5 évnél régebbi cikk

Retró ízek újragondolva - színvonalas gasztrocsatát tartottak a Deák Ferenc Középiskolában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Retró ízek újragondolva - színvonalas gasztrocsatát tartottak a Deák Ferenc Középiskolában

Lúdláb és dobos torta, almás pite, zserbó és mézes krémes, vagy éppen bakonyi betyárleves – csak néhány példa abból a több tucatnyi klasszikus ételből és desszertből, melyeket a hagyományostól eltérő módon készítettek el a fiatalok a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakmai versenyén.

„A Retró ízek újragondolva” mottóval futó megmérettetésen szakács, cukrász, mixer és pincér tanulók és mestereik indulhattak április 27-én pénteken. A tökéletes versenymunka érdekében már nagyjából egy hónapja készültek és kísérleteztek a receptekkel a tanulók és mestereik. „Az ötlet a gyerekeké, mi segítettünk kidolgozni nekik a folyamatot. Itt a helyszínen már nem nyúlhattunk semmihez, legfeljebb szavakkal, instrukciókkal támogathattuk őket. - tudtuk meg a helyszínen Fövenyi László felkészítő tanártól. - Tíz és tizenegyedik osztályos tanulók versenyeznek, a kilencedikesek pedig a mosogatással segítenek be nekik, és közben elleshetik, mi vár rájuk jövőre! Nyilván jobban izgulnak most a gyerekek, hiszen más a tét, mint amikor jegyre megy a dolog. De egy egészséges izgalom kell is a jó teljesítményhez.”

Bizony, feszültség akadt bőven a délelőtti órák folyamán, miközben négy helyszínen párhuzamosan folyt a munka: a két tankonyhában a cukrász illetve a szakács tanulók sütöttek-főztek, az étteremben a felszolgálók már alakították a profi terítéket, a mixerek pedig az aulában tartottak bemutatót koktélkészítési tudományukból.

A versenyzők között ismerős arcokkal is találkoztunk, a cukrászok között ott volt az a Stefanovics Dóra és Krainhoffer Máté is, akiknek már korábban is beszámoltuk a sikereikről.

"Zsűrizésnél az íznek kell leginkább rendben lennie, ez nagyjából 70 százalékát meghatározza az összpontszámnak. További szempontok, hogy milyen tisztán dolgoztak, mennyire harmonikus a tálalás." - fogalmazta meg a zsűri szempontjait Adamek Balázs, a Diófa Vendéglő séfje. - "Nem szeretem az újragondolás szót, mert az azt sugallja, hogy nem tetszik valami az eredeti recepten. Szívesebben fogalmazok úgy, hogy új köntösben bújtatjuk vagy modernizáljuk a fogásokat. A lényeg, hogy a hagyományos étel ízvilágától ne rugaszkodjunk el. Használni kell a modern technológiákat, kicsit könnyíteni a fogásokat, de az alapok legyenek ugyanazok.”

 Íme a díjátadó pillanatai és a helyezettek névsora:

Szakács:
3. helyezett megosztott: Pintér Gergő és Wolf Gergő
2. helyezett: kocsis Marcell
1. helyezett: Szente Dávid Pál

Cukrász:
3. helyezett: Kovács Alexandra
2. helyezett: Krainhoffer Máté
1. helyezett: Budahegyi Krisztina

Pincér:
3. helyezett: Baranyai Margaréta
2. helyezett: Viktor Judit
1. helyezett: Dunai Xénia

Mixer:
3. helyezett: Hajas Dominik
2. helyezett: Méreg Vivien
1. helyezett: Kustos Dorottya

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek