6 évnél régebbi cikk

Zárjuk üvegbe a nyarat! – Aszaljunk zöldségeket télire!
Fehérvár Médiacentrum fotójaZárjuk üvegbe a nyarat! – Aszaljunk zöldségeket télire!

Használjuk ki a nyár utolsó napsugarait, és őrizzük meg a kertünkben termett zöldségek zamatos ízét/illatát télire! Nincs jobb – és egészségesebb – annál, mint amikor a napon aszalt növényekkel fűszerezzük ételeinket.

A Facebookon barangolva került elém egy kedves ismerősöm, Mojzes Zoltánné (Éva) posztja, amiben csatos üvegbe zárt finomságokat mutatott be barátainak: feketepaprika, rókagomba, kápia, csiperkegomba, koriander, petrezselyemlevél, sárga és zöld cukkini, paradicsom, chili, snidling és hegyes zöld paprika simult össze a kompozícióban.

Üvegbe zárt finomságok (Fotó: Mojzes Zoltánné)

„Az ősszel majd töltött húsokhoz használom fel, zsebes tarjához, növényi sajtok fűszerezéséhez, a hokkaido tökhöz, de a kenyér és a zsemle tésztájába is belekeverem majd, hogy igazán pikáns legyen a pékáru, ami a sütőből kikerül!” – mondta Éva, amikor arról kérdeztem, hogy mit kezd majd ezzel a „fűszer-batyuval”? – „A nagy melegben nem szeretek a sütő mellett állni, ám tartósítani mégiscsak kell valahogy a zöldségeket, aminek a legjobb módja az aszalás!”

Ő pedig már csak tudja, hiszen hosszú ideje foglalkozik sütéssel-főzéssel, s még külön egy blogot is létrehozott négy évvel ezelőtt „Éva paleo konyhája” néven, ahol glutén-, laktóz-, cukormentes és paleo recepteket is bőven találhatunk. (Saját kísérletezgetései eredményét!)

Éva remek háziasszony, ilyen finomságokat készít minden nap! (Fotó: Mojzes Zoltánné)

Az egész „konyhaőrület” pedig úgy kezdődött, hogy a párja imádta a kertet, s a különleges fűszereket, zöldségeket. Ez a szerelem átragadt Évára is, aki alaposan beleásta magát a témába. Azóta szinte minden napja a zöldségek és gyümölcsök körül forog. Idén nyáron előtérbe került az aszalás témaköre is. Az általa alkalmazott módszert most olvasóink figyelmébe is ajánljuk:

Éva a cukkiniket jól megmossa, szárazra törli, vékony szeletekre vágja egy zöldséghámozóval, s egy tálcán szétteríti. Gézzel letakarja, egy állványra helyezi, és hagyja a napon aszalódni, miközben többször megforgatja. (Így nem penészesedik be.) Éjszakára beviszi a házba, hátha jön egy vihar széllel-esővel, ami tönkreteszi az aszalványt, illetve nem árt a macskáktól és borzoktól sem megvédeni a „kincset”. Két három nap alatt elpárolog a nedvesség a cukkiniből, s mehet az üvegbe.

A házi sajtok, túrók is ízesíthetők aszalványokkal (Fotó: Mojzes Zoltánné)

A színes paradicsomokat (pirosat, sárgát, feketét) mosás és áttörlés után félbevágja, majd negyedekre szeli, kávéskanállal kiemeli a magokat, durva himalája sóval enyhén megsózza, és a napra bízza a többi teendőt.

Mivel rajong a ritka fajtájú paprikák iránt, így ezek se maradhatnak ki a sorból: vékony szeletekre vágja a különböző színű (és ízű) paprikákat (a magokat nem dobja el!), s mehet a tálcára, ahogy a cukkini!

Már a nyáron gondolni kell az őszi étel-ízesítésre! (Fotó: Mojzes Zoltánné)

A snidlinget és a petrezselyemlevelet mosás után zörgősre szárítja a már említett módon, s ugyanígy jár el a gombákkal is. Különleges ízt ad az „egyvelegnek” a rókagomba, a barna és a fehér csiperke együttes tánca, s látványban sem utolsó a színes kavalkád.

„Az elhunyt párom emléke jólesően kavarog bennem, amikor nosztalgikusan szárítom a növényeket.” – vallotta be Éva – „Mindig nagy örömmel szemlélte az aszalt zöldségeket, ahogy „bedobozolom” őket. Mindig azt mondta: „Üvegbe zárod a nyarat!”

Sokfajta étel ízesíthető aszalt zöldségekkel (Fotó: Mojzes Zoltánné)

Az aszalás az, amely a legjobban segít megőrizni a zöldségek zamatát – semmihez sem fogható módon. Lehet persze sütőben vagy akár aszalógépben is szárítani, de ezek nem összehasonlíthatóak ízben (sem) a Nap erejével és hatásával.

Otthoni körülmények között azért is jó aszalni, mert pénztárcabarát, s még káros adalékokat sem tartalmaz a végeredmény.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek