7 évnél régebbi cikk

Életre kelt a halott láma egy burját kolostorban
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉletre kelt a halott láma egy burját kolostorban

Itiligov láma világhírnévnek örvend, a burját vallási gyakorló ugyanis halála után lótuszülésben mumifikálódott. Ráadásul éjszakánként életre kel és a kolostorban sétálgat. Ami a ruházatát és a csomagjait figyelve azért nem feltétlenül vehető túl komolyan...

Nem egyedülálló, hogy kutatók időről időre mumifikálódott buddhista szerzetesekre bukkannak. Tavaly Mongóliában egy nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható, mumifikálódott buddhista gyakorló teste került elő. Az eset után pár hónappal aztán az derült ki, hogy egy szobor, amely a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, valójában egy 900 éves buddhista szerzetest rejtett. Nem meglepő hát, hogy az Oroszországhoz tartozó Burjátföldön is van olyan buddhista közösség, ahol található mumifikálódott szerzetes.

Az már annál meglepőbb, hogy ennek a közösségnek a vezetője azt állítja, hogy a mumifikálódott szerzetes éjszaka életre kél és kolostorban járkál, adott esetben terepmintás ruhában, nejlonszatyrokkal a kezében. Erről a konkrét esetről ugyanis van videofelvétel is. A kommentelők szerint csak egy biztonsági őrről van szó, a közösség vezetője azonban úgy véli, a felvételen látható ember a mumifikálódott szerzetes.

Az tény, hogy az 1927-ben meghalt láma teste kivételesen jó állapotban van, a legutóbbi vizsgálatok szerint az izmok és a szövetek olyan szinten vannak, mintha a gyakorló mindössze 36 órája lenne halott. Vannak, akik úgy tartják, a testet sóval tartósították, a szerzetesek szerint azonban arról van szó, hogy az 1852-ben született Itiligov láma elérte a megvilágosodást, ennélfogva nem halott, "csak" a nirvánában időzik.

(Siberian Times)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek