Light rain30 °C
2019. július 21. vasárnap Dániel
Menü

Jönnek a nyomtatható gyógyszerek!

Jönnek a nyomtatható gyógyszerek!
A személyre szabott gyógysazereké a jövő? (Fotó: origo.hu)

Egyénre szabható, személyes, az iparágat forradalmasítható gyógyszereket fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói.

Ahogy az élet számos területén, úgy a gyógyszeriparban is rengeteg olyan kutatás zajlik, amely forradalmasíthatja az adott terület jövőjét. Hogy melyik lesz a befutó, merre indul el az adott iparág? Nos, az sok tényezőn múlik, a gazdaságosság, a hatékonyság és több hasonló vezérlőelv dönthet a holnap(után) irányáról.

A gyógyszeriparban most egy magyar felfedezés, vagy még inkább fejlesztés határozhatja meg a jövőt. A kulcs, a személyre szabott gyógyszer lehet, amely kiváltja a klasszikus képet, amikor egy súlyosabb betegséget több maréknyi gyógyszerrel próbálunk kikúrálni. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói ugyanis előrukkoltak fejlesztésükkel, a 3D-s nyomtatóval előállítható, személyre szabott gyógyszerrel.

- A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával jellemzően háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymássalárulta el a hvg.hu-nak Pál Szilárd, a PTE Gyógyszertudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója.

Az intézmény két fiatal kutatója, Kopcsányi Márton és Farkas Gyula most teljesen új eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően akár tíz hatóanyag is kombinálható egy tablettán belül. És hogy mi a megoldás? Nos, a 3D nyomtatás!

3D nyomtatással szabható személyre a gyógyszer (Fotó: Kalmár Lajos/PTE)
3D nyomtatással szabható személyre a gyógyszer (Fotó: Kalmár Lajos/PTE)

A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Így egy 3D nyomtatott tabletta akár öt-hat hagyományos gyógyszert is kiválthat. Előnye még a módszernek, hogy a felszívódás sebessége is szabályozható, ez főleg speciális esetekben, klinikákon kezelt betegek esetében jelenthet előrelépést.

A módszer hátránya, hogy a hagyományos gyógyszergyártáshoz képet egyenlőre drágának számít, így a kutatók nem pihenhetnek, a következő lépés a gazdaságosság racionalizálása lehet. A jelenlegi előállítási költségek a klinikai felhasználást teszik csak lehetővé, a hosszú távú cél azonban az, hogy a módszer kitörjön onnan és a mindennapjaink szerves részeként segítse gyógyulásunkat.

A különböző kísérletek ugyan még hátravannak, ám az intézmény már meghatározta azt a betegségcsoportot, amely az első lehet a személyre szabott gyógyszerek felhasználásának területén, ez nem más, mint a hirtelen, kritikus mértékben felszaladó vérnyomás mérséklése.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Írók, költők a Battonyai Alkotótáborban
  Írók, költők a Battonyai Alkotótáborban
 • Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában
  Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában
 • 15 marihuána ültetvényt számoltak föl a Békés megyei rendőrök
  15 marihuána ültetvényt számoltak föl a Békés megyei rendőrök
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Gazdi kereső műsorunk föszereplő
 • Torlódás alakult ki a Csongrád megyei határátkelőhelyeken
  Torlódás alakult ki a Csongrád megyei határátkelőhelyeken
 • Veszélyesek lehetnek a kamaszokra a társkereső oldalak
  Veszélyesek lehetnek a kamaszokra a társkereső oldalak
 • Királyi Operett Napok Székesfehérváron
  Királyi Operett Napok Székesfehérváron
 • Gyarmati István: nem okozott balesetet az Irán által lefoglalt brit hajó
  Gyarmati István: nem okozott balesetet az Irán által lefoglalt brit hajó

Eseménynaptár