5 évnél régebbi cikk

Táborok és fesztiválok is fokozott ellenőrzésre számíthatnak Székesfehérváron és a megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
szaszhegyessyzita.com
Táborok és fesztiválok is fokozott ellenőrzésre számíthatnak Székesfehérváron és a megyében

FEZEN, Királyi Napok, Ozora és EFOTT - hogy a legnagyobb nyári rendezvényeket említsük megyékben, ahol biztosan számíthatnak majd fogyasztóvédelmi ellenőrzésre idén nyáron.

Elsősorban az ételforgalmazásokra fordítanak kiemelt figyelmet a Nébih szakemberei ‒ emelte ki Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője a Rádió Orienten, ahol a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről beszélt. A célterületek pedig egyértelműen a fesztiválok, strandok és táborok lesznek, vagyis minden olyan nagy forgalmú hely, ahol ételhez juthatunk. Kiemelt figyelmet fordítanak majd a pácolt, előkészített húsokra, egyéb grilltermékekre és a fagylaltokra is. 

Az egészség megőrzésében azonban a fogyasztóknak is komoly felelősségük van.

Ha például egy vendéglátó koszos ruhában szolgál ki, ha a frissnek mondott étel nem meleg, vagy ha nem megfelelő higiénés körülményeket tapasztalunk, nyugodtan reklamáljunk és tegyünk bejelentést a Nébih zöldszámán ‒ hívta fel a figyelmet a szakember.

A hangsúlyt azonban nem a bírságolásra helyezi a Nébih, éppen ezért vezették be néhány éve a nulladik ellenőrzési napot: körbejárják a helyszíneket, felkeresik a vendéglátó egységeket és tájékoztató brosúrát adnak nekik, amely tartalmazza, hogy mi az, amire oda kell figyelniük, és hogy miket fog ellenőrizni a hatóság. Természetesen az események rendezőivel még korábban felveszik a kapcsolatot, hogy csak olyan árusítókat engedjenek be, amelyek megfelelő engedélyekkel és logisztikával rendelkeznek.

Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az évről-évre nyitva tartó egységeknél legfeljebb apróbb gondok fordulnak elő, ám azoknál a vállalkozóknál, akik kényszerből indítanak ilyen vendéglátó helyet és nincs tapasztalatuk, rendszerint komoly problémák merülnek fel. Nem ritka, hogy hiányoznak a megfelelő engedélyek és gyakoriak a higiéniai problémák, ráadásul sok idénymunkás is dolgozik ebben a szektorban, akik gyakorta nem kapják meg az elvárt kötelező oktatást sem.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek