5 évnél régebbi cikk

Elfogyott a málna a bokorról? Edd meg a leveleket is!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Elfogyott a málna a bokorról? Edd meg a leveleket is!

A málnának több részét is bátran felhasználhatjuk: a gyümölcsből készülhet bor, pálinka, likőr, desszertek, ránctalanító arcpakolás, a bokor levelei és hajtásai pedig nemcsak salátaként fogyaszthatóak, hanem a belőlük készült teának és tinktúrának számos gyógyhatása ismert.

A málnának egyetlen olyan része sincs, ami mérgező volna, legyen szó vad, vagy nemesített változatról. Jótékony hatásairól már a múltkor írtam, s akkor kiderült, hogy a málna rendkívül jó vértisztító (rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, a már meglévő panaszokat pedig segíti megszüntetni), vesetisztító, méregtelenítő hatású (óvja, erősíti a vesénket, kezelhetünk vele enyhébb lefolyású veseproblémákat), s remek méregtelenítő is (nemcsak a vért és a veséket tisztítja, hanem a bélfalat is segít kipucolni).

Kiváló immunerősítő (megfázás, nátha esetén felgyorsítja a gyógyulást), segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet (így diétában is fogyasztható), s még a méhfalat is erősíti (magas nyomelem- és vitamintartalma az anyukáknak és a magzatnak is kedvező).

Leggyakrabban húgyúti problémákra szoktak málnalevélből készült teát vagy főzetet fogyasztani azok, akik a természetes megoldásokat keresik a gyógyszerek helyett. Ezek az italok enyhén antibakteriális hatásúak, ér- és pólus-összehúzóak.

A leveleket júniustól augusztusig szedhetjük, s fogyaszthatjuk frissen vagy megszárítva is. A teát meghűléskor is ajánlott kortyolgatni, mert lázcsillapításra, izzasztásra is alkalmas:

Házi teakeverék

Hozzávalók: 20 gramm száraz málnalevél, 10 gramm szamócalevél, 5 gramm szederlevél. Ezeket keverjük össze.Tehetünk hozzá csipkebogyót, hibiszkuszt, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.

Málnalevél tea

Aki az „egyszerű felhasználás” híve, az forrázzon le egy teáskanálnyi málnalevelet egy bögre vízzel, s hagyja ázni 15 percig! – Ezt is, ahogy az összes gyógynövényes teát, frissen kell elkészíteni, s rögtön meg is kell inni.

Állítólag napi egy csésze málnalevél-tea enyhíti a kismamák reggeli rosszulléteit, a szülés előtti hónapban pedig azért fogyasztják az anyukák, mert tágulékonyabbá teszi, ellazítja a kismedencei izmokat, így – elméletileg – könnyebb lesz a szülés. A teától nem kell féltenünk fogaink épségét sem, mert erősíti a fogakat, a csontokat és a körmöt is!

A málnalevelet használhatjuk külsőleg bőrfertőzésekre, szembántalmakra is. Pattanásokat is kezelhetünk a belőle készült teával vagy a tinktúrával. (Tinktúra: a növényi anyagok alkoholos kivonata.)

Málnalevél tinktúra

Készítésénél fontos, hogy tiszta, vegyszermentes levelet használjunk, amit finoman össze kell aprítani, aztán beáztatunk a gyógyszertárban kapható tömény (pl. 90 fokos) alkoholba. A málnalevél tinktúrához 1:1 arányú víz (desztillált) szükséges, valamint fele arányú málnalevél.

Fontos, hogy a tinktúráknál sose haladja meg a harminc fokot az áztatás hőmérséklete. Az áztatás ideje mindig egy-két hét. Eközben naponta fel kell rázni az üveget, majd a keveréket gézen átszűrni. A végeredmény egy áttetsző (enyhén színes) folyadék lesz, amit sötét falú, légmentesen zárható, hűvös helyen álló üvegben kell tárolni.

Ha pedig már az alkoholról van szó, akkor készíthetünk málnabort és málnalikőrt is – igaz, nem a levelekből.

Málnabor

Szedjünk le 3 kg málnát, zúzzuk össze, erjesszük 4 napig, majd préseljük ki a levét. Forrázzuk le a visszamaradt cefrét 2 liter vízzel, préseljük ki újra, majd keverjük össze a két préselésből nyert levet. Főzzünk szirupot 1,5 kg cukorból és 1,5 l léből, öntsük hozzá a kipréselt léhez, tegyünk bele fajélesztőt, erjesszük meg kotyogóval ellátott demizsonban. Ha letisztult, töltsük üvegekbe és dugaszoljuk le légmentesen.

Málnalikőr

Vegyünk egy 4 literes üveget, tegyünk bele 1 kg málnát, szórjunk rá 1 kg cukrot, öntsünk rá 1 liter pálinkát, rázogassuk kicsit össze, majd jól zárjuk le, s tegyük félárnyékos helyre, hogy 20 napig érlelődhessen. Naponta mozgassuk meg (így felolvad a cukor), s mikor kész, szűrjük egy üvegbe, s még 2 hónapig hűvös helyen hagyjuk állni jól lezárva.

A málnát persze nemcsak meginni és megenni lehet, hanem a bőrünkre is kenhetjük. A málnás pakolásért például garantáltan hálás lesz a bőrünk. Ehhez persze nem a levelet használjuk fel, hanem magát a gyümölcsöt.

Málnás arcpakolás

Törjünk össze villával egy maréknyi málnát. Verjünk fel két evőkanálnyi tejszínt, adjunk hozzá egy teáskanálnyi túrót és ugyanennyi mézet, s keverjük össze a málnával. Kenjük fel a pakolást, és hagyjuk 15 percig hatni. – Kiváló bőrfeszesítő, s a ráncok ellen is hatékony. Ápol, hidratál, s megvéd a napsugárzás káros hatásaitól is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek