Clear sky21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Romantika a vágóhídon - Testről és lélekről kritika

Romantika a vágóhídon - Testről és lélekről kritika
Közel, mégis távol (Fotó: razaodeaspecto.com)

Ahogy ígértem a büszkeségünkkel, a Testről és lélekrőllel folytatjuk tovább a sort, amely sajnos nem húzta be a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, így zsinórban harmadszorra nem nyert magyar alkotás a legrangosabb filmművészeti díjátadó gálán. A Testről és lélekről nem egy átlagos romantikus sztori, ugyanis míg a film nagy része főhőseink egymásra találásáról szól, addig a legtöbbet mutatott helyszín egy vágóhíd lesz. Kegyetlen, de mégis gyengéd. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Testről és lélekről! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Bizonyára mindenki nagy örömmel fogadta, amikor kiderült, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó alkotását, a Testről és lélekrőlt. A film nem sokkal a világpremier után elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, majd az év végén Borbély Alexandrát, a női főszereplőt az év legjobb színésznőjének választották az Európai Filmdíj díjkiosztó gáláján. Így aztán igencsak komoly esélyekkel indult a legrangosabb filmművészeti elismerésért, az Oscar-díjért.

Enyedi Ildikó mindig is nehezen dekódolható filmekkel operált és újabb alkotásával sem hazudtolta meg önmagát. Ezúttal viszont jóval egyszerűbb utat választott a sztori, illetve a karakterek közötti interakciók kommunikálásához. Néhány mellékszál kivételével csakis a két főszereplőre koncentrál, így nincsenek sallangok, nincs semmi ami kizökkentené a két ember egymásra találásáról szóló szerelmi történetet.

Sztori

A Testről és lélekről két egymástól merőben eltérő személyiségű ember útkereséséről, majd egy vágóhídon keresztüli románcról szól, amely közös álomvilágukban teljesedik ki. Hamisítatlan Enyedi Ildikó... 

Szóval Endre (Morcsányi Géza) egy vágóhíd pénzügyi igazgatójaként tengeti szürke és magányos mindennapjait, amikor is egy nap új alkalmazott, Mária (Borbély Alexandra) érkezik a vállalathoz. Mária első körben egy csodabogárnak tűnhet, aki teljesen kilóg az ottani környezetből. Később megtudjuk, hogy gyerekkora óta kerüli az emberi interakciókat és a gépies reakciókon és mozdulatokon kívül nem sok mindent tud hozzátenni a vágóhídi közösség mindennapjaihoz. Hogy mégis mi a közös a két szereplőben?

Egy nap váratlan esemény rázza fel a munkahely monotonitását, ugyanis jelentéktelen bűntény miatt kivonulnak a rendfenntartó szervek és rögtön nekiesnek az alkalmazottaknak. Endrét és Máriát is pszichológiai vizsgálatnak vetik alá, majd az álomfejtés során kiderül, hogy nemcsak ugyanazt álmodják, hanem konkrétan éjszakánként egy szarvaspár formájában együtt szelik a hófödte tájakat. Furcsa módja az egymásra találásnak, nemde?

Karakterek

Megmondom őszintén, hogy a film végével az volt az első gondolatom, hogy piszok nehéz dolga lehetett Borbély Alexandrának és Morcsányi Gézának az általuk eljátszott nem hétköznapi (bármennyire is azoknak tűnnek) karakterek megformálásával. Az elsőfilmes Morcsányi Géza úgymond még jobban járt Endre szerepével, ugyanis az emberközelibb figura jutott neki a maga zárkózottságával és enerváltságával, míg Borbély Alexandrának, Mária autizmusából fakadó érzelemmentesség ellenére kellett drámai pillanatokat produkálnia.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a két karakter interakciói is tartogatnak még élményszámba menő pillanatokat, amelyek majd magában a fizikai kontaktusban csúcsosodnak ki. Valahol mi nézőként úgy érezzük magunkat a film nézése közben, mint Mária és Endre beszélgetéseik során: az egész fura, de mégis olyan gyengédséget áraszt magából, amelyet egykönnyen nem felejtünk el.

Összegzés

A Testről és lélekről jött, látott és olyan gyorsan meggyőzte a kritikusokat, hogy azonnal a legjobbak közé emelték. Hogy a közönséget is megnyerte? Abban már nem vagyok annyira biztos. Egyértelműen egy különleges és egyedi alkotásról beszélünk, amely bár romantikus film, az is a nehezebben emészthető fajtából, így feladhatja a leckét a legnagyobb rajongóknak is.

Enyedi Ildikó majd két évtizednyi kihagyás után újra odatette magát és megmutatta, hogy egyáltalán nem felejtett el rendezni. A Testről és lélekről igazán varázslatos alkotás, amely a szerelem új dimenziójába kalauzol el bennünket, ahol az álmok és a valóság nem is állnak olyan távol egymástól, mint azt gondolnánk. És ha már egyszer megálmodtuk, miért is ne sikerülne megvalósítani? Az őzek tudnának mesélni.

10/8 - Minden elfogultság nélkül ajánlós

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
  Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
 • Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
  Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
 • Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
  Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
 • Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
  Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
 • Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
  Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
 • Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
  Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
 • MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
  MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
 • Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban
  Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban

Eseménynaptár

 • Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
  Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
 • Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
  Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
 • Katonai konvojok közlekednek hétvégén
  Katonai konvojok közlekednek hétvégén
 • Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
  Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
 • Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
  Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
 • Összement az ózonlyuk
  Összement az ózonlyuk
 • Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
  Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
 • Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
  Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
 • Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
  Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
 • Elérhető közelségbe került a Brexit
  Elérhető közelségbe került a Brexit
 • Behúzza a féket az Audi
  Behúzza a féket az Audi
 • A forradalom hőseire emlékezünk
  A forradalom hőseire emlékezünk
 • HÍRADÓ 2019. október 22.
  HÍRADÓ 2019. október 22.