6 évnél régebbi cikk

Coffee Time: Fehérvár legjobb kávézói
Fehérvár Médiacentrum fotójaCoffee Time: Fehérvár legjobb kávézói

Bár nem vagyok nagy kávérajongó, azért néha jól esik legurítani egy-egy frissítő energialöketet a dolgos hétköznapok előtt, alatt, után. Mert ugye legtöbbünknek a kávé bárhol és bármikor jöhet. Összeszedtem néhány tuti kis fehérvári kávézót, ahol garantált a minőség - na, meg a koffein -, arra az esetre is, ha valahol el akarnátok tölteni pár nyugis órát.

Székesfehérvár csak úgy, mint bulihelyekkel, afterkajáldákkal, romkocsmákkal és parkokkal, tele van rendkívül hangulatos kávézókkal is. A Fő utcán, de akár a város számos pontján barangolva jobbnál-jobb csodákra bukkanhatunk, így - ha úgy tetszik - akár öt percenként megállhatunk kávézni, ugyanis mindegyik café egyedi kínálattal várja a vendégeket. 

Van itt helyi speckós, világjárós és süteményekkel megspékelt hely is, hogy a legnagyobb ínyencek is megtalálják számításaikat. Persze rengeteg kávézó közül válogathatunk, így én is körbejártam a várost és kipróbáltam a számomra legtutibbakat: betértem a Coffee Boutique Espresso Bar&Bakery-be, a Pátria Kávéház és Étterembe, a Semiramis Kávézó és Teázóba, a Zserbó Kávéház és Cukrászdába és a Café Freibe. Mit mondjak? Felvillanyozó élmény volt.

Coffee Boutique Espresso Bar&Bakery

Hogy is hagyhatnám ki a város és az ország egyik legjobb kávézóját, a Coffee Boutique-ot? Bizony, bizony, jól olvastátok, ugyanis ahogy korábban már megírtuk, a Coffee Boutique-ot a Kávékorzó nevű független kávészakmai portál megmérettetésén 2016 után 2017-ben is behozták az ország tíz legjobb kávézója közé.

A Coffee Boutique már az utcáról nézve is csábítónak tűnik, ugyanis a kávézó logója, a kirakat mind-mind arról árulkodik, hogy itt bizony egyedi caféval van dolgunk. A belső tér sem okoz csalódást, amelyet már csak a Don Cortez nevű arabica brandből (hétféle arabicának a keveréke) készült tejmentes italok és presszókávé, illetve a világos pörkölésű Lucky Cup tud felülmúlni.

(UPDATE: A cikk írása óta a Coffee Boutique sajnos bezárt.)

Pátria Kávéház és Étterem

Egyáltalán ne lepődjünk meg azon, hogy a Pátria Kávéház és Étterem télen-nyáron fullon van, ugyanis azon kívül, hogy Székesfehérvár szívében található, a tálalás sem utolsó. Az Országalma mellett található kávézó és étterem húszéves múltra tekint vissza, ugyanis 1998-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. 2010-től új arculattal és funkcióval bővült a hely, így a koffeinfogyasztás mellett menüs, illetve a''''''''''''''''la carte étkezési lehetőségekkel is várják a népet.

A foga fehérjét egyértelműen tavasszal, illetve nyáron mutatja ki, ugyanis a teraszrésze jó időben reggeltől estig várja az érdeklődőket. A Pátriából szemlélve, egy-egy jó kávé vagy fogás közben nincs is szebb látvány a napsütötte és nyüzsgő Belvárosnál, ahol soha senki nem áll meg és mégis minden állandó.

Semiramis Kávézó és Teázó

Távolabb a város zajától (bár a kilátás nem az igazi, a Pláza oldala nem a legszebb panoráma), mégis azt kell mondjam, hogy a város egyik leghangulatosabb kávézójával van dolgunk. A Semiramis Kávézó és Teázó leginkább azoknak tűnhet fel, akik a Piac térről a Csónakázó-tó felé veszik az irányt. Útközben egy eldugott, kedves kis olasz-feelinges café hirdeti, hogy itt bizony a függőkertben érezheted magad.

A választék sem éppen elhanyagolható, ugyanis az arabica kávé mellett forró csokoládékkal, limonádékkal és közel százféle szálas teával várják a lazítani vágyókat. Külön kedvencem a jó idő esetén kialakított terasz, ahol a székekbe süppedve egész nap el tudnék kávézgatni.

Zserbó Kávéház és Cukrászda

A Zserbó Kávéház és Cukrászda már a nevében sem árul zsákbamacskát, mert bár kávéházról beszélünk, bizony ha beülünk, akkor a finomabbnál-finomabb süteményekből is válogathatunk. Az Árpád-fürdő lábánál található café-csoda kívül-belül impozáns látványt nyújt, így igazán csalogató lehet az arra császkáló koffeinrajongóknak.

A Zserbó magát a luxust testesíti meg, ahol jelen van a csillogás, a fehér abrosz és a mosolygás, na, meg persze az elmaradhatatlan kávé. Minap esett le, hogy amikor utoljára nyitott szemmel jártam arra, akkor a Zserbó helyén még Hét törpe állt, így nekem is feltűnt az éles váltás: kocsmából süteményvilág. Laza! Ha lájtos-romantikázós sztorira vágynátok egy csendes placcon, akkor bizony a Zserbóban a helyetek. De ugyanúgy alkalmas nagyobb, családi összejövetelre is, van hely bőven.

(UPDATE: A cikk írása óta a Zserbó sajnos bezárt.)

Café Frei 

A Café Freit elsősorban a világjáróknak találták ki, ugyanis ha a világ bármely egzotikus pontjára keverednétek, az ott fellelhető kávéspecialitások a Freiben simán visszaköszönhetnek. A Café Frei 2007-ben indult hódító útjára, amely azóta már nemcsak Magyarország számos városában található, hanem bizony Angliától kezdve, Franciaországon át egészen még Dubajig betérhettek Frei Tamás kávézójába.

Megtalálhatjátok itt többek között az olasz, francia, latin, arab, amerikai, skandináv és japán kávékonyha különlegességeit, emellett pedig speckós jegeskávékkal, forró csokikkal és egzotikus teákkal frissítik fel a nagyérdeműt. Legutóbb az inka égi-virág kávé sárgabarack zselével, a perui habos tejeskávé kék konkolyból és narancsvirágból került fel a kávélapra. Te jó ég!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek