6 évnél régebbi cikk

Január 8-tól szállítják el a karácsonyfákat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Január 8-tól szállítják el a karácsonyfákat

Idén a vízkereszt utáni első hétfőn kezdik meg a karácsonyfák elszállítását Székesfehérváron. A fenyőket január 8-tól 11 napon keresztül gyűjti be a Depónia Nonprofit Kft.

A karácsonyfákat a keresztény hagyomány szerint vízkeresztkor, azaz január 6-án szokás leszedni. Ezután kezdődik a farsangi időszak, jön a jókedv, a bálok és a bulizás időszaka, ezért az óévet és meghittséget is szimbolizáló karácsonyfának ilyenkor már nincs helye a házban. A Depónia Nonprofit Kft. éppen ezért a vízkereszthez legközelebb eső hétfőtől, vagyis idén január 8-tól gyűjti be a kidobott karácsonyfákat. 

A hulladékszállító cég kéri, hogy a kidobott karácsonyfákat minden díszítő elemtől szabadítsuk meg, így a begyűjtést és a későbbi hasznosítást nem zavarja majd semmilyen idegen anyag. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kidobott fenyőket a gyűjtőedények mellé helyezzük, lehetőleg úgy, hogy az se a gyalogos, se pedig az autós forgalmat ne zavarja. 

Székesfehérváron a kidobott karácsonyfák elszállítása január 8-19. között zajlik, a települési hulladék (kommunális hulladék) gyűjtési napján mind a lakótelepeken, mind pedig a családi házas övezetekben. A Depónia Nonprofit Kft. közszolgáltatási területéhez tartozó további településeken a fenyőfák elszállításának időpontját a cég honlapján található településenkénti hulladéknaptár tartalmazza.

Aki január 19. után  dobja ki a karácsonyfát, annak sem kell aggódnia: a cég ugyanúgy elszállítja majd a fenyőt. Ha pedig további napokkal, hetekkel szeretnénk meghosszabbítani a lakás ideiglenes díszének életét, arra is van megoldás. Ezeket a tippeket a Hogyan tartsuk sokáig életben a karácsonyfát? című cikkünkben gyűjtöttök össze. Az emeletes házban lakók pedig óvatosan gyakorolják az ehhez az időszakhoz tartozó kedvenc sportjukat, a karácsonyfák ablakon kihajigálását, mert könnyen balesetet okozhatnak az alacsonyan szálló fenyők vagy akár fenn is akadhatnak valamin. Mint például a Vízivárosban a mai napig is megtekinthető 2016-os karácsonynak emléket állító fenyő a fán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek