mindenkinek áldozatot kell hozni" - tette hozzá Cser-Palkovics András. "Azonban a közvilágítás területén is mindenképpen szükség van átmeneti segítségre. Ha ez nem sikerül, lesznek olyan önkormányzatok, ahol vagy a szolgáltatás színvonala, vagy megléte is veszélybe kerülhet."

Arra a kérdésre, hogy a polgármester miben látja a megoldást, azt a választ adta: "Egyfelől van a szolidaritási hozzájárulás, amit például mi befizetünk, és ebből segítik a szegényebb településeket. Ez idén ötmilliárd forint volt és jelentősen meg fog emelkedni a következő évben. Azt gondolom, hogy ha ezt fizetjük, akkor az egyéb jogcímeknél már nem kellene figyelembe venni az anyagi helyzetünket. Vagy ne legyen szolidaritási hozzájárulás és akkor amit itt megtermelünk, abból gazdálkodunk, és nem kérünk külső forrásokat. Ez a két megközelítés most keveredik."

Cser-Palkovics András szerint fontos lenne az is, hogy agglomerációban gondolkodhassanak a jövőben, ha fejlesztésekről, szolgáltatások fenntartásáról van szó. (...) Az eddigi, egyébként fantasztikus eredményeket hozó fejlesztésközpontú megközelítés helyett most inkább az üzemeltetés biztonságára kellene koncentrálni.

Most bizony a világ olyan forrongó periódusában van, hogy az infláció, az elszabaduló energiaárak, miatt is inkább a stabil működtetésre kell fókuszálnunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek