Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü

Jönnek a nyomtatható gyógyszerek!

A személyre szabott gyógysazereké a jövő?(Fotó: origo.hu)

Egyénre szabható, személyes, az iparágat forradalmasítható gyógyszereket fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói.

Ahogy az élet számos területén, úgy a gyógyszeriparban is rengeteg olyan kutatás zajlik, amely forradalmasíthatja az adott terület jövőjét. Hogy melyik lesz a befutó, merre indul el az adott iparág? Nos, az sok tényezőn múlik, a gazdaságosság, a hatékonyság és több hasonló vezérlőelv dönthet a holnap(után) irányáról.

A gyógyszeriparban most egy magyar felfedezés, vagy még inkább fejlesztés határozhatja meg a jövőt. A kulcs, a személyre szabott gyógyszer lehet, amely kiváltja a klasszikus képet, amikor egy súlyosabb betegséget több maréknyi gyógyszerrel próbálunk kikúrálni. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói ugyanis előrukkoltak fejlesztésükkel, a 3D-s nyomtatóval előállítható, személyre szabott gyógyszerrel.

- A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával jellemzően háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymássalárulta el a hvg.hu-nak Pál Szilárd, a PTE Gyógyszertudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója.

Az intézmény két fiatal kutatója, Kopcsányi Márton és Farkas Gyula most teljesen új eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően akár tíz hatóanyag is kombinálható egy tablettán belül. És hogy mi a megoldás? Nos, a 3D nyomtatás!

A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Így egy 3D nyomtatott tabletta akár öt-hat hagyományos gyógyszert is kiválthat. Előnye még a módszernek, hogy a felszívódás sebessége is szabályozható, ez főleg speciális esetekben, klinikákon kezelt betegek esetében jelenthet előrelépést. en.lvivescort.com

A módszer hátránya, hogy a hagyományos gyógyszergyártáshoz képet egyelőre drágának számít, így a kutatók nem pihenhetnek, a következő lépés a gazdaságosság racionalizálása lehet. A jelenlegi előállítási költségek a klinikai felhasználást teszik csak lehetővé, a hosszú távú cél azonban az, hogy a módszer kitörjön onnan és a mindennapjaink szerves részeként segítse gyógyulásunkat.

A különböző kísérletek ugyan még hátravannak, ám az intézmény már meghatározta azt a betegségcsoportot, amely az első lehet a személyre szabott gyógyszerek felhasználásának területén, ez nem más, mint a hirtelen, kritikus mértékben felszaladó vérnyomás mérséklése.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életbe lépett a hőségriasztás
  Életbe lépett a hőségriasztás
 • Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
  Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
 • Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
  Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
 • Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
  Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
 • Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
  Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
 • „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
  „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
 • Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
  Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
 • HÍRADÓ 2021. június 18.
  HÍRADÓ 2021. június 18.

Eseménynaptár