6 évnél régebbi cikk

Komolyan ennyibe kerül egy székesfehérvári panellakás?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKomolyan ennyibe kerül egy székesfehérvári panellakás?

Ha finoman fogalmaznék, azt mondanám: kicsit megszaladtak az ingatlanárak mostanság. Erősebben inkább nem írom le. Tény, ami tény, egy 102 négyzetméteres negyedik emeleti panellakás 27,9 millió forintért már az „azta” kategóriát veri. Körbenéztünk a fehérvári ingatlanpiacon.

Kezdjünk egy kis kitekintéssel, csak hogy legyen összehasonlítási alapunk: Iszkaszentgyörgyön, vagyis Székesfehérvár belvárosától mindössze 13,3 kilométernyire (Alba Plaza - Iszkaszentgyörgy Polgármesteri Hivatala) 24,99 millió forintért sikerült a legdrágább házat találnom 216 négyzetméteres alapterülettel és 2176 négyzetméteres kerttel. Börgöndön, ami ugye Székesfehérvár közigazgatási területéhez tartozik, ebben az árkategóriában, egészen pontosan 29,9 millió forintért 185 négyzetméteres, kétszintes ház kapható 1800 négyzetméternyi telekkel. 

Ha valamivel kevesebb költségvetésből gazdálkodunk, akkor sem kell tanácstalanul álldogálnunk. Előbbi településen 14,9 millió forintért már költözhető családi házat kapunk, Börgöndön pedig 9 millió forintért - ugyan van mit pofozni az ingatlanon -, de szintén házhoz juthatunk.

De ha mondjuk, mi pont olyanok vagyunk, hogy juszt sem távolodunk el az Országalmától, és egyébként is rühellünk füvet nyírni meg kertészkedni, és a szomszéd kutyájával súlyosbított motorosfűrész-vonyítás helyett a 30-as busz fékcsikorgására szeretünk ébredni, akkor lássuk, hogy miből válogathatunk:

Vételárát tekintve az abszolút csúcs a bevezetőben említett 27,9 millió forintos panellakás. Vitathatatlan, hogy kitűnő kondíciókkal rendelkezik, ráadásul két lakást nyitottak össze, meg fullosan felújították és Belváros közeli is, de azért na! A legszebb, hogy ez a lakás a 273 ezer forintos négyzetméterárával elbújhat a következő versenyzők mögött.

Szépen felújítva és klímával majdnem 30 millióért. (fotó: ingatlan.com)

Amennyiben érezni szeretnénk a Budapest-feelinget, legalábbis ami otthonunk értékét árát illeti, akkor válasszuk ezt a vízivárosi, 76 négyzetméteres földszinti lakást. De legyünk résen, ha igazán tökösek vagyunk, akkor 24,4 millió forintért, vagyis 321 ezer forintos négyzetméterárért vesszük meg, ami már alulról köszön a legdrágább budapesti környékeknek. Ha azonban hagynánk egy kicsit a büdzséből új szőnyegekre is, de megtetszett a lakás, csapjunk le a 23,7 millió forintos ajánlatra, igaz, itt már nem vagánykodhatunk annyira a négyzetméterárral, mert "szánalmas" 311 ezer forintra csökkent az. 

Mondhatjuk, hogy ez két kiugró ajánlat és a többség azért nem ilyen drága. Mondhatnánk. De akkor fejeljük meg négyzetméterár tekintetében a fenti tételeket: íme, egy panellakás 345 ezer forint négyzetméteráron a Tolnai utcában, egy másik 340 ezerért, vagy egy harmadik 314 ezerért, igaz, utóbbi két ingatlan vételára már 20 millió forint alá csúszott. 

Amennyiben a fentieket olvasva olthatatlan vágyunk támadt beszerezni egy remek kondíciójú panellakást, választás előtt azért fussuk végig a portfolio.hu cikkét, ahol panelárakon túl nem kisebb kérdést feszeget a szerző, minthogy mennyi ideig bírják még az 50 éves élettartamra tervezett panelházak?

Zárásként pedig álljon itt egy kis múltidézés, hogyan is készültek a panelházak. Ebben a videóban székesfehérvári helyszínre is ellátogattak annak idején a film készítői:

Ebben a filmben pedig a panelházak villanyszerelési technológiájának titkába vezetnek be minket:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek