Partly cloudy18 °C
2019. október 16. szerda Gál
Menü

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Franciaország lenyomata Székesfehérváron
Vive la France! (Fotó: The Daily Signal)

Eljött a napja a francia nemzeti ünnepnek: 228 évvel ezelőtt a nép forradalom útján véget vetett a monarchia rendszerének. Franciaország ezen a napon fáklyás menetektől ragyog, sortüzektől hangos, rendezvényekben bővelkedik.

Ha valaki franciás programokkal akar tölteni pár órát, azt kis városunkban is megteheti. Gondolok itt a filmekre, színházra, ételekre, kiállításokra és úgy egyébként mindenre, ami francia.

A Csók István Képtárban látható Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannója pillanatképekben láttatja velünk a két nép történelmének fontosabb eseményeit, párhuzamot vonva köztük.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

(Fotó: Szent István Király Múzeum)

A színház is szolgál látnivalóval. Aki preferálja a francia humort, annak mindenképpen érdemes megnézni A hülyéje című darabot, amely a könnyed „farce” (magyarul bohózat) műfajnak hódol, Georges Feydeau írásával, Tasnádi Csaba rendezésében. Ebben négy házaspár nehézségei tárulnak fel, félreértésekkel, titkos találkákkal fűszerezve, olyan stílusban, hogy mindenki magáénak érezhesse ezeket a mindennapi problémákat. A darab premierje július 16-án, vasárnap 20:30-kor lesz a Szárazréti Szabadtéri Színpadon.

Ha viszont nem szeretnénk kimozdulni a négy fal közül, nincs más dolgunk, mint elővenni a francia filmeket, főleg a vígjátékokat. Egyik kedvencem a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, amely nagy klasszikusként él a köztudatban. Egyszerű történet, egy középkori lovag és a szolgája a jövőben találják magukat, innentől kezdve sejthető, hogy nem kevés a vicces szituációk száma.

Az 1999-ben kezdődött élőszereplős Asterix és Obelix filmek is hasonlóképpen ismertek hazánkban. Ceasar korát mesélik el, kicsit másképp, olyan színészeket felvonultatva, mint Gérard Depardieu, Christian Clavier és Monica Bellucci.

A Bazi nagy francia lagzik napjaink Franciaországát mutatja be egy nagy családon keresztül, itt sem kell sokat várnunk a különböző bonyodalmakra.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a francia ételeket sem, hiszen emlékezetes gasztronómiai élvezeteket nyújtanak. Bár nagyon valószínű, hogy a francia konyha kapcsán elsőre mindenkinek a csiga ugrik be, pedig ezen kívül számtalan más ínyencséggel is tud szolgálni.

Kezdjük talán a legegyszerűbbel, a croque monsieur-vel, aminek neve hallatán talán azt hinnénk, hogy egy bonyolult ennivalót takar, pedig ez nem más, mint francia melegszendvics. Alig pár perccel tart tovább elkészíteni, mint egy hagyományos melegszendvicset, és ha egy kis salátát is mellédobunk, gyors főételként is tálalhatjuk.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Biztos, hogy nyáron szívesen fogyasztunk hideg gyümölcslevest, de ha nem vagyunk édesszájúak, akkor helyettesíthetjük ezt egy hideg tejszínes póréhagymalevessel, francia nyelven szólva a vichyssoise-vel.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Kár lenne tagadni, hogy sokan vagyunk mi, édességimádók. Ajánlatunkból semmiképpen nem maradhat le a creme brulée, a francia desszertcsoda, melyről nem tudni pontosan, hogy ki és mikor készítette elsőként. Az első írásos emlék 1691-ből egy szakácskönyvből való. Leginkább a crema catalana, a katalánok desszertje hasonlítható hozzá, amelyet a hagyományok szerint Szent József napján fogyasztottak.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Ennyi kaja után pedig nem árt, ha a sportról sem felejtkezünk el, már csak azért sem, mert például a Videoton FC csapatában akad francia játékos. Loic Nego-ról van szó, aki 2015 nyarán kerül a fehérvári focicsapathoz. Az esetek többségében jobbhátvédként szerepelt, de jobbszélsőként is volt alkalma játszani. Női játékosainkat se hagyjuk ki a felsorolásból, hiszen a kézilabdás Claudine Mendy szintén francia. 2016 nyarán csatlakozott a csapathoz.

Vive la France!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
  Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
 • Még olcsóbb lesz a benzin
  Még olcsóbb lesz a benzin
 • Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel
  Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel
 • Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában
  Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában

A hét embere

 • Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
  Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
 • Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
  Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
 • Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
  Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
 • Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
  Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
  Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
 • Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
  Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.

Eseménynaptár