Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Az utolsókat rúgja a Marvel netflixes felhozatala - A Megtorló 2. évad kritika

Az utolsókat rúgja a Marvel netflixes felhozatala - A Megtorló 2. évad kritika
Frank Castle (Jon Bernthal) az egyik kedvenc Marvel-karakteremmé lépett elő (Fotó: variety.com)

Az egykor szebb napokat is megélt Marvel netflixes szuperhősbrigádja szépen sorban kapja a pofonokat, és az Iron Fist, Luke Cage, Daredevil hármas után valószínűleg az utolsóként debütált A Megtorló is bajtársai sorsára juthat. Így már csak Jessica Jones marad állva, ám ne ringassuk magunkat illúziókba, a Disney kegyetlen gépezete őt is be fogja darálni.

A Megtorló második évadával szépen lassan eltűnnek a horizontról a Marvel netflixes csodabogarai. Mert azok ugyanis a felvonultatott karakterek minden egyes évadja bőven az átlag felett teljesített. Aztán a csökkenő nézőszámoknak, és - ami sokkal valószínűbb - a Disney saját streaming csatornájának köszönhetően sorra kaszálták el az utcai szuperhősök kalandjait.

Az egész az Iron Fist első felvonásának gyenge számaival kezdődött, ugyanis bár így is remek alkotásról beszélünk, meg sem közelítette a Daredevil, a Jessica Jones és a Luke Cage sikereit. Így sokan joggal várták a kaszást, ám a készítők kitartottak a harcművészetekben jártas hős mellett. Aztán jött a feketeleves: a szuperhősök össznépi bulijának, a The Defenders-nek vegyes fogadtatása után a Disney 2017-ben bejelentette, hogy saját streaming csatornát indít (valamikor 2019-ben), amely a Disney+ néven fog tevékenykedni, és saját gyártású sorozatok, illetve filmek lesznek a fő húzónevei.

Nesze neked! Ezzel sokan már sejteni vélték, hogy mi lesz kedvenc szuperhőseink sorsa, ám én személy szerint még reménykedtem benne, hogy sikerül a biznisz, és ha nem is a Netflixen, akkor majd a Disney+ folytatódnak a New York-i fenegyerekek kalandjai. Persze. Én kis naiv.

Sem Iron Fist, sem pedig a Luke Cage második évada nem közelítette meg az első felvonások minőségét, így rögtön a évadzárók után meg is kapták a maguk kis kaszáját. A Daredevil harmadik nekifutása aztán simán jobb lett, mint a második, sőt, sokan az első és egyben legsikeresebb Marvel-évaddal hozták párhuzamba, ám a bordó ruhás igazságosztó is a süllyesztőben végezte.

Így aztán vegyes érzelmekkel vártam A Megtorló újabb epizódjait, bár úgy voltam vele, ha már úgy készült, hogy tudták, ez lesz az utolsó felvonás, akkor tuti nagyot fog szólni a show. Ó, nagyot is durrant, simán köröket vert az első évadra, és úgymond tökéletes zárást is kaptunk Frank Castle történetéhez. Nézzük, mit is tudott A Megtorló 2. évadja!

Frank Castle halott

A Marvel Megtorlójának történetét biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik. Volt itt jó pár próbálkozás a halálosztó megformálására kezdve Dolph Lundgrentől Thomas Jane-en át egészen Ray Stevensonig. Ám egyik sem elégítette ki száz százalékig a rajongók igényeit. Sokan fel is adták a reményt, hogy valaha egy normális mozgóképes Megtorlót is lássanak, ám a Netflix a Daredevil második etapjával meghúzta a váratlant, és Jon Bernthallal olyan Frank Castle-t tett lesz az asztalra, akire mindenki csak csettinteni tudott.

Maga az évad is a korábban megszokott minőséget képviselte, olyannyira, hogy a Daredevil első felvonása mellett a másik kedvencemmé lépett elő. A karakterek, a zene és a párbeszédek mind a helyükön voltak, és a feszültségteremtéssel sem volt probléma. Végre megismerhettük, hogy mi rejlik a gyilkológép álarca mögött, és még egy tökéletes lezárást is kaptunk, amely előrevetítette a Megtorló legnagyobb ellenfelének, Jigsaw-nak (Ben Barnes) a felbukkanását.

A Megtorló 2. évada azt gondolom, hogy minden várakozást felülmúlt. Engem teljesen levett a lábamról, amelynek köszönhetően egyhuzamban ledaráltam mind a tizenhárom részt. Lassan indul be, de az elején jó volt látni Frank Castle próbálkozásait a társadalomba való beilleszkedésre, ám saját természetétől sehogy sem tud megszabadulni, így borítékolható volt, hogy előbb vagy utóbb felborul az idilli kép. Frank ezúttal egy lány (Giorgia Whigham) segítségére siet, akinek védelmezése visszasodorja őt New Yorkba, ahol ismét szembe kell néznie démonaival.

Jigsaw felbukkan, és Franknek még egy vallási szekta bérgyilkosaival is meggyűlik a baja. Castle több fronton is hadviselést folytat, aminek az lesz az eredménye, hogy veszélybe kerülnek mindazok, akikkel még törődik. Út közben Frank és a megmentett kishölgy, Amy között egy furcsa apa-lánya kapcsolat is kialakul, amelynek köszönhetően Castle-nek újra van mit veszítenie (ugyanis családját tragikus módon elvesztette).

A Marvel netflixes sorozataira jellemző macska-egér játék végeztével leszámol Jigsaw-val, és az Amy életére törő gengsztereket is móresre tanítja. Ez után Frank állásajánlatot kap rendőrspanjától, Dinah Madanitól (Amber Rose Revah), ám visszautasítja, ezzel hivatalosan is A Megtorlóvá válik.

Mit is mondjak? A Megtorló az egyik kedvenc sorozatommá lépett elő, ugyanis bár voltak hibái, én mégis egy tökéletesen megkomponált show-t véltem felfedezni benne, amely simán túlnő a mai szórakoztatóipari termékeken. Minden karakter megfelelő háttértörténetet is kap, így megérthetjük motivációikat, amelynek köszönhetően nem minden lesz fekete vagy fehér. Komolyan még azt is elérték a készítők, hogy a főgenya Jigsaw-ért is szorítsak pár képkocka erejéig. Őrület!

Ezzel az évadzáróval egyik legkirályabb Marvel-karakter is méltó búcsút kapott, így már csak Jessica Jones maradt hátra. Ám ne vegyünk arra mérget, hogy (bármennyire is kemény csajszi) ő is sokáig talpon fog maradni. Köszönjük Marvel, köszönjük Netflix, jó kis menet volt!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak