5 évnél régebbi cikk

50 éve alkalmaz megváltozott munkaképességűeket a Grundfos
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
50 éve alkalmaz megváltozott munkaképességűeket a Grundfos

A Grundfos idén május 18-án ünnepelte a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának 50. évfordulóját. Az idei év folyamán a vállalatcsoport világszerte megemlékezik a jeles napról, felhívva ezzel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Hazánkban a Népház Show Formációs Táncegyüttes, Agárdi Szilvia és a Nemadomfel együttes fellépése színesítette a programot.

Fél évszázada alkalmaz a Grundfos megváltozott munkaképességű dolgozókat. Az alapító, Poul Due Jensen gyermekkori élményei hatására indította el 1945-ben alapított cégét a szociális érzékenység útján. Ennek jegyében számos intézkedést tett alkalmazottai jólétének és jól-létének érdekében. Úttörő volt hazájában a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában is, akik 1968 óta a vállalat egyre több részlegében kapnak helyet. Fia, híven a hagyományokhoz, még tovább ment a kérdésben: igyekezett a vállalat szociális erőfeszítéseit globális szintre emelni, és elérni, hogy a megváltozott munkaképességű alkalmazottak létszáma a teljes munkaerő-állomány három százalékát tegye ki.

A Grundfos mindig is nagy hangsúlyt helyezett a társadalmi felelősségvállalásra, amely a cég alapvető értékeinek és üzletpolitikájának is része. A vállalatcsoport filozófiáját jól tükrözik Mogens Lindhard, a vállalat társadalmi felelősségvállalásért felelős igazgatójának szavai:

Cégünk felfogása szerint mindenkiben van valami értékes, amit átadhat, függetlenül attól, hogy honnan érkezett, vagy mit hozott magával. Ezért komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy értelmes munkát adjunk a speciális nehézségekkel küzdő embereknek, még akkor is, ha ehhez különleges megállapodásokra van szükség.

Ez az elköteleződés azonban nemcsak a cég foglalkoztatáspolitikájában mutatkozik meg, hanem különböző egyéb kezdeményezéseiben, például a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok támogatásában is.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. négy hazai telephelyéből kettőben, Tatabányán és Székesfehérváron alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégákat többek között operátori, adminisztrátori és ügyintézői munkakörben. A cég nem véletlenül birtokolja 2011 óta folyamatosan a kétévente kiosztásra kerülő Fogyatékosság-barát Munkahely Díjat.

A Grundfos hazai csapatának 5 százalékát (125 fő) teszik ki a megváltozott munkaképességű kollégák, akiknek a beilleszkedését számos módon segíti a vállalat.

Az új belépőket „élményalapú programcsomaggal” és speciális oktatási anyagok kidolgozásával támogatja, a számukra egyedi módon kialakított rehabilitációs területek pedig teljesen akadálymentesek és ergonómiailag is személyre szabottak. A Grundfos arra is gondot fordít, hogy egészségromlás, betegség vagy baleset esetén lehetőséget biztosítson a munkahelyi átjárhatóságra, a rehabilitációra, a továbbfoglalkoztatásra és a visszaintegrálásra is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek