Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?
(Fotó: africanjungleking.org)

Gondolom, már mindannyian észrevettük, de ha mégse akkor szólok: itt a nyár! Tehát eljött az ideje annak, hogy szabadságunk jó részét beáldozzuk és a világ felfedezésére szánjuk az időt. Igen ám, de ennek van egy egészen apró alapfeltétele is, ugyanis ahhoz, hogy a Föld számos pontjára eljussunk, szükségünk van jó esetben csak személyire, de leginkább útlevélre. Nézzük, mik a legfontosabb infók.

Először is tudni kell azt, hogy a 2004-es Európai Uniós csatlakozásunkkal majdnem az összes EU-s országban szabadon mászkálhatunk, egyetlen egy kikötéssel: szükségünk lesz a személyinkre. Minden magyar állampolgár 1991. április 1-je előtt és után kiállításra került személyivel, illetve a 2000. január 1-ét kővetően kiállított személyivel is garázdálkodhat Európában.

Nézzük meg pontosan, mely uniós és nem uniós országokba nem kell manapság útlevél: Ausztria, Andorra (csak jogsi nem elég), Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Monaco, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Szerbia (Itt sem elég a jogsi), Horvátország (és bizony itt sem).

Én még az utazások tekintetében régimódi vagyok, így ha külföldi nyaralást tervezek, biztos, hogy az autót választom hű társamnak, nem beszélve arról, hogy eléggé parázok a repüléstől. Persze az emberek többsége inkább repül, minthogy órákat vezessen, aminek végén aztán hullafáradtan belevesse magát az őrületbe. Ha repülővel utazunk, egyrészt tudni kell, hogy a szabályok szerint az összes schengeni egyezmény alá tartozó állam repülőterén a belső és külső járatokat teljesen elkülönítik, amelynek az a célja, hogy a schengeni tagállamokon belül megszakítás nélkül tudjunk közlekedni.

Útlevéltan felsőfokon – Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

Európa számos országába utazhatunk személyivel (Fotó: techcrunch.com)

Másrészt oda kell figyeljünk a célország útlevelekre vonatkozó törvényeire is, hiszen könnyen úgy járhatunk, hogy egy szempillantás alatt visszafordítanak minket a reptérről, ha útlevelünk lejárati dátuma nem felel meg az adott országban használt számoknak. Hogy mire is gondolok? Minden országnak külön, elvárt útlevél érvényessége van, amelyeket kontinensekre bontva, könnyebben értelmezhetünk:

Afrika: Minimum 3 hónapig még legyen érvényes az a fránya útlevél.

Amerika: Ha Amerikába támadna kedvünk kiruccanni, akkor úgy érdemes az útlevéllel kalkulálni, hogy annak érvényessége egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját.

Ausztrália és Óceánia: Itt általánosságban elmondható, hogy az utazás előtt legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel álljunk a reptéri sorba, hiszen több államban minimum 6 hónap a megszabott határ.

Ázsia: Ázsiában is hasonló a szituáció, itt az útlevélnek az adott ázsiai országba való belépéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha útlevelünk már rég nem felel meg az általunk favorizált ország útlevél szabályainak? Kéne egy új útlevél, mi? Na, erre is van megoldás. Ha új magánútlevelet igénylünk (járási hivatal, útlevélhatóság), akkor általában az egész procedúra tokkal-vonóval húsz napot vehet igénybe. Viszont 2012. január 1-től kaptunk pár gyorsított eljárást is. Útlevelet már kérhetünk soron kívüli (7 nap), sürgősségi (3 nap), illetve gyorsított (24 óra) eljárásban is, amelyeknek köszönhetően jóval korábban kaphatjuk kézhez messiásként várt dokumentumunkat. Persze ennek ára is van, hiszen soron kívüli eljárás esetén 19 000 forintot, sürgősségi eljárás esetén 29 000 forintot, azonnali eljárás esetén pedig 39 000 forintot kell kicsengetnünk. Ja, és persze mindezt személyesen kell megtennünk. Nincs apelláta, ha gyors útlevél kell, szenvedj meg érte!

Tehát összegezve, én azt mondom, hogy mielőtt külföldi utazásra adnánk a fejünket, mindenképpen tájékozódjunk. Erre gyorsan meg is adnék egy címet: konzuliszolgalat.kormany.hu – olvassátok, írjátok, hívjátok, itt minden infót megtaláltok az útlevelekkel és a célországokkal kapcsolatban is. Kellemes nyaralást!

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
  Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
 • Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
  Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
 • Lezárult a Vízivárosi Advent
  Lezárult a Vízivárosi Advent
 • Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
  Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban

A hét sztorija

 • A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
  A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
 • Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
  Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
 • Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
  Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
 • Ma lép életbe az új vasúti menetrend
  Ma lép életbe az új vasúti menetrend
 • Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
  Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
 • Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
  Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
 • Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
  Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
 • Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
  Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

Eseménynaptár

 • Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
  Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
 • Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
  Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
 • Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak
  Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak
 • Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán
  Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán