6 évnél régebbi cikk

Ma van a magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Ma van a magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja

Ma van az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. Tiszteletükre szerveztek hétfő délelőtt megemlékezést a Zichy ligetben. A jeles nap alkalmából a Fehérvár Televízió ma este műsorára tűzi Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című mozifilmjét , mely a gyalogezred történetét dolgozza fel.

Ma délelőtt hagyományosan az ezred Zichy ligeti emlékművénél gyűltek össze a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők, hogy közösen tisztelegjenek a hősök előtt. Emlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Mészáros Attila alpolgármester. A méltósággal és kegyelettel teli eseményen felhangzott az ezred indulója, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a hősök emlékművénél.

„Hogyan történhetett meg, hogy a szabad szó és a gondolat minden eszközével ellátott korban lehetségessé vált az értelmetlen és iszonyatos háború, minden szabadságnak és emberi jognak megtiprása, melyre példa még nem volt a történelemben. Ma már tudjuk, mi történt és miért történt, s talán már ismerjük a hősök nevét is, akik ebben az embertelen világégésben hittel és bizalommal szolgálták a hazát, a nemzet egységét. Mint a székesfehérvári ezred katonái… Drága és pótolhatatlan veszteségek.” - fogalmazta meg beszédében Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes


A koszorúzáson képviseltette magát számos, a hazafias és honvédelmi hagyományokat ápoló civil szervezet, valamint jelen volt a gyalogezredről készült „Csak még egyszer előre” című  játékfilm rendezője, Burján Zsigmond és több civil emlékező is.A Fehérvár Médiacentrum munkatársának filmjét ma este 20.15-kor sugározza a Fehérvár Televízió.

Forrás: ÖKK

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek