7 évnél régebbi cikk

25 éves a Kríziskezelő Központ, ingyenes egészségszűréssel ünnepeltek
25 éves a Kríziskezelő Központ, ingyenes egészségszűréssel ünnepeltek

Hajléktalan személyek számára tartott ingyenes szűrőnapot a Kríziskezelő Központ. A tüdőszűrés mellett, látásvizsgálatot, vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérést, valamint ingyenes fodrászatot is szerveztek.

Hosszú sor állt szerda reggel a Kríziskezelő Központ udvarán. A szemerkélő eső ellenére is 60-70 fő érkezett kivizsgálásra a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő buszához. Évekkel ezelőtt a szűrés féléves rendszerességgel történt, mára már a fejlett ellátásnak hála elég csak évente ismételni az akciót, viszont, hogy nagyobb érdeklődést érjenek el, számos más ingyenes szolgáltatást is igénybe  vehettek a rászorulók. 

Az egész programsorozat magán a tüdőszűrésen alapult, de hogy több embert rávegyenek a rendszeres vizsgálatra, olyan ingyenes lehetőségek is várták az otthontalanokat, mint a vérnyomás-, és koleszterinszint-mérés, vagy az ingyenes fodrászat. Emellett minden résztvevő gyümölcscsomagot kapott.

Bár az egyén felelőssége óriási, az intézmény gondoskodik arról, hogy a további kezelésekben megfelelő segítséget nyújtson a rászorulóknak: a gyógyszereket a segédközpont váltja ki, valamint szemüveget csináltatnak minden gyengén látó szűkölködőnek.

Nem csak ezen a napon van esély arra, hogy kivizsgáltassák magukat, a háziorvosi szolgálat 2002 óta heti 15 órában segítséget nyújt.

Sajnos a tapasztalat az, hogy az utcán élő emberek egy része csak akkor kér segítséget, amikor nagy a baj. Vagy bejön, vagy az utcán segítő kollégák intézkednek ott a helyszínen, esetleg behozzák a szálláshelyre, mert itt a háziorvos egyből tud segíteni –nyilatkozta a Fehérvár TV-nek Zsabka Attila a központ vezetője. Zsabka Attila mellett Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is nyilatkozott:

 

A fennállásának 25 éves évfordulóját ünneplő Kríziskezelő Központ több sikertörténetet tud a háta mögött, ami a kiléptető lakásoknak, valamint az egyén akaratának is köszönhető. Jelenleg 11 hajléktalan él a munkába való visszaszokás érdekében létrehozott lakásokban, ahol a havi 18 ezer forintos lakbér biztosítja, hogy az ott lakóknak legyen elkötelezettségük munkába járni, hogy segítsenek saját helyzetükön.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek