5 évnél régebbi cikk

A fehérvári Starbucks kávészemináriumán jártam
A fehérvári Starbucks kávészemináriumán jártam

Részt vettem életem első kávészemináriumán, ahol is a kávékóstolás fortélyai mellett megtudtam, hogyan készülnek a Starbucks kávéi, illetve egy új itallal, a Blonde Roasttal is megismerkedhettem. Kávéimádók előnyben!

Megmondom őszintén, hogy teljesen tudatlanként vágtam bele életem első kávészemináriumába, ugyanis - bár korábban már kóstolgattam kávékat - nem számítok rendszeres fogyasztónak. És akkor még finoman fogalmaztam... Ezt az apróságot leszámítva nagyon is érdekelt a történet, ugyanis a nemrég nyílt fehérvári Starbucks első ilyen akciójának lehettem a szem- és fültanúja.

A kávészemináriumot Szabó Dominika és Török Tamara baristák tartották, akik - miközben a kíváncsi közönség szendvicsekkel és egyéb finomságokkal melegített be - részletesen elmesélték a Starbucks kávék eredetét, illetve elkészítésük módszerét.

Amíg körbeért az első adag kávé (Espresso Roast), addig megtudtam, hogy a Starbucks szemeskávé-kínálatában a kezdetek óta szerepel világos, közepes és sötét pörkölésű kávé, az italokat pedig alapvetően a sötét pörkölésű Espresso Roastból készítik a baristák. Alternatívaként eddig is választhattak a vendégek ehelyett valamilyen szezonális kávékeveréket, ám januártól bármely kávé alapú italt Espresso Roast vagy Blonde Roast keverékekből is kérhetik.

Maguk a forró élénkítő italok kávépréssel készültek, amely azért is nagyon praktikus, mert ezzel a módszerrel az itóka megőrzi azokat az értékes természetes olajokat, amelyeket a papírfilter felszív, így a kávéból minden íz kinyerhető, az eredmény pedig sűrű és zamatos lesz.

A kóstolás nem csak abból állt, hogy amint megkaptuk a magunk kis csészéjét, egyből nekiálltunk italunk fogyasztásának, hanem első körben annak illatával kellett közelebbi kapcsolatot kialakítanunk. Magyarul jól bele kellett szagolni a gőzölgő itókába, majd az elsőre eszünkbe jutó tulajdonságot megosztani a többiekkel. Ezt követte a hangos szürcsölés, majd miután jól megízleltük áldozatunkat, akkor végre bele is ihattunk. Az Espresso Roast nekem nagyon keserű volt, de akadt olyan, aki csokoládés és gyümölcsös ízeket is vélt felfedezni benne.

A kóstolás után megtudtam, hogy az Espresso Roast a klasszikus olasz kávézás élményét eleveníti fel, és 1975 óta megtalálható a Starbucks kínálatában. Itt már illatra is érezhetjük, hogy markáns italról van szó, köszönhetően igazán sötét pörkölésének, valamint a latin-amerikai és óceániai régióból származó kávébakok keverékének. A baristák elmondása szerint a kóstolás során egy nagyon testes, közepesen savas ízélményt kapunk, jegyeiben csokoládéra, karamellre emlékeztet. Tehát a testességet eltaláltam.

Ezután következett az új kávé, a Blonde Roast, amely (legalábbis nekem) mind illatra, mind pedig ízre egy sokkal finomabb ital élményét adva. Ez az első olyan kávé, amelyet latin-amerikai és kelet-afrikai kávébabok keverékéből, kifejezetten espresso lefőzéshez alkottak meg. Illatában az afrikai régiókra jellemző citrusos aromákat fedezhetjük fel, ízjegyeiben a citromos, narancsos jelleg mellett a kellemes, karamellás íz is érvényesül.

Végül mindkét korábban kóstolt kávéból kaptunk újabb adagot, annyi különbséggel, hogy ezúttal tejeskávé formájában kellett kitalálnunk, hogy melyik csésze mit tartalmaz. Mivel a kávék ízvilága igencsak meghatározó, gyorsan kitaláltam, hogy melyik pohár rejti az új italt, majd felhajtva a maradék kávém, mint aki jól végezte dolgát, elballagtam a naplementébe. 

Összességében nagyon jól éreztem magam a kávészemináriumon, és nem gondoltam volna, hogy ennyire magába tud szippantani a kávézás világa. Most, hogy tudom, milyen szempontok alapján kell megszakértenem a kávékat, gyakrabban fogok beülni kávézni a világ bármely kávéházába. Legalábbis a nullánál biztosan többször.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek