Heavy rain showers25 °C
2019. június 19. szerda Gyárfás
Menü

A fehérvári Starbucks kávészemináriumán jártam

Részt vettem életem első kávészemináriumán, ahol is a kávékóstolás fortélyai mellett megtudtam, hogyan készülnek a Starbucks kávéi, illetve egy új itallal, a Blonde Roasttal is megismerkedhettem. Kávéimádók előnyben!

Megmondom őszintén, hogy teljesen tudatlanként vágtam bele életem első kávészemináriumába, ugyanis - bár korábban már kóstolgattam kávékat - nem számítok rendszeres fogyasztónak. És akkor még finoman fogalmaztam... Ezt az apróságot leszámítva nagyon is érdekelt a történet, ugyanis a nemrég nyílt fehérvári Starbucks első ilyen akciójának lehettem a szem- és fültanúja.

A kávészemináriumot Szabó Dominika és Török Tamara baristák tartották, akik - miközben a kíváncsi közönség szendvicsekkel és egyéb finomságokkal melegített be - részletesen elmesélték a Starbucks kávék eredetét, illetve elkészítésük módszerét.

A kávészeminárium résztvevői lelkesen figyelték az instrukciókat (Fotó: Pápai Barna)
A kávészeminárium résztvevői lelkesen figyelték az instrukciókat (Fotó: Pápai Barna)

Amíg körbeért az első adag kávé (Espresso Roast), addig megtudtam, hogy a Starbucks szemeskávé-kínálatában a kezdetek óta szerepel világos, közepes és sötét pörkölésű kávé, az italokat pedig alapvetően a sötét pörkölésű Espresso Roastból készítik a baristák. Alternatívaként eddig is választhattak a vendégek ehelyett valamilyen szezonális kávékeveréket, ám januártól bármely kávé alapú italt Espresso Roast vagy Blonde Roast keverékekből is kérhetik.

Maguk a forró élénkítő italok kávépréssel készültek, amely azért is nagyon praktikus, mert ezzel a módszerrel az itóka megőrzi azokat az értékes természetes olajokat, amelyeket a papírfilter felszív, így a kávéból minden íz kinyerhető, az eredmény pedig sűrű és zamatos lesz.

A kóstolás nem csak abból állt, hogy amint megkaptuk a magunk kis csészéjét, egyből nekiálltunk italunk fogyasztásának, hanem első körben annak illatával kellett közelebbi kapcsolatot kialakítanunk. Magyarul jól bele kellett szagolni a gőzölgő itókába, majd az elsőre eszünkbe jutó tulajdonságot megosztani a többiekkel. Ezt követte a hangos szürcsölés, majd miután jól megízleltük áldozatunkat, akkor végre bele is ihattunk. Az Espresso Roast nekem nagyon keserű volt, de akadt olyan, aki csokoládés és gyümölcsös ízeket is vélt felfedezni benne.

A kóstolás után megtudtam, hogy az Espresso Roast a klasszikus olasz kávézás élményét eleveníti fel, és 1975 óta megtalálható a Starbucks kínálatában. Itt már illatra is érezhetjük, hogy markáns italról van szó, köszönhetően igazán sötét pörkölésének, valamint a latin-amerikai és óceániai régióból származó kávébakok keverékének. A baristák elmondása szerint a kóstolás során egy nagyon testes, közepesen savas ízélményt kapunk, jegyeiben csokoládéra, karamellre emlékeztet. Tehát a testességet eltaláltam.

Ezután következett az új kávé, a Blonde Roast, amely (legalábbis nekem) mind illatra, mind pedig ízre egy sokkal finomabb ital élményét adva. Ez az első olyan kávé, amelyet latin-amerikai és kelet-afrikai kávébabok keverékéből, kifejezetten espresso lefőzéshez alkottak meg. Illatában az afrikai régiókra jellemző citrusos aromákat fedezhetjük fel, ízjegyeiben a citromos, narancsos jelleg mellett a kellemes, karamellás íz is érvényesül.

A Blonde Roast munka közben (Fotó: Pápai Barna)
A Blonde Roast munka közben (Fotó: Pápai Barna)

Végül mindkét korábban kóstolt kávéból kaptunk újabb adagot, annyi különbséggel, hogy ezúttal tejeskávé formájában kellett kitalálnunk, hogy melyik csésze mit tartalmaz. Mivel a kávék ízvilága igencsak meghatározó, gyorsan kitaláltam, hogy melyik pohár rejti az új italt, majd felhajtva a maradék kávém, mint aki jól végezte dolgát, elballagtam a naplementébe. 

Összességében nagyon jól éreztem magam a kávészemináriumon, és nem gondoltam volna, hogy ennyire magába tud szippantani a kávézás világa. Most, hogy tudom, milyen szempontok alapján kell megszakértenem a kávékat, gyakrabban fogok beülni kávézni a világ bármely kávéházába. Legalábbis a nullánál biztosan többször.

A jól megérdemelt jutalom (Fotó: Pápai Barna)
A jól megérdemelt jutalom (Fotó: Pápai Barna)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
  Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
 • Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
  Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
 • Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében
  Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében
 • Vasárnap lesz a pátkai gyógynövénytúra
  Vasárnap lesz a pátkai gyógynövénytúra

A hét embere

Eseménynaptár

 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
 • Budapest díszpolgára lett Korda György
  Budapest díszpolgára lett Korda György
 • Csökken a benzin ára pénteken
  Csökken a benzin ára pénteken
 • Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
  Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
 • Gyerekek a munkahelyen?
  Gyerekek a munkahelyen?
 • Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
  Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
 • Egyre kevesebb a bankfiók
  Egyre kevesebb a bankfiók
 • Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
  Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
 • Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
  Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
 • Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
  Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben