7 évnél régebbi cikk

Kell-e csillapítani a lázat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
Kell-e csillapítani a lázat?

Tudtad, hogy a legújabb egészségügyi irányelvek szerint már Magyarországon sem kell rutinszerűen lázat csillapítani, gyerekeknél sem? Veszélyes a láz a szervezetre, vagy épp segíti a gyógyulást? Utánajártunk.

Lázasnak lenni nem jó - ebben azért egyetérthetünk. Bizonyos mértékű testhőmérséklet emelkedés azonban hasznos folyamatokat indít el a szervezetben, fokozza az immunrendszer működését. Ezért javasolják már a gyermekorvosok is, hogy hagyjuk a lázat dolgozni, segítségével hamarabb legyűrhetjük a fertőzéseket. De mégis meddig? Körülbelül olyan 38-38,5 fokig mindenképp, de állítólag a magasabb láz sem okoz károkat a szervezetben. A közérzet javítása érdekében azért egy ponton túl a lázat csillapítani kell, hogy pihenni is tudjunk.

Kezdjük a lázméréssel

A homloklázmérőket felejtsük el, mert pontatlanok. A szájba helyezhető eszközök pedig balesetveszélyesek. A legjobb, ha hónaljban mérünk. Pici gyermekek esetében pedig a hajlékony végű, kifejezetten erre a célra kifejlesztett végbélbe helyezhető lázmérőt használjuk. Fontos tudni azonban, hogy ezek úgynevezett maghőmérsékletet mérnek, ami fél fokkal magasabb a testhőnél, ezért a kapott értékből mindig vonjunk le öt tizedet.

Hogyan csillapítsuk a lázat?

Pici gyermekek esetében nem lehet viccelni a lázcsillapítással. Egy tűzforró, síró baba biztosan nem fog nyugodtan aludni, pihenni, még ha közben a láz ki is fejti gyógyító hatását. Ilyen állapotban a gyermeket megitatni, gyógyszereit beadni sem lehet biztonságosan. De a közérzet javítására felnőttként is szükségét érezhetjük a lázcsillapításnak. Ennek leghatásosabb módja a hűtőfürdő, illetve a borogatás. Mindenképp nagy testfelületet kell hűtenünk, különös tekintettel a mellkasra, felsőtestre. Ne feledjük: nem csak a bőrünk, hanem a belső szerveink, a szívünk is átforrósodik lázas állapotban! Nagyon fontos ezek óvatos hűtése.

Hűtőfürdő és borogatás

A test hőmérsékletének megfelelő vizet tegyünk a kádba, majd ültessük bele a gyermeket. Locsolgassuk a felsőtestét, arcát, végtagjait. Körülbelül tíz perc alatt, hideg víz fokozatos adagolásával csökkentsük néhány fokkal a fürdővíz hőmérsékletét.

Borogatást ne a csuklóra, homlokra, hanem szintén a felsőtestre tegyünk. Langyos vízbe áztassuk a lepedőt, törölközőt, ezzel csavarjuk be a lázas egyént. Amint az anyag átmelegszik, cseréljük le, és ezt ismételjük meg néhányszor.

A fizikai lázcsillapítást követheti a gyógyszerbeadás, piciknél a lázcsillapító kúp alkalmazása.

Mit ne tegyünk?

Ne használjunk jéghideg vizet! Se a fürdőhöz, se a borogatáshoz! A hirtelen hideg sokkolhatja a szervezetet, és akár lázgörcs is kialakulhat.

Mi a lázgörcs?

A lázgörcs egy eszméletvesztéssel járó állapot, főleg néhány éves gyermekeknél fordul elő. Néhány percre a kicsi szemei fennakadnak, végtagjai megfeszülnek, rángatóznak, majd maguktól elernyednek. Ha azonban a görcs több mint 15 percig tart, vagy 24 órán belül megismétlődik, haladéktalanul hívjunk mentőt! Lázgörcs esetén lefogni nem szabad a gyermeket, viszont fordítsuk az oldalára, hogy ne nyelje félre a nyelvét. Igyekezzünk pontosan megfigyelni, mi történik, hogy szükség esetén elmondhassuk az orvosnak! Ne essünk pánikba, többnyire egyszeri alkalomról van szó és okos lázcsillapítással a görcsök nagy része megelőzhető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek