5 évnél régebbi cikk

Miért jó, ha tüsszentünk?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Miért jó, ha tüsszentünk?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Tudod, hogy miért kell néha szex közben tüsszentenünk? És, hogy az iguána a világ legtöbbet tüsszentő élőlénye? – Az alábbi cikkből sok más érdekesség is kiderül!

Mi is a tüsszentés?

Az orr egyik feladata, hogy megtisztítsa a belélegzett levegőt a szennyeződésektől és a baktériumoktól. Ezek a „nem kívánt látogatók” legtöbbször az orrváladékba ragadnak. Ha viszont törmelék kerül az orrba, amely irritálja a nyálkahártya érzékeny membránjait (az orrban és a torokban), akkor a végeredmény tüsszentés lesz. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen távozása, mely mindig hirtelen jön, figyelmeztetés nélkül.

Mi válthat ki tüsszentést?

Az irritáló anyagok (por, bors…) mellett allergének és vírusok (például influenza) is tüsszentést okozhatnak. 

Normális körülmények között immunrendszerünk megvéd a káros „betolakodóktól”, például a baktériumoktól, melyek betegségeket okozhatnak. Ha allergiásak vagyunk, akkor az immunrendszerünk fenyegetésként éli meg az ártalmatlan organizmusokat is. Ilyenkor tüsszögéssel próbál megszabadulni a „problémától”. Az allergiás emberek számára már kaphatók olyan orrspray-k, amelyek orrüreg gyulladást-csökkentő kortikoszteroidokat tartalmaznak, s így ritkítják a tüsszentés gyakoriságát.

A vírusok szintén tüsszentésre kényszerítenek. Több, mint 200 olyan vírus van, amely megfázáshoz vezethet, ám legtöbbször a rhinovírust okolhatjuk. Amikor betegek vagyunk, fáj a torkunk és a fejünk, rekedtek vagyunk, jön a láz – és a tüsszögés is. Ez a reflex hasonlít a köhögéshez: a felső légutakat hivatott megtisztítani.

Te tüsszentesz, amikor a napba nézel?

A tüsszentést beindíthatja a levegő összetételének vagy hőmérsékletének megváltozása is. Vannak, akik a hirtelen jött hideg levegőtől vagy a napba nézve is ingert éreznek a tüsszentésre. Ennek oka az, hogy ilyenkor az idegeink az agyunkba küldenek egy jelet arról, hogy valami van az orrunkba, aminek nem lenne ott a helye.

Az emberek idegrendszere nagyon hasonlít egymáshoz, ám különbözőek lehetnek a jelek, amelyeket az idegpályák közvetítenek. Ezért fordul elő, hogy mindenki más-más szituációban tüsszent(het). Az erős napfény hatására az emberek 18-20 százaléka kezd el tüsszögni. – Ez (a kutatások szerint) egy genetikailag öröklődő tulajdonság, mely okát a mai napig nem igazán érti senki.

Milyen gyorsan tüsszentünk?

E folyamat során a kipréselt levegő 150 km/órás sebességgel áramlik, és egy tüsszentéssel több mint 100.000 baktérium kerül a levegőbe.

Miért tüsszentünk többet egymás után?

Nagyon ritka, hogy csak egy tüsszentést produkáljunk. Általában két, három, vagy annál is több tüsszentés szokott bekövetkezni. A sorozatos tüsszentés attól függ, hogy mi váltotta ki a reakciót. Mint már említettem: a legtöbb tüsszentés az orrüregbe bekerült részecske miatt történik, mely a nyálkahártyát irritálja. Ennek hatására hisztamin termelődik, mely irritálja az orrban található idegsejteket, s jön az erőteljes levegőkipréselés.

Ha a tüsszentéssel nem sikerül eltávolítani az említett anyagot, akkor újra próbálkozik a szervezetünk. Ez az oka annak, hogy az allergiások miért tüsszögnek folyamatosan: mert a számukra allergén anyagoktól nehéz megszabadulni. Megfázás miatt viszont ritkábban szoktunk tüsszenteni. A világrekorder egyébként az angliai Worcesteershire-ben élő Donna Griffiths, akinek 978 napig tartott a tüsszentő rohama.

Érdekességek a tüsszentésről:

  • Szex közben (és után) is előfordulhat tüsszentési inger, mivel a szex stimulálja az idegrendszert, ami beindíthatja az orrnyálka idegeit is.
  • Az iguána a világ legtöbbet tüsszentő élőlénye.  Ezek az állatok azért tüsszentenek ennyit, mert így akarnak megszabadulni bizonyos sóktól, amelyek emésztésük melléktermékei.
  • Alvás közben azért nem tüsszentünk, mert ilyenkor „alszanak” az orrunkban lévő idegi érzékelők is.
  • Szemöldökszedéskor is sokan tüsszentenek, mert ilyenkor irritálódhatnak az arcban lévő idegek.
  • Edzés után is tüsszenthetünk, mert az aktív testmozgás hatására kiszáradhatnak az orr nyálkahártyái, s az ott lévő idegek érzékenyebbé válnak.
Borítókép: coach.nine.com.au
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek