Fair17 °C
2020. október 27. kedd Szabina
Menü

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisek

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisek
Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisták Fejér megyében (Fotó: Révy Orsolya)

Mai modern közlekedés a következő: a gyalogosok szidják az autósokat, az autósok a bicikliseket (és az összes többi autóst és gyalogost), a biciklisek gyalogosokat. És ott vannak még a motorosok, akiket mindenki utál, és akik minderre magasról tojnak. Ezen a KRESZ-táblák, lámpák, vonalak sem segítenek sokat. A mostani változás a bringásokat érinti.

A zebrán szemrebbenés nélkül áthajtó, előzni képtelen autósok minden közlekedőtől kapják az ívet. A szimpátia azonban kölcsönös: az autósok előszeretettel üvöltenek a volán mögül a kikerülhetetlen biciklistákra, az "aljas módon" úttesten közlekedő gyalogosokra, az életveszélyesen vezető többi autósra, lassú kamionosra, cikázó motorosra, átszaladó szarvasra, szemtelen trafipaxra.

Bár még nem rendelkezem jogosítvánnyal, több alkalommal volt már lehetőségem elfoglalni az anyósülést és onnan élvezni az átszállásoktól, ellenőröktől, és ülőhelykereséstől mentes utazást. Ültem már női, férfi, idősebb és fiatalabb sofőr mellett is, és ugyan vezetési technikájuk különbözött, egy dologban megegyeztek: út közben még a bokorba is belekötöttek. Hogyan kanyarodsz már? Menjél már papi! Az idióta, özönvízszerű esőben, duplazáróvonalon előzget! Nem igaz, hogy az országúton kell biciklizni! Öcsém, ne az úttesten kóvályogj már félrészegen! És persze a felháborodás örök témája: nem tudnál indexelni?!

Persze, most mindebből diszkréten kihagytam a nyomatékosító bazmegteszerencsétlen kifejezéseket. 

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisekEgy "aljas módon" átkelő gyalogos (Fotó: streets.mn)

Nos, ez nem csak az autósok világában van így. A járókelők is előszeretettel tesznek finom és kevésbé finom megjegyzéseket mindenkire, aki csak létezik. Az élet ezen területén elsősorban a kalauzok kapják meg a magukét, aztán a buszsofőr, aki minden porszemnél megáll, hogy csakazértis elkéssünk a munkából. Aztán jön az autós, aki képtelen megállni a zebránál, a biciklis, aki az előbb majdnem elkaszabolt pedig neki van elsőbbsége, és persze a kamionos, aki direkt a legnagyobb, járdához legközelebbi pocsolyába hajt bele 100-zal, eláztatva szettünket. És persze szidják egymást is, a telefonnal mászkáló fiatalokat, akik lépten nyomon mindenkibe beleütköznek, a tyúklépésben haladó mamikat, a teszkóscsárdást járó tétleneket.

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisek
A világ egyik legnagyobb kereszteződése a tokiói Shibuya városrészben (Fotó: annals.yonsei.ac.kr)

Véleményem szerint a biciklistáknak lehet a legnehezebb dolguk: őket valahogy minden közlekedő szapulja. Talán azért, mert az autósok és a gyalogosok közti rést töltik ki, ami által mindkettőt korlátozzák a mozgásban: a járdán a gyalogost, az országúton az autóst. Ráadásul a bringázás nem kötött KRESZ-vizsgához és az alkoholizálás terén is engedékenyebb szabályok vonatkoznak rájuk. Nehezen vehetőek észre, kiszámíthatatlanok és sérülékenyek, és sokszor az autók között szlalmoznak, mert nincs kiépített bicikliút (ha meg van, akkor azt rendszeresen elfoglalják az andalgó gyalogosok, mert az persze szélesebb és kényelmesebb, mint a nekik kijelölt út). Néha már sajnálom is őket, hiszen ők csak a környezetet és talpaikat szeretnék kímélni a biciklivel való közlekedéssel. 

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisekA Velencei-tó megkerülése eddig is kedvelt programja volt a biciklistáknak, most viszont már kiépített bicikliút visz végig (Fotó: Révy Orsolya)

Ezen próbál most valamennyire segíteni a rendőrség. A 7-es főút mentén, Agárdon, Gárdonyban és Velencén 10 kereszteződésben lesz majd egy KRESZ-tábla, ami a zebrán áthajtó biciklisteket figyelmezteti. Hajtva tilos, tolva szabályos! - ez a felirat látható rajta, ami utal arra a már rágóta ismert, de még íratlan szabályra, hogy a zebránál igenis szállj le a biciklidről, told át és csak utána szállj vissza. A székesfehérvári bringásoknak ez már ismerős lehet, most viszont egész Fejér megyére szeretnék kiterjeszteni e KRESZ-táblák használatát, biztonságosabbá téve ezzel a közlekedést a biciklisták, az autósok és a gyalogosok számára is. 

Kis lépés a bicikliseknek, nagy lépés a forgalom többi résztvevőjének! Ne feledd: az utakat együtt kell használnunk, együtt kell közlekednünk - balesetmentesen! -, így akár biciklivel, akár autóval, motorral, busszal vagy lábbusszal közlekedsz, figyelj oda társaidra, tartsd be a szabályokat! Nem véletlenül piros az a lámpa.

Tanulj meg közlekedni! Új KRESZ-táblát kapnak a biciklisekHajtva tilos, tolva szabályos! Első tábla a gárdonyi polgármesterhivatal előtti kereszteződésen (Fotó: Révy Orsolya)

A KRESZ-táblák kihelyezéséről további információ a Fehérvár TV összeállításában található.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Újra akadálytalanul lehet közlekedni az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között
  Újra akadálytalanul lehet közlekedni az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között
 • Tűzvész tombol Kalifornia déli vidékein
  Tűzvész tombol Kalifornia déli vidékein
 • Hamis parfümszállítmányon ütött rajta a NAV
  Hamis parfümszállítmányon ütött rajta a NAV
 • 10 milliárd forintos többletforrás a falugazdász programra
  10 milliárd forintos többletforrás a falugazdász programra