7 évnél régebbi cikk

Ezekért a hímzésekért érdemes lejönni a falvédőről
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzekért a hímzésekért érdemes lejönni a falvédőről

Az 1800-as években nagyon elterjedt volt a városi polgárság körében a falvédő. Olykor házi áldást, néha valamilyen vicces mondást hímeztek rá, egyszerű lapos öltéssel. A Művészetek Házában szombaton este hat óráig tekinthető meg Varga Magdolna kiállítása, melyben bemutatja az elmúlt korok e fontos dekorációs kellékét.

Varga Magdolna első falvédőjét ajándékba kapta, amit kertes házba költözése után, azonnal ki is szögelt. Ezután pedig már nem volt megállás. A gyűjtőnek a falvédők egyedisége tetszett meg leginkább, így például szövegviláguk, melyek a köznyelvben használt hangzatos szólásokat, énekeket örökítették meg. Ez a női érzések közvetítésének egyik legjobb módja volt, hiszen a szobába belépők figyelmét azonnal felkeltették a piros vagy kék minták. 

Érdekesség, hogy szinte minden falvédőn találunk helyesírási hibát, amely tükrözi az akkori kor nyelvi félreértéseit (vagy hiányosságait).

Az 1800-as évek óta az előnyomott textilekkel már egyszerűbbé vált a falvédők elkészítése, de még így is mérhetetlen türelem és precizitás kell egy mű kihímzéséhez. Ennek ellenére napjainkban reneszánszát éli a falvédőzés. Pittmann Zsófia kortárs képzőművész például vicces képeivel közelebb tudja hozni ezt a műfajt a fiatalokhoz. Az ő híressé vált alkotása volt a nemrég internetes sztárrá váló Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval című falvédő is, ami bár nem szerepel a kiállítási anyagban, itt alább azért megmutatom.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek