Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

A jágerek, akik levadászták Bokát

A jágerek, akik levadászták Bokát
Vadászlap (Fotó: Pápai Barna)

Jáger, agancsár, möcörgés. Ha tudod, mit jelentenek ezek a szavak, ez a cikk neked szól. Ha nem, akkor is, mert a poszt úgy lett megírva, hogy legalább ezeknek a szavaknak a jelentése kiderül, ha más nem is.

Nem igazán értek a vadászathoz. Életemben egyszer lőttem vadra, azt is azzal a bizonyos Duck Hunt nevű Nintendo-játékkal követtem el, amihez „fénypisztolyt” adtak. Ez volt az a játék, amivel vadkacsákra lehetett tüzelni, a kutya meg megkereste az kilőtt állatokat és boldogan felmutatta neked. Szóval a legközelebbi élményem ez volt a vadászattal a kapcsolatban. Igaz, egyszer részt vettem egy bátorságpróbán is az Őrségben, ahol egy vaddisznó elől menekültem éjszaka. Akkor, abban a pillanatban legalábbis így hittem, másnap derült csak ki, hogy a bátorságpróba része volt a vadkan hangjának utánzása, amitől én annyira beijedtem.

Szóval ilyen szintű tudásanyaggal nyitottam ki a Vadászlapot és gyermeki rácsodálkozással szemléztem a tartalmat. Már az első anyag első mondata megfogott. Idézem: „Földanya havát a vadászok egy jelentős hányada úgy várja, mint a gyermekek az Úr születésének ünnepét, csak mi jágerek színes csomagolópapírokba bugyolált játékok helyett a gímbikákat próbáljuk kilesni, meghallgatni, avagy ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor terítékre hozni.” Imádni való mondat, amely azt is előrevetíti, hogy mire számíthatunk a szeptemberi számban. Nos, röviden: szarvasokba minden mennyiségben.

A jágerek, akik levadászták Bokát

Az egyik cikkben például arról lamentál a szerző, hogy szabad-e - és ha igen, hogyan – használni a vadászat közben a bőgőkürtöt. A laikusok számára (olyanoknak, mint amilyen én is vagyok) egy „bőgőkisokos” is mellékelve van az íráshoz, amelyben felsorolják a hangfajtákat. Ebből az is megtudható, hogy a keresőbika hangja hosszan elnyújtott, míg a hárembikájé inkább élénk, a végére felerősödő, majd elnémuló bőgésfajta.

Tovább olvasva a cikkeket, kissé elbizonytalanodtam abban, hogy a szakzsargon ismerete nélkül érteni fogom-e az írásokat, de mintha a szerkesztők számoltak volna azzal, hogy a Bialkókhoz hasonló laikusok is belemásznak a magazinba és egy oldal terjedelemben közöltek a mindent magyarázó bőgőszótárat is. Ami nagyon is hasznosnak bizonyult. Megtudtam például, hogy az agancsár a szarvasbika régies elnevezése; hogy a hárembika a tarvadcsapat mellé beálló, domináns bika; a möcörgés pedig az önelégült bika viszonylag halk, monoton, morgásszerű hangja.

A jágerek, akik levadászták Bokát

Újságírói szemmel nézve a vadászlap egyik legnagyobb érdeme a sok jegyzet, napló, vélemény és beszámoló közlése. Az irodalom például olyannyira hangsúlyos szerephez jut a lapban, hogy Az első címmel pályázatot is kiírtak, amire 6000 karakteres műveket (novellák, tárcák, versek) várnak.

Ja, és az apropó, ami miatt a kezembe vettem a Vadászlapot az az volt, hogy Bokányi Zsolttal, a Vörösmarty Rádió műsorvezetőjével is olvasható benne egy interjú. Az apropó apropója pedig az volt, hogy Bokányinak van egy vadászattal foglalkozó műsora a rádióban, ami történetesen pénteken 16 órától lesz hallható a 99,2-n, vagy online a Vörösmarty Rádió oldalán. többet nem tudok én sem, de ígérem, meghallgatom.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
  Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
 • Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
  Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
 • Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
  Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
 • Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
  Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
 • Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
  Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
 • Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
  Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
 • Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
  Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
 • Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
  Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
 • Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
  Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
 • Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
  Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
 • Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
  Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
 • Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
  Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
 • Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége
  Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége