Cloudy7 °C
2021. január 24. vasárnap Timót
Menü
Házhozszállítás

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?
(Fotó: africanjungleking.org)

Gondolom, már mindannyian észrevettük, de ha mégse akkor szólok: itt a nyár! Tehát eljött az ideje annak, hogy szabadságunk jó részét beáldozzuk és a világ felfedezésére szánjuk az időt. Igen ám, de ennek van egy egészen apró alapfeltétele is, ugyanis ahhoz, hogy a Föld számos pontjára eljussunk, szükségünk van jó esetben csak személyire, de leginkább útlevélre. Nézzük, mik a legfontosabb infók.

Először is tudni kell azt, hogy a 2004-es Európai Uniós csatlakozásunkkal majdnem az összes EU-s országban szabadon mászkálhatunk, egyetlen egy kikötéssel: szükségünk lesz a személyinkre. Minden magyar állampolgár 1991. április 1-je előtt és után kiállításra került személyivel, illetve a 2000. január 1-ét kővetően kiállított személyivel is garázdálkodhat Európában.

Nézzük meg pontosan, mely uniós és nem uniós országokba nem kell manapság útlevél: Ausztria, Andorra (csak jogsi nem elég), Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Monaco, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Szerbia (Itt sem elég a jogsi), Horvátország (és bizony itt sem).

Én még az utazások tekintetében régimódi vagyok, így ha külföldi nyaralást tervezek, biztos, hogy az autót választom hű társamnak, nem beszélve arról, hogy eléggé parázok a repüléstől. Persze az emberek többsége inkább repül, minthogy órákat vezessen, aminek végén aztán hullafáradtan belevesse magát az őrületbe. Ha repülővel utazunk, egyrészt tudni kell, hogy a szabályok szerint az összes schengeni egyezmény alá tartozó állam repülőterén a belső és külső járatokat teljesen elkülönítik, amelynek az a célja, hogy a schengeni tagállamokon belül megszakítás nélkül tudjunk közlekedni.

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Európa számos országába utazhatunk személyivel (Fotó: techcrunch.com)

Másrészt oda kell figyeljünk a célország útlevelekre vonatkozó törvényeire is, hiszen könnyen úgy járhatunk, hogy egy szempillantás alatt visszafordítanak minket a reptérről, ha útlevelünk lejárati dátuma nem felel meg az adott országban használt számoknak. Hogy mire is gondolok? Minden országnak külön, elvárt útlevél érvényessége van, amelyeket kontinensekre bontva, könnyebben értelmezhetünk:

Afrika: Minimum 3 hónapig még legyen érvényes az a fránya útlevél.

Amerika: Ha Amerikába támadna kedvünk kiruccanni, akkor úgy érdemes az útlevéllel kalkulálni, hogy annak érvényessége egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját.

Ausztrália és Óceánia: Itt általánosságban elmondható, hogy az utazás előtt legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel álljunk a reptéri sorba, hiszen több államban minimum 6 hónap a megszabott határ.

Ázsia: Ázsiában is hasonló a szituáció, itt az útlevélnek az adott ázsiai országba való belépéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha útlevelünk már rég nem felel meg az általunk favorizált ország útlevél szabályainak? Kéne egy új útlevél, mi? Na, erre is van megoldás. Ha új magánútlevelet igénylünk (járási hivatal, útlevélhatóság), akkor általában az egész procedúra tokkal-vonóval húsz napot vehet igénybe. Viszont 2012. január 1-től kaptunk pár gyorsított eljárást is. Útlevelet már kérhetünk soron kívüli (7 nap), sürgősségi (3 nap), illetve gyorsított (24 óra) eljárásban is, amelyeknek köszönhetően jóval korábban kaphatjuk kézhez messiásként várt dokumentumunkat. Persze ennek ára is van, hiszen soron kívüli eljárás esetén 19 000 forintot, sürgősségi eljárás esetén 29 000 forintot, azonnali eljárás esetén pedig 39 000 forintot kell kicsengetnünk. Ja, és persze mindezt személyesen kell megtennünk. Nincs apelláta, ha gyors útlevél kell, szenvedj meg érte!

Tehát összegezve, én azt mondom, hogy mielőtt külföldi utazásra adnánk a fejünket, mindenképpen tájékozódjunk. Erre gyorsan meg is adnék egy címet: konzuliszolgalat.kormany.hu – olvassátok, írjátok, hívjátok, itt minden infót megtaláltok az útlevelekkel és a célországokkal kapcsolatban is. Kellemes nyaralást!

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség
  Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség
 • 1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 93 beteg
  1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 93 beteg
 • Több mint hetvenezren írnak ma középiskolai felvételit
  Több mint hetvenezren írnak ma középiskolai felvételit
 • Új járványgócpont alakult ki Ausztriában
  Új járványgócpont alakult ki Ausztriában
 • Őrizetbe vettek egy kábítószerkereskedőt Győrben
  Őrizetbe vettek egy kábítószerkereskedőt Győrben
 • Adathalász céllal csalók küldenek üzeneteket az Aldi nevében
  Adathalász céllal csalók küldenek üzeneteket az Aldi nevében
 • Megnő a tűzesetek száma a fűtési szezonban
  Megnő a tűzesetek száma a fűtési szezonban
 • Hatástalanították a fővárosi Kerepesi úton talált világháborús bombát
  Hatástalanították a fővárosi Kerepesi úton talált világháborús bombát
 • Gondok akadtak a brit AstraZeneca oltóanyaggal
  Gondok akadtak a brit AstraZeneca oltóanyaggal
 • Új kották érkeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegbe
  Új kották érkeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegbe
 • Egymillió adag orosz vakcina jön Magyarországra
  Egymillió adag orosz vakcina jön Magyarországra
 • A tömeges oltás megkezdéséig maradnak a korlátozások
  A tömeges oltás megkezdéséig maradnak a korlátozások
 • HÍRADÓ 2021. január 22.
  HÍRADÓ 2021. január 22.