Partly cloudy29 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Franciaország lenyomata Székesfehérváron
Vive la France! (Fotó: The Daily Signal)

Eljött a napja a francia nemzeti ünnepnek: 228 évvel ezelőtt a nép forradalom útján véget vetett a monarchia rendszerének. Franciaország ezen a napon fáklyás menetektől ragyog, sortüzektől hangos, rendezvényekben bővelkedik.

Ha valaki franciás programokkal akar tölteni pár órát, azt kis városunkban is megteheti. Gondolok itt a filmekre, színházra, ételekre, kiállításokra és úgy egyébként mindenre, ami francia.

A Csók István Képtárban látható Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannója pillanatképekben láttatja velünk a két nép történelmének fontosabb eseményeit, párhuzamot vonva köztük.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

(Fotó: Szent István Király Múzeum)

A színház is szolgál látnivalóval. Aki preferálja a francia humort, annak mindenképpen érdemes megnézni A hülyéje című darabot, amely a könnyed „farce” (magyarul bohózat) műfajnak hódol, Georges Feydeau írásával, Tasnádi Csaba rendezésében. Ebben négy házaspár nehézségei tárulnak fel, félreértésekkel, titkos találkákkal fűszerezve, olyan stílusban, hogy mindenki magáénak érezhesse ezeket a mindennapi problémákat. A darab premierje július 16-án, vasárnap 20:30-kor lesz a Szárazréti Szabadtéri Színpadon.

Ha viszont nem szeretnénk kimozdulni a négy fal közül, nincs más dolgunk, mint elővenni a francia filmeket, főleg a vígjátékokat. Egyik kedvencem a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, amely nagy klasszikusként él a köztudatban. Egyszerű történet, egy középkori lovag és a szolgája a jövőben találják magukat, innentől kezdve sejthető, hogy nem kevés a vicces szituációk száma.

Az 1999-ben kezdődött élőszereplős Asterix és Obelix filmek is hasonlóképpen ismertek hazánkban. Ceasar korát mesélik el, kicsit másképp, olyan színészeket felvonultatva, mint Gérard Depardieu, Christian Clavier és Monica Bellucci.

A Bazi nagy francia lagzik napjaink Franciaországát mutatja be egy nagy családon keresztül, itt sem kell sokat várnunk a különböző bonyodalmakra.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a francia ételeket sem, hiszen emlékezetes gasztronómiai élvezeteket nyújtanak. Bár nagyon valószínű, hogy a francia konyha kapcsán elsőre mindenkinek a csiga ugrik be, pedig ezen kívül számtalan más ínyencséggel is tud szolgálni.

Kezdjük talán a legegyszerűbbel, a croque monsieur-vel, aminek neve hallatán talán azt hinnénk, hogy egy bonyolult ennivalót takar, pedig ez nem más, mint francia melegszendvics. Alig pár perccel tart tovább elkészíteni, mint egy hagyományos melegszendvicset, és ha egy kis salátát is mellédobunk, gyors főételként is tálalhatjuk.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Biztos, hogy nyáron szívesen fogyasztunk hideg gyümölcslevest, de ha nem vagyunk édesszájúak, akkor helyettesíthetjük ezt egy hideg tejszínes póréhagymalevessel, francia nyelven szólva a vichyssoise-vel.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Kár lenne tagadni, hogy sokan vagyunk mi, édességimádók. Ajánlatunkból semmiképpen nem maradhat le a creme brulée, a francia desszertcsoda, melyről nem tudni pontosan, hogy ki és mikor készítette elsőként. Az első írásos emlék 1691-ből egy szakácskönyvből való. Leginkább a crema catalana, a katalánok desszertje hasonlítható hozzá, amelyet a hagyományok szerint Szent József napján fogyasztottak.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Ennyi kaja után pedig nem árt, ha a sportról sem felejtkezünk el, már csak azért sem, mert például a Videoton FC csapatában akad francia játékos. Loic Nego-ról van szó, aki 2015 nyarán kerül a fehérvári focicsapathoz. Az esetek többségében jobbhátvédként szerepelt, de jobbszélsőként is volt alkalma játszani. Női játékosainkat se hagyjuk ki a felsorolásból, hiszen a kézilabdás Claudine Mendy szintén francia. 2016 nyarán csatlakozott a csapathoz.

Vive la France!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi