Partly cloudy23 °C
2020. június 4. csütörtök Bulcsú
Menü

2019 már az olimpiáról szól - Fehérváron is

2019 már az olimpiáról szól - Fehérváron is
Már idén minden a jövő évi olimpia körül forog (Fotó: olimpia.hu)

Beköszöntött az új év, 2019 a sportban már a következő olimpia előéve lesz. Kvóták tucatjai kerülnek kiosztásra, idén fehérvári sportolók is biztosíthatják helyüket a 2020-as játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2013. szeptember 7-én döntött a 2020-ban lebonyolítandó, sorban a XXXII. nyári olimpiai játékok  helyszínéről. A Madrid-Isztambul-Tokió hármasból végül a japán főváros lett a befutó, így a világ sportolói most azon dolgoznak, hogy jövőre ott lehessenek a lemenő nap országában.

Az indulási jogok, vagyis a kvóták kiosztása már megkezdődött, Magyarországról eddig két vitorlázó, a finn dingi osztályban szereplő Berecz Zsombor és a Laser Radialben versenyző Érdi Mária szerzett jogot az indulásra. A jövő évi olimpia szempontjából 2019 meghatározó lesz, hiszen az indulási jogok nagy részét már idén elnyerhetik a jól szereplő sportolók.

Szerencsés esetben már az idén lehet biztos fehérvári indulója is a tokiói játékoknak. Az elmúlt években öttusázóink jóvoltából szerepelt a királyok városa az ötkarikás játékokon, ez a helyzet a tokiói olimpia előtt sem változott. Idén ráadásul szeptember 2. és 9. között Budapesten rendezik a sportág világbajnokságát, ahol a legjobbak kvótát szerezhetnek, vagyis Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara és Demeter Bence egy jó szerepléssel hazai pályán juthatnak ki 2020 legnagyobb sporteseményére.

Négy világbajnokságot rendeznek idén Magyarországon, mindegyik kvótaszerző vb lesz (Fotó: mob.hu)
Négy világbajnokságot rendeznek idén Magyarországon, mindegyik kvótaszerző vb lesz (Fotó: mob.hu)

Ha a világbajnokságon nem sikerül, a világranglista helyezések is kvótához segíthetik a fehérváriakat, az itt rangsoroló pontokat pedig idén a királyok városában is gyarapíthatják reménységeink. Május 2. és 6. között ugyanis Székesfehérvár ad otthont az öttusázók Világkupa sorozata egyik állomásának, mely pontszerző versenyként szerepel az olimpiai kvalifikációs sorozatban. Vagyis az esztendő ötödik havában nem egy szimpla versenyen, hanem az olimpiára vezető út egyik fontos állomásán szurkolhatunk majd a duplán is hazai környezetben szereplő fehérvári versenyzőknek.

Idén egyébként nem csupán az öttusázók versengenek kvótáért Magyarországon rendezett világversenyen: az egyaránt Budapesten sorra kerülő áprilisi egyéni asztalitenisz-világbajnokságon és a júliusi vívó vb-n ranglistapontokat lehet szerezni, amelyekkel közelebb kerülhet a tokiói részvétel, míg az augusztusi, szegedi kajak-kenu vb-n közvetlenül osztanak kvótákat. A Magyar Olimpiai Bizottság összeállított egy részles versenynaptárt 2019-re, melyet ide kattintva tekinthettek meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Idén is lesznek Erzsébet-táborok
  Idén is lesznek Erzsébet-táborok
 • Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
  Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
 • A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
 • Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
  Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
 • Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
  Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
 • Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
  Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
 • Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást
  Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást
 • Megemlékeznek a határon túl is
  Megemlékeznek a határon túl is

Eseménynaptár