5 évnél régebbi cikk

Lehet még olcsó új építésű ingatlant venni Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
campus-setany.hu
Lehet még olcsó új építésű ingatlant venni Székesfehérváron?

Talán nem spoilerezek különösebben, ha elárulom: nem! De, hogy mennyire nem, és mennyit drágult alig fél év alatt a piac Székesfehérváron, azon érdemes egy kicsit elidőzni.

Kis túlzással Fehérvár az élre tört. De legalábbis felmászott a dobogó második fokára, már ami a vidéki új építésű lakások négyzetméterárát illeti. Az Otthon Centrum legutóbbi elemzése szerint ugyanis Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét áll az első három helyen az új építésű lakások átlagárait tekintve, vagyis a megyeszékhelyek közül ezekben a városokban a legdrágábbak az új lakások, bár még mindig kedvezőbbek, mint budapesti társaik.

A megyeszékhelyek és megyei jogú városok újlakás-kínálatának átlagos négyzetméterára jelenleg 414 ezer forint körül mozog, ami alig több, mint a budapesti árak fele. Székesfehérvár a 450 ezer forintos négyzetméterárral valamivel az átlag fölött áll, ám a legdrágább vidéki város jelenleg Sopron, ahol lassan, de biztosan kúszik a négyzetméter ár 500 ezer forint felé.

Székesfehérváron csak 2017 októbere óta nagyjából 3-3,5 százalékkal nőtt az új építésű lakások négyzetméterára, amivel viszont a középmezőnyben helyezkedik el városunk, hiszen például Kaposváron ugyanezen időszakban átlagosan 18 százalékot ugrottak az árak, igaz eleve jóval alacsonyabbról indultak, hiszen ott jelenleg is 330 ezer forint körül mozognak.

 

A megyei jogú városokban közel háromszáz projektet építenek vagy terveznek, amelyek keretében közel 9000 lakás átadása várható a következő egy-két évben. Ha azt gondolnánk, hogy a magas négyzetméterárak miatt a befektetők markánsan belecsaptak a lecsóba Székesfehérváron is, akkor meg kell lepődnünk, ugyanis - az Otthon Centrum kimutatása szerint - városunkban összesen 14 futó projektben 513 új lakás épül, amiből már most 256 otthont értékesítettek.

Ezzel a számmal pedig jelentősen lemaradunk a top építő városok között, hiszen a legtöbb új lakás Győrben készül, majdnem 1500 darab, de Debrecenben is 1240 lakás építése van kilátásban, Szegeden a megközelítőleg ezer lakás építése egy közel 500 lakásosra tervezett lakóparknak köszönhető, amely a legnagyobb lakóingatlan fejlesztés a vidéki városokban. A beruházások tekintetében jelenleg a közel 33 ezer lakosú Szekszárd a sereghajtó, ott három projektben harminc új lakást adnak majd át, amiből a közelmúltig mindössze négyet értékesítettek.

Ha valaki pedig abban reménykedne, hogy a nagy kínálat, majd leveri kicsit az árakat, akkor azt el kell keserítenünk, ugyanis a jegybank mostani víziója szerint az áremelkedés nagy valószínűséggel folytatódni fog még az elkövetkező években is, sőt, már az idei évre további 14%-os emelkedést jósol bizonyos területeken. Úgyhogy, ha valaki azért lépett volna várakozó álláspontra, hogy hátha csökkenek az árak, akkor komolyan megéri elgondolkodni azon, hogy valóban elhalassza-e a lakásvásárlást, hiszen, ha bejönnek a jóslatok a következő időszakban még többet kell kiadni a hőn áhított ingatlanért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek