Fair1 °C
2021. január 15. péntek Lóránt
Menü
Házhozszállítás

Miért jó, ha tüsszentünk?

Tudod, hogy miért kell néha szex közben tüsszentenünk? És, hogy az iguána a világ legtöbbet tüsszentő élőlénye? – Az alábbi cikkből sok más érdekesség is kiderül!

Mi is a tüsszentés?

Az orr egyik feladata, hogy megtisztítsa a belélegzett levegőt a szennyeződésektől és a baktériumoktól. Ezek a „nem kívánt látogatók” legtöbbször az orrváladékba ragadnak. Ha viszont törmelék kerül az orrba, amely irritálja a nyálkahártya érzékeny membránjait (az orrban és a torokban), akkor a végeredmény tüsszentés lesz. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen távozása, mely mindig hirtelen jön, figyelmeztetés nélkül.

Előzetes figyelmeztetés nélkül jön (Fotó: coach.nine.com.au)
Előzetes figyelmeztetés nélkül jön (Fotó: coach.nine.com.au)

Mi válthat ki tüsszentést?

Az irritáló anyagok (por, bors…) mellett allergének és vírusok (például influenza) is tüsszentést okozhatnak. 

Normális körülmények között immunrendszerünk megvéd a káros „betolakodóktól”, például a baktériumoktól, melyek betegségeket okozhatnak. Ha allergiásak vagyunk, akkor az immunrendszerünk fenyegetésként éli meg az ártalmatlan organizmusokat is. Ilyenkor tüsszögéssel próbál megszabadulni a „problémától”. Az allergiás emberek számára már kaphatók olyan orrspray-k, amelyek orrüreg gyulladást-csökkentő kortikoszteroidokat tartalmaznak, s így ritkítják a tüsszentés gyakoriságát.

A vírusok szintén tüsszentésre kényszerítenek. Több, mint 200 olyan vírus van, amely megfázáshoz vezethet, ám legtöbbször a rhinovírust okolhatjuk. Amikor betegek vagyunk, fáj a torkunk és a fejünk, rekedtek vagyunk, jön a láz – és a tüsszögés is. Ez a reflex hasonlít a köhögéshez: a felső légutakat hivatott megtisztítani.

Több mint kétszáz vírus válthat ki megfázást (Fotó: rd.com)
Több mint kétszáz vírus válthat ki megfázást (Fotó: rd.com)

Te tüsszentesz, amikor a napba nézel?

A tüsszentést beindíthatja a levegő összetételének vagy hőmérsékletének megváltozása is. Vannak, akik a hirtelen jött hideg levegőtől vagy a napba nézve is ingert éreznek a tüsszentésre. Ennek oka az, hogy ilyenkor az idegeink az agyunkba küldenek egy jelet arról, hogy valami van az orrunkba, aminek nem lenne ott a helye.

Az emberek idegrendszere nagyon hasonlít egymáshoz, ám különbözőek lehetnek a jelek, amelyeket az idegpályák közvetítenek. Ezért fordul elő, hogy mindenki más-más szituációban tüsszent(het). Az erős napfény hatására az emberek 18-20 százaléka kezd el tüsszögni. – Ez (a kutatások szerint) egy genetikailag öröklődő tulajdonság, mely okát a mai napig nem igazán érti senki.

A napba nézéstől sokan tüsszentenek (Fotó: pbs.org)
A napba nézéstől sokan tüsszentenek (Fotó: pbs.org)

Milyen gyorsan tüsszentünk?

E folyamat során a kipréselt levegő 150 km/órás sebességgel áramlik, és egy tüsszentéssel több mint 100.000 baktérium kerül a levegőbe.

Egy tüsszentéssel több mint százezer baktérium kerül a levegőbe (Fotó: menshealth.com)
Egy tüsszentéssel több mint százezer baktérium kerül a levegőbe (Fotó: menshealth.com)

Miért tüsszentünk többet egymás után?

Nagyon ritka, hogy csak egy tüsszentést produkáljunk. Általában két, három, vagy annál is több tüsszentés szokott bekövetkezni. A sorozatos tüsszentés attól függ, hogy mi váltotta ki a reakciót. Mint már említettem: a legtöbb tüsszentés az orrüregbe bekerült részecske miatt történik, mely a nyálkahártyát irritálja. Ennek hatására hisztamin termelődik, mely irritálja az orrban található idegsejteket, s jön az erőteljes levegőkipréselés.

Ha a tüsszentéssel nem sikerül eltávolítani az említett anyagot, akkor újra próbálkozik a szervezetünk. Ez az oka annak, hogy az allergiások miért tüsszögnek folyamatosan: mert a számukra allergén anyagoktól nehéz megszabadulni. Megfázás miatt viszont ritkábban szoktunk tüsszenteni. A világrekorder egyébként az angliai Worcesteershire-ben élő Donna Griffiths, akinek 978 napig tartott a tüsszentő rohama.

Az allergén anyagoktól nehéz megszabadulni (Fotó: cbsnews.com)
Az allergén anyagoktól nehéz megszabadulni (Fotó: cbsnews.com)

Érdekességek a tüsszentésről:

 • Szex közben (és után) is előfordulhat tüsszentési inger, mivel a szex stimulálja az idegrendszert, ami beindíthatja az orrnyálka idegeit is.
 • Az iguána a világ legtöbbet tüsszentő élőlénye. Ezek az állatok azért tüsszentenek ennyit, mert így akarnak megszabadulni bizonyos sóktól, amelyek emésztésük melléktermékei.
 • Alvás közben azért nem tüsszentünk, mert ilyenkor „alszanak” az orrunkban lévő idegi érzékelők is.
 • Szemöldökszedéskor is sokan tüsszentenek, mert ilyenkor irritálódhatnak az arcban lévő idegek.
 • Edzés után is tüsszenthetünk, mert az aktív testmozgás hatására kiszáradhatnak az orr nyálkahártyái, s az ott lévő idegek érzékenyebbé válnak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Újabb óvodai csoport került hatósági karanténba Székesfehérváron
  Újabb óvodai csoport került hatósági karanténba Székesfehérváron
 • Egyre többen bíznak a vakcinában
  Egyre többen bíznak a vakcinában
 • Emlőszűrésre várják a fehérvári hölgyeket
  Emlőszűrésre várják a fehérvári hölgyeket
 • Új utascentrum épül a Keletiben
  Új utascentrum épül a Keletiben

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Segít a süti
  Segít a süti
 • Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
  Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
 • Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
  Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
 • Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban
  Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban