Partly cloudy22 °C
2020. szeptember 24. csütörtök Gellért
Menü

Ne hagyjuk elveszni a népmeséket! - NépmesePont már Fehérváron is

Ne hagyjuk elveszni a népmeséket! - NépmesePont már Fehérváron is
Mesét olvasni érték (Fotó: videoblocks.com)

Klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat szerveznek majd több ezer fehérvári és megyei óvodás, valamint iskolás számára az első székesfehérvári NépmesePonton.

A mai gyerekek dúskálnak a mesékben. A gyerekirodalom a fantázia világának végtelen változatát kínálja számukra, annyi mesekönyvet lehet kapni, mint még soha. Szerencsére kortárs magyar költők, írók tollából is bőven. A képernyőről már nem is beszélve: legalább tíz magyar nyelvű mesecsatorna létezik, az interneten pedig végképp minden elérhető. Minden személyiségtípusú gyerek megtalálja köztük a hozzá illőt.

Mesére pedig szükség van és mindig is lesz. Sőt, ahogy azt korábbi, meseterápiáról szóló cikkünkben részleteztük, a mesék gyógyító hatással is lehetnek nemcsak gyerekekre, hanem felnőttekre is. Utóbbiak közül sokan emlékeznek rá, de vajon a mostani kisgyerekek közül hánynak dobban meg a szíve az alábbi dallam hallatán?

Valószínűleg kevesebbnek, mintha a szüleik között firtatnánk ugyanezt a számot. Idejétmúlt lenne a népmese? Reméljük, soha nem lesz az! Szülők, pedagógusok szép számmal igyekeznek a népi kultúrát életben tartani a legifjabb generációban, és sok helyen elérhetőek Fehérváron is a népi gyermekjátszó foglalkozások.

A legújabb örvendetes hír pedig, hogy létrejön az első székesfehérvári Népmesepont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és könyvtárban, a Maroshegyen egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a megyéből több ezer óvodás és kisiskolás számára lesznek elérhetőek a népmesekincs megőrzését, a gyermekek műveltségének fejlődését elősegítő színes programok. „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” című országos projekt célja a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítése, beépítésének elősegítése a kulturális intézmények szolgáltatási kínálatába – derült ki a fehérvári Népmesepont indulását bejelentő sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Óperencia Program - NépmesePont létrehozása és működtetése Fejér megyében” című programja megvalósítására a 2018. április 1-je és 2021. március 29-e közötti időszakban.

Az intézmény magasföldszintjén, 160 négyzetméteren alakítják ki a NépmesePontot, amely három, egymástól jól elkülöníthető funkciójú helyiségből áll majd. A tervek szerint 33 különféle programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, pedagógiai workshopokat – szerveznek a következő három évben.

„Kiemelt feladatunknak tekintjük egy olyan NépmesePont létrehozását és működtetését, amely teret ad az informális és non-formális tanulásnak, az ismeret- és tudásgyarapodásnak, az élmény alapú tapasztalatszerzésnek, a képesség- és kompetenciafejlesztésnek, felelősséget vállalva a kulturális nevelésért a formális oktatást támogatva.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Iszkádi Erika, a művelődési ház igazgatója.

Az együttműködési megállapodás alapján közvetlenül tíz intézményt – óvodákat, általános és középiskolákat – és több mint 3000 gyermeket érint a program, emellett 80 pedagógusnak szerveznek szakmai kompetencia-fejlesztő képzést. Lesznek megyei hatókörű, kihelyezett programok is tíz településen, így szintén több ezer főhöz jutnak el, akik számára foglalkozásokon és előadásokon adják át a népmesekincs értékeit, hagyományait, tudáselemeit. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház emellett maximális kapacitással kívánja működtetni a NépmesePontot, melyet a nyitva tartási időben bárki látogathat, és igénybe veheti a szolgáltatásokat. A helyszínen folyamatosan, napi nyolc órában lesz jelen az intézmény két főállású munkatársa. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósul meg.

Látogassuk hát meg minél többen a NépmesePontot, és persze keressük csak elő a régi Magyar népmesék rajzfilmeket is! Ha másért nem, már Szabó Gyula hangjáért megéri. Úgyhogy, ha már Mátyás emlékév van, nem maradhat le ez a klasszikus a végéről:

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár