5 évnél régebbi cikk

Túl a wellnessen - Tippek téli kirándulásokhoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
kiranduloutak.blogspot.com
Túl a wellnessen - Tippek téli kirándulásokhoz

Egy jó városnézés vagy erdei séta télen is nagyon üdítő lehet. Hova induljunk, ha a hideg hónapokban szeretnénk kirándulni?

Ha tél, akkor wellness vagy síelés. Esetleg ennek a kettőnek a kombinációja. Legtöbbeknek ez jut elsőként eszébe, ha a hideg hónapokban történő kiruccanásra gondol. De ha nem szeretünk síelni, sőt, még a hóhoz sem ragaszkodunk, akkor is érdemes télen is rendszeresen sétálni, levegőzni, és nyugodtan szervezzünk szabadtéri kirándulásokat is.
Ehhez adunk most tippeket.

Mackófesztivál az állatkertben

Sokan leginkább a tavaszi, nyári hónapokban szeretik felkeresni az állatkerteket, amikor jó idő van. Pedig érdemes valamelyik állatparkba szervezni egy kiadós sétát télen is. Az ország több állatkertje, köztük a pécsi és a veszprémi is az év minden napján, még ünnepeken is várja a látogatókat. A Pákozd Sukorói Arborétum és Szabadidőparkban a vadállatok téli etetését is megtekinthetjük. A Fővárosi Állat- és Növénykertben pedig igazán szívhez szóló családi programot is kínálnak a közeljövőben: hagyományosan február első hétvégéjén tartják a Mackófesztivált. Hiszen a hagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján bújik elő a téli álom után először a medve a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, visszamegy és még hosszú tél áll előttünk. Az állatkertben ez alkalomból medveetetés, macis játékok készítése, méhészeti bemutató és mézkóstoló is várja a mackórajongókat.

Íme egy kis összeállítás az egyik korábbi Mackófesztiválról: 

Téli városlátogatások

Városnéző kirándulásokra sem csak a melegebb hónapok alkalmasak. Ha szeretünk múzeumokat, templomokat, kiállításokat, helyi nevezetességeket látogatni, de elkerülnénk a tömeget, vágjunk neki most! Pannonhalmától Kecskeméten át Debrecenig egész biztosan kellemes sétákat tehetünk januárban és februárban is. Ráadásul a sétálóutcák hangulatos kávézói és éttermei a hidegben még hívogatóbbak és hangulatosabbak. Ha családdal vágunk neki az útnak, jó tipp lehet a Fehérvártól autóval másfél óra alatt elérhető Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum, ahol több mint tizennyolcezer tárgyat állítottak ki, jórészt a 19. és a 20. századból. Megtalálhatóak itt ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok és a polgári világ míves kivitelű gyári játékai is. Természetesen az ide látogató gyerekek nemcsak nézelődni tudnak, kézműves foglalkozásokkal és más játékos programokkal is várják őket, mint például a bűvészkör, a horgászjáték készítés vagy az agyagozás.

Séta a természetben

Ami Fehérvárnak a Sóstói Természetvédelmi Terület, az Debrecennek a Nagyerdő. A szintén természetvédelmi területnek számító ezerhektáros park tele van különleges védett állat- és növényfajokkal és több mint százéves fákkal. Egy hétvégi kiruccanáson érdemes ellátogatni akár oda is. Ha közelebbi célpontot szemelnénk ki, mehetünk a szintén télen is gyönyörű  Alcsúti Arborétumba, ahol az ország egyik legrégebbi, angolpark jellegű kertje várja negyven hektáron a frissítő sétára vágyó látogatókat.

 Egy kis kedvcsináló: 

További ajánlatok:
www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu
www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek