Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás
18
Felnőtt tartalom
Elmúltál már 18 éves?
Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
Igen
Nem

Birod az alkoholt? - Ezek a világ legerősebb szeszes italai

Birod az alkoholt? - Ezek a világ legerősebb szeszes italai
Ésszel próbálkozzatok! (Fotó: videoblocks.com)

Ha azt hiszed, hogy a 80%-os abszint a legerősebb szesz, amit valaha ember a szájához emelt, akkor nagyon tévedsz. Számos ennél magasabb, közel 100%-os alkoholtartalmú piát készítenek, ám hogy gyorsan kedveteket szegjem, ezek fogyasztása már szigorúbb odafigyelést igényel. Magyarul, ha elkezdesz vedelni, akkor könnyen csúnya vége lehet. Most, hogy már mindent tudtok, mutatjuk a világ legerősebb alkoholos italait.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki fogyasztott már - persze szigorúan 18 év felett - valamilyen alkoholtartalmú italt eddigi élete során. Hogy az most egy rumos kávé vagy egy pofa sör volt, szinte mindegy, a lényeg, hogy találkoztatok már az ördöggel, és tudjátok, hogy milyen hatást gyakorol az ártatlan és naiv szervezetre. 

Az alkohol mértékletes fogyasztásától jóleső bizsergést érezhetünk, amely még nem veszélyezteti önmagunk és a körülöttünk lévők egészségét. Igen ám, de ez a könnyed iszogatás könnyen (valljuk be: nagyon sokszor, különböző klasszikus indokok hatására) átcsaphat ormótlan vedelésbe, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ezeknek az iszákolásoknak köszönhetően mindenkinek van legalább egy olyan piája, amelyre ha rágondol, (a legjobb esetben) a hideg is kirázza tőle. Az ilyen italok valószínűleg a magasabb alkoholtartalmú szeszeket képviselik, és sokszor már a szaguktól is furcsa dolgokra vagyunk képesek, így néhány dorbézolás után nagy ívben elkerüljük őket. 

Az alkoholos ital olyan folyadék, amely jelentős mennyiségű etanolt tartalmaz. Az italok alkoholtartalmát térfogatszázalékban adják meg, amely azt jelzi, hogy az ital térfogatának hány százaléka alkohol. 

Az alacsonyabb alkoholtartalmú italokat általában cukor- vagy keményítőtartalmú alapanyagok erjesztésével készítik, a 15-20%-nál magasabb alkoholtartalmúakat pedig erjesztés utáni lepárlással - ezek az égetett szeszek vagy szeszes italok.

Na, a következő itókákból nincs ember a Földön, aki egy pohárkánál többet meg tudna inni, ugyanis magas alkoholtartalmuk miatt egy nagyobb dózis is halálos lehet. Legjobb esetben is a detoxban ébredhettek, úgyhogy ha a kezetek ügyébe akadna bármelyik kuriózum, ésszel fogyasszátok őket. Íme a világ legerősebb szeszes italai:

Bruichladdich X4 (92% alkoholtartalom)

Brutális, hogy a listám leglájtosabb alkoholos itala is meghaladja a 90%-ot. És még az abszinttól meg a Portorico Rumtól ájuldoztunk. Ebből egy csepp is tuti leterítene. A Bruichladdich whisky Skóciából származik és egy 17. századi módszerrel készítik. A többszörösen díjazott X4-et nem kevesebb, mint négyszer szűrik meg, mielőtt tölgyfa hordóba kerülne, így igazán zamatos íze lesz a hamisítatlan skót whiskynek. A erős ital akkor tett szert világhírnévre, amikor a BBC újságírói sikeresen megtankoltak vele egy autót. Tudhat valamit.

Erő és elegancia (Fotó: allthingswhisky.com)
Erő és elegancia (Fotó: allthingswhisky.com)

Everclear (95% alkoholtartalom)

Hogy az amcsik se maradjanak ki a szórásból, bemutatjuk nektek a 95%-os Evercleart, amely kukoricából készül, és úgy tartják számon, mint az első 95%-os szeszt, amelyet valaha bepalackoztak. Fiatalok körében rendkívül népszerű, ugyanis fogyasztása közben semmilyen ízt nem érezhetünk. Ennek ellenére gyorsan kiüt, így fokozottan figyeljetek, ha véletlenül a kezetek ügyébe kerülne. Az Everclear készítői (Luxco) létrehoztak egy másik, szintén 95%-os tüzes vizet, a Golden Graint, ám az számos államban illegális.

Kóstolnád? (Fotó: iloveweed.com)
Kóstolnád? (Fotó: iloveweed.com)

Cocoroco (96% alkoholtartalom)

A Bolíviából származó szesz (amelynek talán a legjobban hangzó neve van) csak egy kicsivel marad el a legerősebb alkoholtól. A 96%-os italt cukornádból készítik és leginkább fémdobozban árulják, amelytől olyan érzése támadhat az embernek, mintha festéklemosót inna. Para. Ennek megfelelően Cocorocót számos országban betiltották erőssége miatt. Bolívia szomszédságában, Chilében pl. nem árulnak 55%-nál magasabb alkoholtartalmú itókákat. Valahogy meg tudom érteni.

Ez tényleg úgy néz ki, mint egy festéklemosó (Fotó: barmaninred.com)
Ez tényleg úgy néz ki, mint egy festéklemosó (Fotó: barmaninred.com)

Spirytus Rektyfikowany (96% alkoholtartalom)

A lengyelek és a piák mindig is szoros barátságot ápoltak egymással (a nem hivatalos, világ legmagasabb véralkoholszint rekordját is ők tartják), így egyáltalán nem meglepő, hogy holtversenyben felfértek a képzeletbeli dobogó második fokára. Az igazi lengyel spiritusz gabonából készül, és a Cocorocóhoz hasonlóan szintén a 96%-os alkoholtartalmat képviseli. Jajj annak, aki kipróbálja.

 Birod az alkoholt? - Ezek a világ legerősebb szeszes italai

Ez ám a spiritusz! (Fotó: lacantinawines.com)

Eesti Piiritus (Estonia Spirit) (96.6 % alkoholtartalom)

A világ legerősebb tüzes vize (ahogy a nevéből is kiderül) Észtországból származik, így nem is kell olyan sokat utaznunk érte, ha be akarunk tárazni belőle. Egy-két üveg akár életünk végéig is kitarthat. Az Estonia Spiritet még a Szovjetunió idején fejlesztették ki, és főleg a svédek és a finnek jártak a pia csodájára. Az észteknek 1938-ban sikerült egy 98%-os készítményt összehozniuk, amellyel beállították és azóta is tartják a világ legerősebb italának Guinness-rekordját. Ma már "csak" 96.6%-os kiszereléseket lehet kapni, de ne legyünk telhetetlenek, ettől is sokkot kapnánk.

 Birod az alkoholt? - Ezek a világ legerősebb szeszes italai

Óvakodj Észtország lelkétől! (Fotó: alcohol.stackexchange.com)

(Forrás: lordofthedrinks.com, foodandwine.com, Wikipedia)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár