Nemzetiségek fiataljai ismerkednek Agárdon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Nemzetiségek fiataljai ismerkednek Agárdon

Hetven középiskolás és egyetemista fiatal táborozik Agárdon a hétvégén. A Nemzetiségi Ifjúsági Találkozón ismét lehetőség van egymás kultúráját, életét, értékeit megismerni a színes programokon keresztül. 

Kilencedik alkalommal táboroznak együtt a nemzetiségek fiataljai Agárdon. A Nemzetiségi Ifjúsági Találkozót 2016-ban rendezték meg először. A megnyitón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a kormány a nevelésben, oktatásban minden támogatást megad továbbra is a nemzetiségeknek.

"Teljesen természetes, hogy az a 105 nemzetiségi óvoda, illetve tanintézmény pedagógusai megkapják ugyanazt a béremelést, amelyet mindenki megkap az országban, és a jövőben is meg fogják kapni. A diákok megkapják az ingyenes tankönyveket. Ezen felül, hogy a nemzetiségi pálya, tanítói pálya, tanári pálya, illetve a nemzetiségeknek a szolgálatában a diákok részt vegyenek, külön-külön ezekre ösztöndíjakat hoztunk létre az elmúlt években. Akár a pedagógus ösztöndíj, akár a tanulmányi ösztöndíj"- mondta el az államtitkár.

A háromnapos programsorozaton a hazai nemzetiségek fiataljainak lehetőségük van megismerkedni egyes nemzetek hagyományos táncaival, ételeivel, kulturális értékeivel, és a fiatalok együtt sportolhatnak. Az idei tábor főszervezője a szlovén nemzetiség.

"A legtöbb program arról szól, hogy megismerjék egymást, beszélgessenek. Végül is ők azok, akik a nemzetiségek lángja, akik továbbviszik a kultúránkat, anyanyelvünket, megismerkednek egymással, megbeszélik a problémákat. Különböző nyelven beszélünk, de hasonlóak a problémáink"- mondta el Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke.

A találkozón 12 nemzetiség 70 középiskolása, egyetemistája vesz részt.
Péntektől vasárnapig a Velencei-tó partján sárkányhajózás, kézműves foglalkozás, vitorlázás, kulturális és gasztronómiai bemutató, vetélkedő nyújt szórakozási és ismerkedési lehetőséget a nemzetiségek fiataljainak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek