Clear sky19 °C
2020. április 10. péntek Zsolt
Menü

Így alszik Fehérvár - Kialvatlanok vagyunk és tévézünk lefekvés előtt

Így alszik Fehérvár - Kialvatlanok vagyunk és tévézünk lefekvés előtt
A kialvatlanság népbetegség (Fotó: healthybreaths.com)

A fehérváriak 16 százaléka szinte mindig fáradt és 5 óránál kevesebbet alszik - ez derül ki egy nem reprezentatív felmérésből.

Két nap alatt 409 ember töltötte ki azt a kérdőívet, amely a székesfehérváriak alvási szokásaira volt kíváncsi. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de akadnak benne érdekes adatok. Kiderül belőle például, hogy a kitöltők 10 százaléka csak éjfél után tud elaludni, 1,2 százaléka pedig csak hajnali kettő után. A nagy többség hason alszik, 21 százalék viszont "összevissza-forgolódónak" mondta magát. A lakosság 13 százaléka kanapén hajtja álomra a fejét, ami nem túl szerencsés, hiszen ezek a fekvő alkalmatosságok nem állandó használatra lettek kitalálva.

Ami szintén beszédes adat, az az, hogy a kérdőívet kitöltőknek mindössze 13,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy lefekvés előtt olvas, 48,2 százalék tévét néz, 32,5 százalék pedig számítógépezik vagy az okoseszközeit használja. Mindezek fejében a válaszadók 16 százalékáról kiderült, hogy 5 óránál kevesebbet alszik, ami azért nem nevezhető elégséges alvásmennyiségnek, az ugyanis valahol 7 óra körül alakul.

Kalmár Hajnalka klinikai szakpszichológus korábban az M1-en beszélt arról, hogy a kialvatlanság már népbetegségnek számít Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alvás minőségét a folyamatos online jelenlét rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne használják okoseszközeiket, és ne legyenek állandóan elérhetőek. Persze a környezet is sokat számít: szakértők szerint általában 18-19 fokos hőmérsékletben lehet a legjobbat aludni, és az éjfél előtti alvás - ahogy a mondás is tartja - duplán számít, mert ilyenkor mélyebb álomba merül az ember.

A jó alvás azért is fontos, mert a szervezet csak rövid ideig képes tolerálni a kevés vagy nem minőségi pihenést, hosszú távon ez pusztítóvá válhat, gyorsabb öregedést eredményez és az öngyógyító folyamatok is sérülnek. Mindezek túl pedig a kevés alvás miatt még a szervezet szénhidrátigénye is megnőhet, ami hízáshoz vezethet.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • 500 milliárd eurós mentőcsomagról állapodtak meg az eurócsoport pénzügyminiszterei
  500 milliárd eurós mentőcsomagról állapodtak meg az eurócsoport pénzügyminiszterei
 • 1190-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon
  1190-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Erős UV-sugárzás várható a hétvégén
  Erős UV-sugárzás várható a hétvégén
 • Ausztria összes szomszédjára kiterjesztette a beutazási korlátozást
  Ausztria összes szomszédjára kiterjesztette a beutazási korlátozást

A hét sztorija

Eseménynaptár