Böröndi: Nem lehet azt mondani, hogy nem lesz fegyveres konfliktus
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Böröndi: Nem lehet azt mondani, hogy nem lesz fegyveres konfliktus

Az úgynevezett szürke zónában vagyunk, ez a felkészülést jelenti egy esetleges háborúra - mondta Pákozdon a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.
Böröndi Gábor szerint a hadviselés folyamatos változását a Magyar Honvédség képes lekövetni, de ehhez nemzeti és nemzetközi gyakorlatokra, eszközbeszerzésekre, és a tartalékos állomány bővítésére is szükség van. Magyarország helyzeti előnyben van, hiszen a hadi reform a szomszédos háború kirobbanása előtt megkezdődött. Jelentős szerepe és feladata van Magyarországnak a NATO-ban, amit teljesíteni is képes. Az elvárt 2%-os költségvetési hozzájárulással, a képességcélok teljesítésével, ami a nehézdandár és a légvédelmi szuverenitást jelenti, és a békeműveletekben történő részvétellel több NATO tagállamot is megelőz, de a honvédség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a fejlődésre.
"A Magyar Honvédség azért sem dőlhet hátra, mert a határaink mentén az orosz-ukrán háború zajlik. Ez a Magyar Honvédséget arra ösztökéli a NATO-val együtt, hogy a keleti szárnyat megerősítse. A Magyar Honvédségben emeltük a készültség, a kiképzés szintjét, színvonalát. Nemzetközi és hazai gyakorlatokon keresztül készítjük fel a honvédsége és amennyiben szükséges, akkor megvédje a magyar emberek biztonságát. Tehát sebességet váltottunk, még inkább a felkészítés, a készültség, a készenlét kapja a fő hangsúlyt." - mondta Böröndi Gábor a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.
 
A jelen és a jövő kérdésein túl a Magyar Honvédség elmúlt 176 évét igyekszik bemutatni az a konferencia, amit a pákozdi katonai emlékparkban szervezett a Magyar Atlanti Tanács a Honvédség és Társadalom Baráti Körökkel együttműködve. A Honvédség útja Pákozdtól a NATO-ig elnevezésű rendezvényen a szakemberek a honvédelmet érintő legfontosabb kérdéseket vitatták meg. 
Az esemény egy kettős évforduló kapcsán jött létre, hiszen a NATO 75 évvel ezelőtt alakult meg, Magyarország pedig 25 évvel ezelőtt csatlakozott hozzá. A konferencián elhangzottakból tudományos kötet készül, valamint egy katonai középiskolásoknak szóló képes könyvet is kiadnak majd.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek