Ezektől az ételektől biztosan nem hízol meg!
Ezektől az ételektől biztosan nem hízol meg!

A múltkor tisztáztuk, hogy a diétát / fogyókúrát általában azért adja fel az ember, mert nem szereti, ha korog a gyomra, ha az éhség mardossa. Ha hosszú éveken át „túlettük” magunkat, akkor a testünk hozzászokott ahhoz, hogy x mennyiségű élelmet kap. Ha csökkentjük a korábbi „bevitelt”, akkor bizony a gyomor jelez, korog, jön az éhség.

Ha minőségi tápanyagokat teszünk a tányérunkra, akkor nemcsak energiával töltjük fel magunkat – miközben nem terhelődünk felesleges szénhidrátokkal - , szabályozzuk a vércukorszintet, hanem még a telítettség érzését is megtapasztalhatjuk: „túlevés” nélkül! Nagyon sok olyan étel létezik, amely finom, és közben még „telít” is.
Ezek közül a múltkor bemutattam a mandulát, a zabkását, a gyömbért, a zöld teát és a kávéról is ejtettem pár szót. Később jutott eszembe, hogy talán egyszerűbb lett volna a levessel kezdenem a sort, hiszen szinte minden nap feltálaljuk az ebéd vagy a vacsora során, mégse gondolunk úgy rá, ahogy majd e cikk után fog a kedves olvasó.

A levesek kevés kalóriát tartalmaznak, magas a víztartalmuk és jóllakottságot okoznak. A leves növeli az ételek térfogatát a gyomrunkban, ezért kevesebbet tudunk utána enni. Persze, itt most a zöldséglevesekre gondolok, nem az agyoncukrozott paradicsomlevesre. Bár anyukám a paradicsomlevest steviával ízesíti, és úgy már bátran merítek én is belőle.
A stevia glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet - tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. (Serkenti az inzulintermelést!) Ugyanezen okból kifolyólag a fogyókúrázók is előnyben részesíthetik, mert nullkalóriás.

Aki nem tudná, annak elmondom, hogy a stevia egy növény (amit a szüleim is termesztenek egyébként a kertjükben). Levelében nagyon sok ásványi anyag található: magnézium, cézium, kálium, foszfor, cink, vas, mangán, kobalt. Tartalmaz A, E, C, P vitamint, nikotinsavat, aminosavakat, pektineket, béta-karotint, különleges illóolajokat.
Ásványi anyag tartalma miatt segítséget jelenthet a szájbetegségek gyógyítására, a fogszuvasodás megelőzésére. Vannak országok, ahol szájöblítőkben, fogkrémekben is megtalálhatjuk emiatt. Antibakteriális hatása van. Meggátolja több vírus és káros baktérium szaporodását. Gombaölő hatása miatt a Candida kezelésében is hatásos megoldás: ilyenkor teaként fogyasszuk! Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza ellen is. Csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást pedig változatlanul hagyja. Javítja a szövetek oxigénellátását.

Visszatérve a levesekre: A borsólevest is édesíthetjük steviával, nem lesz semmilyen mellékíze. (Ellentétben a kávéval, amit én például képtelen vagyok meginni stevia-san.) A diétában olyan leveseket fogyasszunk, amelyekből hiányzik a tészta (vagy csak mutatóban van benne), a tejszínnel dúsított krémleveseket pedig egy az egyben felejtsük el!
A Cayenne-borshoz viszont bármikor bátran nyúlhatunk, mert felpörgeti az emésztést. (Amitől több kalória ég el.) Aki ritkán eszik csípős ételt, annak az étvágyát is csökkenteni fogja. A kisebb étvágy miatt pedig a következő étkezéskor (is) kevesebb kalóriát viszünk majd be a szervezetünkbe.

A paradicsomlével is bátran barátkozhatunk. Kutatások szerint, akik étkezés előtt paradicsomlevet ittak, átlagosan 135 kalóriával vettek kevesebbet magukhoz, mint mások. - Természetesen ne a cukrozott változatra gondoljunk!
Ráadásul e piros zöldség megemésztése és lebontása sok energiát vesz igénybe, így nincs idejük a szénhidrátoknak lerakódni a szervezetünkben. A sok rost még inkább felpörgeti ezt a folyamatot, a belek átmosódnak, a salakanyagok kiürülnek. A paradicsom vízhajtó is: főként a hastájon lévő víztől segít megszabadulni.

E növényben rengeteg C-vitamin is van, miközben 10 dkg csupán 12 kcal-t tartalmaz. Rengeteg benne a B1-vitamin (ami az idegeket erősíti), a B2-vitamin, és a kálium (ez felel a salaktalanításért) 95 %-a víz. Oxálsav-tartalma is az emésztés serkentéséhez járul hozzá, miközben a gyomorsav-túltengés ellen is jó.
Ha már a kerek és piros ételeknél tartunk, akkor jöjjön az alma! Tökéletes rágcsálnivaló magas rost- és víztartalommal. Jóllakottságot okoz, gondoskodik a szervezet természetes glükóz-ellátásáról (így kevésbé kívánjuk meg az édességet, a szénhidrátokat). Az almát bármikor ehetjük, ettől bizony nem fog hízni a zsírpárnánk!

S milyen furcsa, de a keserű csokitól sem! Kis mennyiségben a keserű csokoládé is beköltözhet otthonunkba, hiszen a keserű íz miatt rögtön csökken az étvágyunk, és később is éhezünk meg. Mindeközben serkenti az agyműködést, és még az edzéseinkhez is használhatjuk – edzés előtt fogyasztva! A kakaóbabban lévő flavonoidok segítenek a vérben szállítani az oxigént, így edzés során kevesebbet fog felhasználni a szervezetünk a saját tartalékából, és több energiánk marad.
A brit John Moores Egyetem kutatói női önkéntesek bevonásával végeztek egy vizsgálatot: Az egyik csoport 80%-os étcsokoládét kapott, a másik csoport 35 %-ost tejcsokit, és volt egy fehér csokis brigád is. A kísérlet végére bebizonyosodott, hogy az étcsokit fogyasztók kevesebbet tudtak enni az ebédből és a vacsorából (kalóriát nézve).

Az ezzel kapcsolatos tanulmányt az Appetite magazinban tették közzé, hozzátéve, hogy a telítő-fogyasztó hatást maximum napi 3 kocka, legalább 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé fejti ki. Az ennél nagyobb mennyiség már a zsírpárnákat vastagítja.
Az édes ízről sokszor eszembe jut a fahéj, ami kissé csípős ízt biztosít ételeinknek – és jótékonyan hat a vércukorszintre. A Journal of Diabetes Science and Technology egyik tanulmánya szerint a fahéj fogyasztása után az ételek több időt töltenek a gyomrunkban – és tompul az éhségünk.

Volt egy fahéjkivonatot vizsgáló kísérlet is 2006-ban, amelyről a Journal of the International Society of Sports Nutrition-ban olvashatunk. A cikk szint ez a népszerű fűszer a testösszetételt javítja, mert azok, akik rendszeresen fogyasztják, kevesebb zsírt raktároznak el. Sőt, még akkor is hatékony, ha étkezés előtt 12 órával került a szervezetünkbe.
A fahéj előnyei közé tartozik, hogy kiemeli az édes ízt, így kevesebb édesítőt (legyen szó cukorról vagy steviáról) kell használnunk.

Nem volt elég a zsírcsökkentő ételekből? – Akkor várd a folytatást!