Partly cloudy14 °C
2020. szeptember 26. szombat Jusztina
Menü

Nyitva van az aranykapu

Nyitva van az aranykapu
(Fotó: Kiss László)

Kincses kultúróvoda címet kapott a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda - jelent meg a napokban a FehérVár hetilapban. Most még több cuki képet mutatunk a március 15-re készülő ovisokról!

– Az értékek, a kultúra őrzését és átadását a Katolikus Egyház alapvető feladatának tekinti, így természetes, hogy óvodánk az értékőrző nevelést tűzte ki célul – mondta az óvoda szellemiségéről Dombi Mátyásné intézményegység-vezető. – Mivel a történelmi belváros ad otthont az intézménynek, a gyerekek ismerik a barokk környezetet. A mindennapjaink és ünnepeink részét képezik azok a séták, templomi vagy éppen múzeumi látogatások,  melyek során természetes módon a legkisebbek is magukba szívják a koronázóváros történelmét, művészeti értékeit.

Nyitva van az aranykapu

A néphagyományok a mindennapok részét képezik (Fotó: Kiss László)

Az Erzsébet-nap például alkalmat ad arra, hogy megnézzenek egy Erzsébetet ábrázoló freskót, Szent Imre-nap környékén pedig biztosan ellátogatnak a Szent Imre szoborhoz. Megismertetik a gyerekekkel a városhoz kötődő történeteket, legendákat. Hatévesen már úgy ülhetnek be az iskolapadba, hogy tudják, ki volt Boldog Gizella, Szent István, Szent Imre, és azt is tudják, hogy Székesfehérvár művészeti emlékei miképpen őrzik az ezeréves hagyományt.

Nyitva van az aranykapu

A Szent Imre ovisai mezőföldi táncokat is tanulnak (Fotó: Kiss László)

– A néprajzi kötődés kialakítása is szerepel az óvoda programjában. Néptánc előadásainkon mezőföldi hagyományokat is közvetítünk – tudtuk meg Dombi Mátyásnétól. Ahogy az óvodavezető fogalmazott, szeretnék újra megtanítani a néphagyományokat - nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is: "Karácsonykor mit adhatnánk elő mást, mint mezőföldi betlehemezést?" Ünnepeik nyitottak, ilyenkor az egész családot várják, így szép számmal jönnek a szülők, nagyszülők, sőt még a dédszülők is.

Nyitva van az aranykapu

Jelenleg március 15-re készülnek a gyerekek (Fotó: Kiss László)

A művészeti nevelésben nagy hangsúlyt kapnak a múzeumpedagógiai foglalkozások. Leginkább a Hetedhét Játékmúzeumot és az Egyházmegyei Múzeumot látogatják, de jó kapcsolat van a Szent István Király Múzeummal és könyvtárral is, sőt a gyerekeknek színházbérletük is van. Kiemelt jelentőségű a művészeti nevelésben a zene: az óvoda hosszú évek óta elkötelezett híve a Kodály-módszernek, mely meghatározza a kisgyerekek zenei nevelését. A Kincses Kultúróvoda cím - amit a városban egyedül a Szent Imre Óvoda birtokol, további elképzelések megvalósítására is lehetőséget ad, hiszen a díjjal az intézményegység 1,25 millió forint támogatásban is részesült.

Nyitva van az aranykapu

Különleges műveltséggel lépnek majd az iskolapadba (Fotó: Kiss László)

– Ha nem nyertük volna meg a támogatást, akkor is vásároltunk volna Museum Pass kártyát mind a 134 gyerekünknek. Ez a kártya ugyanis kedvezményt biztosít a múzeumpedagógiai foglalkozások belépőjéhez. A támogatás most lehetőséget ad arra, hogy ne a szülőket terhelje ez a kiadás – kezdte sorolni a terveket az óvoda vezetője. A kapott összeggel tehát mindenképpen tágultak a lehetőségeik: szeretnének a gyerekekkel eljutni egy mezőföldi tájházba, és azt is fontosnak tartják, hogy a művészeti nevelés kapcsán pedagógusaik folyamatosan továbbképezzék magukat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
  Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
 • A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
  A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
 • Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
  Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
 • Első magyar dínótojás
  Első magyar dínótojás
 • Több mint 32 millió fertőzött
  Több mint 32 millió fertőzött
 • Elhalasztják a Rió-i karnevált
  Elhalasztják a Rió-i karnevált
 • Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
  Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
 • Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
  Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
 • Segítség a turisztikai cégeknek
  Segítség a turisztikai cégeknek