Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika
A Rontó Ralph folytatásában összesen 343 karakterrel találkozhatunk (Fotó: fotogrames.es)

2012-ben jött ki a Rontó Ralph, és azonnal elvarázsolt a klasszikus és a jelenkori videójátékok világába elkalauzoló kaland. A sikerre való tekintettel adta magát a folytatás, így idén meg is érkezett a második felvonás, a Ralph lezúzza a netet, amely - ahogy a címből is kiderül - a világháló legmélyebb bugyrait mutatja be nekünk (és Ralph-nak). Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Ralph lezúzza a netet! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Amikor leleplezték a Rontó Ralph első trailerét, elkerekedett szemmel bámultam a monitort, ugyanis azt gondoltam, hogy végre olyan mozit láthatok, amely a videójátékok világába repíti el a népet. Minden képkockáját imádtam, és alig vártam, hogy szélesvásznon is tanúja legyek a csodának.

A Rontó Ralph aztán jött, látott és toronymagasan vitte a prímet, én meg nem győztem áradozni róla, ugyanis azontúl, hogy telepakolták popkulturális utalásokkal, kapott egy pofás kis történetet is, sőt, mélyen, legbelül még mondanivalója is volt. Mondanom sem kell, hogy még órákig elnéztem volna a videójáték-társadalom mindennapjait.

Persze nemcsak én lelkendeztem érte, hanem úgy az egész világ is (többek között Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb animációs film kategóriában), így borítékolható volt, hogy a közeljövőben tető alá hozzák a folytatást. 2018-ban aztán megkaptuk az első előzetest a Ralph lezúzza a netről, én pedig akkorát csettintettem, hogy a mai napig fáj tőle a hüvelykujjam. A készítők (az első részt is dirigáló Phil Johnston és Rich Moore) rendesen kitettek magukért, és hibátlan húzás volt Ralph-ot szabadjára engedni a világhálón. Ott aztán van mit lezúzni!

Sztori

Rontó Ralph és Veneloppe von Cukk boldogan élik mindennapjaikat kedvenc kis játékgépeik mélyén, amikor is Veneloppe masinájának, a Cukorláznak váratlanul elromlik a kormánya.

A nagy kétségbeesések és siránkozások után von Cukk Rontó Ralph-hoz fordul, majd arra az elhatározásra jutnak, hogy valahogy el kell jutniuk a világhálóra, hogy eBay-ről rendeljenek egy új kormányt, ezzel mentve meg a gépet a leselejtezéstől. A játékterembe frissen beiktatott wifi pont kapóra jön, így Veneloppe és Ralph belevágnak életük eddigi legnagyobb kalandjába, ahol kommentek, spamek, vírusok és Disney-hercegnők hada keresztezik útjukat.

Karakterek

A Ralph lezúzza a netet szerencsére ezúttal is rengeteg karaktert mozgat - talán többet is, mint az első etapban. Elvégre az interneten vagyunk, nemde?

Na, szóval ezúttal is izgalmas figurák tömkelegét kapjuk az arcunkba, ám végig az volt az érzésem, hogy szerepeltetésüket nem minden esetben sikerült túl kreatívan megoldani. Még mindig jobban jártak volna a készítők, ha már a ló túloldalán lévő indokolatlan reklámok és kikacsintások helyett normális szereplők megírására szánták volna az időt, vagy visszahoztak volna még néhány arcot a Rontó Ralph-ból. Kíváncsi lettem volna, hogy ők mire mennek az interneten, illetve mit vált ki belőlük ez a fajta széleskörű információforrás (khm, Javíts meg Félix).

A mozi gerincét ezúttal is Veneloppe von Cukk és Rontó Ralph barátsága adja, illetve úgy a barátság általában azzal az aprósággal megfűszerezve, hogy mikor lesz egy barátság terhes valaki számára. Mikor lesz már annyira elviselhetetlen valakinek a közeledése, a másikra való rátelepedése, hogy a szenvedő fél kimondja a boldogító nemet. Érdekes témát csípett el ezúttal is a Disney, amely az internettel összeboronálva nem is lehetne aktuálisabb a mai zaklatásoktól teli világban.

Összegzés

A Ralph lezúzza a netet nagyon is bejövős volt. Ez pedig igencsak ritka a mai folytatások és rebootok szemétdombjának kupacai között. Úgy is mondhatni, hogy végre elkészült az a folytatás, amely után reménykedve ülök be az idei felhozatalra, legyen az a Bosszúállók: Végjáték vagy a Star Wars: Episode IX.

Hogy miért? Egészen egyszerűen azért, mert a Ralph lezúzza a netet egy új szintre emeli az egész sztorit, és nemcsak képletesen, hanem többek között például karakterfejlődést is láthatunk, nem beszélve arról, hogy a mozi olyan témát boncolgat, amely lurkók és felnőttek számára is érdekesnek, illetve tanulságosnak hathat. Az első résznek is megvolt a maga mondanivalója, ám a második etap kőkeményen belecsap a lecsóba, és nem általános, hanem jelenkori problémákat taglal. És ez jó. Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Persze akadnak kifogásolnivalók is, mint például az új szereplők elpocsékolása, illetve ezzel párhuzamosan, hogy a film két csupán karakterre fókuszál, ami általánosan nem lenne baj, de annyi magas labdát ad az internet, hogy ezeket vétek volt nem lecsapkodni. Szóval a Ralph lezúzza a netet egy pöpec kis alkotás lett, így bátran ajánlom mindenkinek. Tudom, hogy még csak január van, de tartom, hogy az év egyik legnagyobb meglepetése. Zúzásra fel!

10/9 - Az egyik legjobb folytatás ever

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége
  Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége
 • Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
  Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
 • Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
  Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
 • Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
  Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
 • Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
  Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
 • Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
  Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
 • Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain

Eseménynaptár

 • 3 millió forintos uniós forrás a csákvári kórháznak
  3 millió forintos uniós forrás a csákvári kórháznak
 • Lendületben van az építőipar
  Lendületben van az építőipar
 • Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
  Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
 • Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
  Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
 • Megnyílt az Alba Innovár 2
  Megnyílt az Alba Innovár 2
 • Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
  Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
 • Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
  Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
 • Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
  Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz