5 évnél régebbi cikk

Már tesztelhető a fehérvári okosparkolási rendszer
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
Már tesztelhető a fehérvári okosparkolási rendszer

Elkezdődött Székesfehérvár okosítása: száz parkolóhelyen helyeztek el olyan szenzort, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhetjük a helyek foglaltságát. A rendszer tesztelésére már lehet jelentkezni.

A Vodafone Magyarország és Székesfehérvár megállapodásának köszönhetően indult el az okos parkolási rendszer, amelynek első lépéseként a Jávor Ottó tér környékén száz parkolóhelyen helyeztek el szenzort. Ezek a kisméretű IoT-szenzorok mostantól folyamatosan ellenőrzik a parkolóhelyek foglaltságát és egy mobil alkalmazáson keresztül segítenek az autósoknak gyorsan szabad parkolóhelyet találni, majd a parkolási díjat kifizetni.

A mobilapplikáción nemcsak követhető a parkolóhelyek foglaltsági állapota, de a sofőröket a rendszer a legrövidebb úton irányítja a legközelebbi szabad parkolóhelyhez. Ezzel csökkenhet a forgalom is, amire nagy szükség lenne, hiszen az Inrix közlekedési elemző társaság éves jelentése szerint

tavaly a székesfehérvári autósok átlagosan 13 órát töltöttek dugóban.

A Kaliforniai Egyetem Várostervezési Tanszékének kutatása szerint a rendszerre szükség is van, hiszen a közlekedésben résztvevő személyautóknak akár 74 százaléka éppen parkolóhelyet keres, ráadásul az átlagos parkolóhely-keresésre fordított idő csúcsidőben akár 14 perc is lehet. Az új technológiának köszönhetően azonban a jövőben a parkolóhelyek keresésének gyorsításával ez az idő csökkenthető, így a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet.

A most átadott okosparkolók úgynevezett keskenysávú frekvenciát használnak (Narrowband-IoT, azaz NB-IoT), amely alkalmas a nagy hatótávolságú, alacsony energiaigényű kommunikációra, egyszerre akár több ezer eszközt is összekapcsolva. A technológia legfontosabb jellemzői az alacsony eszköz- és infrastrukturális költségek, valamint a rendkívül hosszú, több mint ötéves elemélettartam. 

A most telepített rendszer ugyan egyelőre tesztüzemmódban működik, ám a tesztelésre bárki jelentkezhet erre a linkre kattintva.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek