Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

Hány magyar gyújt rá napi szinten? Sok a túlsúlyos az országban vagy éppen kevés? És melyik országrészben keresnek a legtöbben pornóra? Egy becsületes statisztikákkal foglalkozó oldalon szinte minden kérdésre választ lehet találni. Mutatunk egy ilyen blogot.

Aki olvas blogokat, az biztosan találkozott már a Napicsárt bloggal. Ahogy a nevéből is sejteni lehet, napi szinten tesznek közzé érdekes, fontos, szokatlan grafikonokat, statisztikákat. Márpedig ha valakinek erre fogékony az agya, az akár órákat el tud itt nézelődni. Így történt ez velem is ma délelőtt (és délután is), de azért, hogy a dolgot munkának álcázzam, kiválogattam a tíz legérdekesebb Magyarországra és magyarokra vonatkozó felmérését.

1.  A magyarok 21,2 százaléka túlsúlyos az Eurostat felmérései szerint. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik magyar el van hízva. Ennél rosszabbul csak Lettország és Málta áll a kontinensen, miközben Romániában ez az arány csak 9,4 százalék: itt él a legkevesebb túlsúlyos ember Európában.

2. Minden ország jó valamiben, de mi az, amiben a legjobb? A jelek szerint Magyarország pornósztárokban a legerősebb, legalábbis a világ többi részén ezt gondolják rólunk. Svédország a popzenéről, Norvégia a pizzazabálásról, Kanada a Facebook függőségéről ismert a világban. Amerika pedig azzal, hogy spamekkel árasztja el az internetet. 

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

3. A magyar felnőttek több mint egynegyede cigizik naponta. Ennél többen csak három országban (Lettország, Chile, Görögország) gyújtanak rá többen. Az OECD listáján tehát az előkelő negyedik helyre annyira nem lehetünk büszkék, pláne ha azt is nézzük, hogy a vizsgált országok átlaga 19 százalék, a magyarok 26 százalékával szemben. A legkevesebben Mexikóban (8%) és Svédországban (12%) dohányoznak napi szinten.

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

4. A NOP World CultureScore Index által vizsgált országok közül a tizedik helyen áll Magyarország azon a listán, ami a lakosság olvasással töltött idejét rangsorolta. A magyarok heti átlagban 6 óra 48 percet töltenek könyvek vagy sajtótermékek olvasásával. A legtöbb idejük az indiaiaknak van olvasásra: ők hetente majdnem egy fél napot, 10 órát és 42 percet tudnak erre a tevékenységre fordítani. 

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

5. Gondoltad volna, hogy a magyarok legkedveltebb autómárkája a Skoda? A térképet elnézve a legnépszerűbb márka a kontinensen a Volkswagen (ők gyártják a Skodákat is), Spanyolországban a SEAT (szintén a Volkswagen-család része), Franciaországban a Renault, Oroszországban a LADA, Olaszországban pedig a FIAT a legnagyobb király. Jó, de az, hogy Izlandon is a Skoda fut a legjobban, na az azért elég érdekes.

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

6. A legboldogabb magyarok jellemzően az ország nyugati megyéiben élnek: Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Veszprém vezeti a listát. A budapesti, Pest megyei és Fejér megyei emberek egy hajszállal maradnak csak le és éppen annyira boldogok, mint akik Baranyában vagy Csongrádban élnek - ez derül ki a Boldogság Intézet (ELTE pszichológiai kutatócsoportja) felméréséből. 

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

7. Azt tudtuk, hogy pornó nélkül nincs internet, és nincsen pornó a magyarok nélkül. De mégis, 2016 nyarán melyik magyar településeken kerestek a legtöbben szexre? Úgy néz ki, hogy a keleti országrészben van leginkább igény a digitális kielégülésre: Mátészalka magasan veri a mezőnyt, második lett Kisvárda, a harmadik pedig Szerencs. Gratulálunk a győzteseknek!

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

8. A magyarok hagyományosan szeretik a sört. Az éves átlagos fogyasztást persze egy csomó dolog befolyásolja. Például az, hogy van-e az adott nyáron nagyobb sportesemény? És az is fontos tényező, hogy mennyire jó az időjárás, mennyire itatja magát a sör? Az elmúlt években ennyit ittunk a folyékony kenyérből a KSH adatai szerint:

9. Szlovákia, Bulgária és Görögország vezeti azt a listát, melyben azt vizsgálták, hogy a 25-34 éves fiatal felnőttek hány százaléka él még a szüleivel. Az említett országokban  50 százalék feletti a mamahotelben maradók aránya, de nem sokkal marad le az élbolytól Magyarország sem: nálunk 43 százalék ez az arány.

10 érdekesség, amit nem tudtál a magyarokról és Magyarországról

10. A 2014-es állami statisztikák szerint ezek a leggyakoribb magyar családnevek: Nagy, Kovács és Tóth. Tlán egyik sem olyan nagy meglepetés. Ellenben az, hogy a listán szereplő tíz legtöbbször előforduló családnevet összesen 1 600 000 ember viseli Magyarországon, már egy sokkal érdekesebb adat.

Nézegess még ennél is több érdekes statisztikát, grafikont és chartot a Napicsárt blogon.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Tele vannak a magyarországi gáztárolók
  Tele vannak a magyarországi gáztárolók
 • Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
  Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
  Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
 • Láttál mostanában szúnyogot?
  Láttál mostanában szúnyogot?
 • Ma van a Lecsófőző Vigasság
  Ma van a Lecsófőző Vigasság
 • Ma lesz a Színházak éjszakája
  Ma lesz a Színházak éjszakája
 • HÍRADÓ 2019. szeptember 20.
  HÍRADÓ 2019. szeptember 20.

Eseménynaptár

 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre