Fair12 °C
2019. december 16. hétfő Etelka
Menü

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket
Akkor ez most parizer vagy sem? (Fotó: Horváth Reni)

Ez nem véletlen és nem is hiba, hiszen az augusztus 1-től hatályba lépett Élelmiszerkönyv-változás a gyártókra vonatkozik, a forgalomban lévő alacsonyabb hústartalmú termékek a szavatossági idejük lejártáig a polcokon maradhatnak. A cikk terméktesztnek indult...

Hétfőn délután elmentem a „nagytescóba”, és vásároltam párizsit, májkérmet, valamint Zala felvágottat. Különösen figyeltem arra, hogy csak és kizárólag olyan termék kerüljön a kosaramba, amelynek a hús-, illetve májtartalma kedden már nem szabályos. A terv az volt, hogy a szerkesztőségben a másnap reggeli bevásárlás eredményével összehasonlítjuk a szerzeményeket: mezei fogyasztóként érzünk-e bármilyen változást, ha a szabályok előírják a minimális hús-, és májtartalmat.

Az első meglepetés kedden valamivel reggel nyolc óra előtt ért. Pont ugyanazokat a termékeket tudtam le-, illetve kiemelni a hűtőpolcról: a választott párizsi hústartalma 51 százalék alatti, a Zala felvágotté pedig bőven 60 százalék alatti volt. A májas mája pedig éppen 12 százalékon állt a 25 helyett.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: pexels.com)

Sziebert Gergely, az FMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője végül eloszlatta a félreértéseket. A szabályozás a gyártókra vonatkozik, és a forgalomban lévő, az előírtnál alacsonyabb beltartalommal bíró készítmények még maradhatnak a polcokon, amíg le nem jár a szavatosságuk. Utána azonban nem csak a gyártók, de a forgalmazók is felelnek azért, hogy az Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő árut tartsanak a boltban.

Illúziónk persze ne legyen, a gumis és a „jóégtudjacsak” mit tartalmazó termékek várhatóan nem tűnnek el a kínáltból, hiszen egy kiskapu nyitva maradt így is: a gyártó egyszerűen megváltoztatja a termék nevét. Az azonban így is legalább egyértelművé válik, hogy mi készül húsból, és mi ízfokozóval kevert cafatokból.

Mondanom sem kell, a kóstolás végül elmaradt, de talán nem is bántuk annyira.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: Horváth Reni)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

  • A szél árnyéka - bárki csatlakozhat a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóköréhez
    A szél árnyéka - bárki csatlakozhat a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóköréhez
  • Külföldi nyelvtanulási program - elindult a hivatalos honlap
    Külföldi nyelvtanulási program - elindult a hivatalos honlap
  • Dunai hajóbaleset - Ismét letartóztatták az ukrán hajóskapitányt
    Dunai hajóbaleset - Ismét letartóztatták az ukrán hajóskapitányt
  • Felgyújtanak egy fát - tűzmegelőzési bemutató lesz a Skála parkolóban
    Felgyújtanak egy fát - tűzmegelőzési bemutató lesz a Skála parkolóban
  • Múzeum - ünnepi nyitvatartási rend
    Múzeum - ünnepi nyitvatartási rend
  • Kertben - rekordáron kelt el egy Rippl-Rónai-festmény
    Kertben - rekordáron kelt el egy Rippl-Rónai-festmény
  • Stipendium Peregrinum - még jelentkezhetnek a külföldi egyetemi felvételit támogató programra
    Stipendium Peregrinum - még jelentkezhetnek a külföldi egyetemi felvételit támogató programra
  • Hamarosan leállnak a gyárak - nagy lesz a tranzitforgalom
    Hamarosan leállnak a gyárak - nagy lesz a tranzitforgalom

Eseménynaptár

  • Árokba csúszott egy autó a 81-es főúton
    Árokba csúszott egy autó a 81-es főúton
  • Közútkezelő: már a héten nagyobb forgalom várható az autópályákon
    Közútkezelő: már a héten nagyobb forgalom várható az autópályákon
  • Még egy hétig lehet jelentkezni a külföldi egyetemi felvételit támogató programra
    Még egy hétig lehet jelentkezni a külföldi egyetemi felvételit támogató programra
  • Kigyulladt egy ház Somoskőújfalun
    Kigyulladt egy ház Somoskőújfalun
  • Január 31-ig lehet kérni a beiskolázás elhalasztását
    Január 31-ig lehet kérni a beiskolázás elhalasztását
  • Palkovics: kínai elitegyetem budapesti campusa teheti közép-európai tudásközponttá Magyarországot
    Palkovics: kínai elitegyetem budapesti campusa teheti közép-európai tudásközponttá Magyarországot
  • December 22-ig maradnak a Skanzenben az iskolás gyerekek által feldíszített karácsonyfák
    December 22-ig maradnak a Skanzenben az iskolás gyerekek által feldíszített karácsonyfák
  • Pedagógiai szakszolgálat: 3 és 5 éves korban mérik fel a gyermekek képességeit
    Pedagógiai szakszolgálat: 3 és 5 éves korban mérik fel a gyermekek képességeit
  • A Hungarikum együttes koncertezik a Szent István Művelődési Házban
    A Hungarikum együttes koncertezik a Szent István Művelődési Házban