Partly cloudy19 °C
2019. október 16. szerda Gál
Menü

ZENE Világnapja - Kedvcsináló dallamok

ZENE Világnapja - Kedvcsináló dallamok
(Fotó: https://www.pexels.com)

Életünk minden napját átszövi, minden egyes üteme kifejez bennünk valamit. Egy olyan eszköz ez, ami képes táncra perdíteni, de akár megríkatni is. Október 1-én a Zene Világnapját ünnepeljük, és országszerte a klasszikus zenéé a főszerep. Ám a komolyzenei motívumok sok pop és rock együttest is megihlettek, népszerűsítve ezáltal a klasszikus zene fontosságát a fiatalok körében is.

Mi a zene? Erre a kérdésre valószínűleg nem születne két teljesen egyforma válasz, hiszen minden ember számára teljesen mást jelent. Az azonban általános érvényű igazság, hogy a zenének létezik egyfajta gyógyító hatása az emberi lélekre, különös tekintettel a komolyzenére. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy számos pop vagy éppen rock zenekart is megihletett már Beethoven vagy Vivaldi egy-egy szimfóniája, az ő zenei motívumaikat felhasználva alkottak nagy slágereket és izgalmas feldolgozásokat.

1. Coldplay: Viva La Vida

A Coldplay 2008-as slágere hatalmas sikert aratott, tökéletes ötvözete a klasszikus zenei motívumoknak és a popzenének, amit barokk popszámként is emlegettek. A dal számos értelmezése között egy bibliai magyarázat is található, mely szerint a dal első sorai ( I used to rule world, Seas would rise when I gave the world ), Isten uralkodására utalnak: a Föld megteremtésére vagy a vizek szétválasztására. A zenekar tagjait is többször faggatták a dal jelentéséről, ám ők szűkszavúan annyit mondtak: általánosságban a szabadságról és forradalmakról kívántak írni. Mindenesetre azért elgondolkodtató a bibliai szál jelentősége is, hiszen ez még elvontabb, az általánoson túlmutató jelentéssel ruházza fel az alapvetően is zseniális alkotást.

2. The Verve: Bitter Sweet Symphony

Nagy port kavart a kilencvenes évek kiemelkedő slágere 20 évvel ezelőtt. Kétségtelen, hogy a The Verve egy fantasztikus átdolgozást készített az eredeti Rolling Stones dalból, ám még jogi vita is folyt arról, hogy a megállapodásnál kicsit többet használtak fel az eredeti szövegből. A Bitter Sweet Symphony ennek ellenére ikonikussá nőtte ki magát, és azóta is a zenekar legsikeresebb dalának számít.

3. Ludwig van Beethoven: Moonlight Sonata

Ki ne ismerné Beethoven Holdfényszonátáját? A világsikerű műnek számos feldolgozása megtalálható a YouTube-on, sokan jazz, pop vagy éppen népi zenei hangszerekkel adják elő, és úgy tűnik ez a remekmű minden stílusban jól szól. Tina S egy elektronikus gitárra átírt változattal hódított az interneten, szerintünk ez az egyik legütősebb feldolgozása a Holdfényszonátának!

 4. Queen: Bohemian Rhapsody

Sokan csak bohém rapszódiaként emlegetik a Queen slágerét, ám ez a fordítás nem teljesen helytálló, hiszen a bohemian angol kifejezés nem bohémot, hanem roma származású személyt jelöl. A műfaját sem egyszerű meghatározni: vannak benne lírai rock, opera, és hard rock szólamok is, e három stílus ötvözete teszi ezt a számot a zenetörténet talán legösszetettebb, és egyben egyik legzseniálisabban megírt dalává. Utólag is hatalmas taps Freddie Mercurynak a zsenialitásáért!

5. Vivaldi: Summer Presto

És végül, de nem utolsó sorban az egyik személyes kedvencem, Vivaldi: Nyár című szimfóniája a négy évszakból. Ez is egy elektronikus gitárfeldolgozás Laura Lace-től, de az ellentétes hangzás ellenére végig pontosan felismerhető benne Vivaldi Summer Presto-ja, a hölgy kivételes tehetségét igazolva. 

Szóval, ha ezek a félig-meddig klasszikus dallamok meghozták a kedvetek, akkor semmiképp se feledjétek miért is hallgattátok meg őket: október 1-én Zene Világnapja!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
  Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
 • Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
  Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
 • Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
  Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
 • Iskolákban oktatnák az újraélesztést
  Iskolákban oktatnák az újraélesztést
 • Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
  Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
 • Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
  Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
 • Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
  Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
 • Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre
  Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre

Eseménynaptár

 • Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
  Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
 • Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
  Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
 • Változnak holnap az üzemanyagárak
  Változnak holnap az üzemanyagárak
 • Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban
  Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban