Partly cloudy-2 °C
2021. január 18. hétfő Piroska
Menü
Házhozszállítás

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?
Az 1988 decemberében megjelent első CD-k egyike (Fotó: Horváth Reni)

És az István, a király van rajta. 1988 decemberében készült, kereskedelmi forgalomba soha nem került, és míg számos székesfehérvári háztartásban olyan alapvető kellék ez a lemez, mint egy kiló kristálycukor, addig az ország többi részén talán soha nem is hallottak róla.

Emlékszem, amikor egy téli estén édesapám hazaállított egy, a bakelitekhez képest parányi lemezzel. A Hungaroton adta ki a PR1917 sorszámú CD-t, a Videoton székesfehérvári üzemeiben kezdődött meg a sorozatgyártás 1988 decemberében. A gond csak annyi volt ekkoriban, hogy a lejátszásra alkalmas eszközökben a lakosság nem bővelkedett. Nekünk sem volt olyan berendezésünk, amivel meg tudtuk volna hallgatni, hogy mi van ezen a fura, tükrös izén. Mi Commodore 64-es számítógépet hoztunk Bécsből, a Mariahilfer Straßéról, nem ilyen CD-s magnót, hiszen azt sem tudtuk, hogy mi az. Ezért aztán oda került, ahova gyaníthatóan a legtöbb ilyen lemez akkoriban: a családi vitrinbe. 

Mondanám, hogy egészen 1993-ig, amikor a születésnapomra egy olyan rádiós magnót kaptam, aminek a tetején már volt CD-lejátszó is, de nem lenne igaz a kijelentés. Az első dolgom egyáltalán nem a vitrinben porosodó CD meghallgatása volt. Az addigra úgy beépült a nappali világába, mint akármelyik porcelánszobrocska: eszébe sem jutott senkinek onnantól még évekig (!!!), hogy ugyan hallgassunk már bele, mit is tettek erre a lemezre '88-ban. Sokkal jobban érdekelt akkoriban a magyar és külföldi rockzene legjava. 

Közben egyébként is egy rakás dolog került még a vitrinbe és folyton át kellett pakolászni a CD-t, meg a mindenféle csetreszeket is. A családi oltár gazdagodott ugyanis egy focilabdával is, amit még valamikor 1994 őszén nyertem, miután az egyik fehérvári rádióban helyesen tippelve eltaláltam a Parmalat FC-Békéscsaba meccs végeredményét. Szóval így nézett ki az üvegvitrin a nappalinkban: használt focilabda és sosem használt CD a felső polcon, meg persze üvegpoharak. Aztán pár év múlva valahogyan eszembe jutott, hogy az nem csak simán egy Szent Koronát ábrázoló kép, hanem valamiféle hanganyag is van rajta.

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?

Az István, a király CD borítója (Fotó: Horváth Reni)

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?

A borító belső oldala (Fotó: Horváth Reni)

Nyilván ez 1988-ban ultramodern volt, a dizájn pedig szuperszexi, de mire odáig jutottam, hogy belehallgassak, már rendesen megkopott a menősége. Nem úgy a minősége. Bár a musical és az opera egyáltalán nem az én világom, azért ez mégiscsak más: egy parányi magyar zenetörténelem. Ezért aztán a legmenőbb dolog talán már akkor is ez a felirat volt benne, amit magán a lemezen olvashatunk:

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?

Az első Magyarországon gyártott CD (Fotó: Horváth Reni)

"Magyarországon - 1988 decemberében - ezt a CD-lemezt gyártották először sorozatban. Ez a lemez a gyár alapítói: a Videoton, a Magyar Hitelbank RT és a Hungaroton megbízása alapján - az államalapító Szent István halálának 950. évfordulójára emlékezve - az " István, a király" rockopera részleteit rögzíti. és a lemezt a Videoton technikai korszakváltásának emlékére nyújtjuk át Önnek."

A felirat felett pedig a No.1. jelzi, hogy ez itt bizony az egyik egyes számú, amire minden fehérvári büszke lehet. Még akkor is, ha sokaknál még most is csak porosodik a vitrinben vagy esetleg már egy doboz alján. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár